Home > Hot ! > Ανακοινοποίηση-ΕΛΜΕ-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες της Ριτσώνας

Ανακοινοποίηση-ΕΛΜΕ-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες της Ριτσώνας


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ το όπλο των λαών!

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες  από την ΕΛΜΕ Εύβοιας

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την ΕΛΜΕ Εύβοιας

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εύβοιας, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 7/3/2016, αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει τις δράσεις στήριξης και αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες που καταφθάνουν ανέστιοι, πλάνητες και καθημαγμένοι στη χώρα μας εγκαταλείποντας πατρίδες και εστίες, όχι εξαιτίας κάποιας φυσικής καταστροφής, αλλά επειδή η κρίση του καπιταλισμού συντελεί στην ολοκληρωτική διάλυση των κρατών τους, μετατρέποντας τη Μέση Ανατολή σε μια απέραντη πολεμική ζώνη, με αδυσώπητες πολεμικές επιχειρήσεις από ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ), καθένα από τα οποία προωθεί τα συμφέροντα της δικιάς του αστικής τάξης. Πολεμικές και οικονομικές συγκρούσεις, παρέμβαση στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, υποδαύλιση θρησκευτικών φανατισμών ανάλογα με τα συμφέροντά των οικονομικών και πολιτικών ελίτ των μεγάλων ή μικρότερων καπιταλιστικών κρατών (Ρωσία, Τουρκία, ΗΠΑ, Γαλλία, Σ. Αραβία) συνθέτουν ένα βίαιο σκηνικό φτώχειας, εξαθλίωσης, τεράστιας κοινωνικής ανισότητας, ισοπέδωσης ολόκληρων πόλεων και χωριών με εκατομμύρια νεκρούς και εκτοπισμένους. H ΕΕ αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως εφεδρικό στρατό εργαζομένων κατασκευάζοντας στρατόπεδα συγκέντρωσης και σηκώνοντας απαγορευτικούς φράχτες. Η κυβέρνηση, σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτές τις πολιτικές, φτιάχνει hot spots και όχι μόνο δεν γκρεμίζει το φράχτη του Έβρου που αποτελεί αιτία των πνιγμών στο Αιγαίο, όχι μόνο συνεργάζεται με τη Frontex και αποδέχεται τη Νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο, αλλά και μόλις πρόσφατα ψηφίζει το κλείσιμο του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων, εγκλωβίζοντας χιλιάδες ανθρώπους εντός των συνόρων. Ο δρόμος της φυγής τους κάνει εξαιρετικά ευάλωτους, αφού ενέχει πολλούς και διαφορετικούς κινδύνους: κυκλώματα διακινητών, κλοπές, βιασμούς, εξαφανίσεις ανηλίκων, πνιγμούς ανθρώπων.
Οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες αψηφούν τους κινδύνους, εφόσον εγκαταλείπουν ρημαγμένες εμπόλεμες ζώνες (ένοπλες συρράξεις, γενικευμένη βία, παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων), αναζητώντας τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλού. Από τη στιγμή που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας τους στερούνται τη δυνατότητα υποστήριξης από κάποια αναγνωρισμένη κρατική αρχή που θα μπορούσε να παρέμβει είτε υπέρ τους, είτε απέναντι σε ξένες δυνάμεις και να προασπίσει τα δικαιώματά τους. Παράλληλα, οι ίδιοι βιώνουν καθημερινά τη διαρκή αίσθηση της παροδικότητας, της προσωρινού και αβέβαιου χαρακτήρα κάθε εγκατάστασης, την αγωνία της επόμενης στιγμής, την απελπισία των εκτοπισμού, ενώ παλεύουν για την ίδια τους τη ζωή.
Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,
Χωρίς να μας διαφεύγει πως καμιά οριστική λύση δεν πρόκειται να επιτευχθεί, αν δεν ηττηθούν οι εγκληματικές ιμπεριαλιστικές πολιτικές που γεννάνε τη μετανάστευση και την προσφυγιά, αν δεν πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους οι λαοί της κάθε χώρας που υποφέρει (μαζί και της Ελλάδας) και δεν ανατρέψουν τις κυρίαρχες τάξεις που τους οδηγούν στο πόλεμο, αν δεν ανοίξουν τα σύνορα, αν δε σταματήσουν οι πόλεμοι, αν δεν καταργηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καλούμαστε άμεσα, ως εκπαιδευτικοί που αντιλαμβανόμαστε πολύπλευρα τα λαϊκά προβλήματα, αλλά και το ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε, να δώσουμε εμπράκτως προτεραιότητα στην αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες:
Καλούμε τις/τους συναδέλφους το επόμενο διάστημα εντός του σχολείου, να αναλάβουν πρωτοβουλίες παιδαγωγικού χαρακτήρα (συζητήσεις, προβολές ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής, κείμενα, θεατρικό παιχνίδι κ.ά.) για να προσεγγίσουν θέματα όπως οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, ο πόλεμος και οι συνέπειες του. Να μην περιοριστούμε μόνο σε πράξεις φιλανθρωπίας και συμπάθειας προς τους κατατρεγμένους, αλλά να δείξουμε στους μαθητές μας τον πραγματικό ένοχο της απάνθρωπης αυτής κατάστασης που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που περνάει βαθιά κρίση.
Εδώ και λίγες μέρες στη περιοχή μας στη Ριτσώνα, έχει στηθεί ένας πολύ πρόχειρος καταυλισμός σε στρατόπεδο της Αεροπορίας, όπου καθημερινά μεταφέρονται πρόσφυγες. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους έχει φτάσει περίπου τους 500 ανάμεσα στους οποίους πολλά μικρά παιδιά. Χτες Τρίτη αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ επισκέφτηκε το χώρο του στρατοπέδου και κατέγραψε κάποιες πρώτες κι επείγουσες ανάγκες σε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία παραθέτουμε στην παρακάτω λίστα.
Κάθε εβδομάδα θα επικαιροποιούμε τη λίστα με τα απαραίτητα, θα αποστέλλουμε δελτίο τύπου στα σχολεία και θα το αναρτούμε και στο facebook της ΕΛΜΕ. Όσοι και όσες από σας θέλετε να συνδράμετε και με τη φυσική σας παρουσία στην βοήθεια και στην οργάνωση του καταυλισμού των προσφύγων , στην απασχόληση των παιδιών, στην παροχή πρώτων βοηθειών, σας καλούμε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ. στα γραφεία της ΕΛΜΕ (Μιαούλη 2) για να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μας. Για τη συγκέντρωση της βοήθειας μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα 6936192429 (Χαρά Νίκα), 6932969242 (Όλγα Κολιού) και 6976073064 (Σταμάτης Κουρούπης). Πέμπτη και Παρασκευή πρωί αυτοκίνητο της ΕΛΜΕ θα περνάει από τα σχολεία της πόλης να συγκεντρώνει το υλικό, για να το μεταφέρει στον καταυλισμό. Τα σχολεία που βρίσκονται εκτός Χαλκίδας θα πρέπει να επικοινωνούν με τα παραπάνω τηλέφωνα για τον τρόπο αποστολής της βοήθειας.

Υπάρχει άμεση ανάγκη σε:
Κάλτσες
Εσώρουχα
Παπούτσια
Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (σνακ, μπισκότα,
μπάρες δημητριακών)
Βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια
Χυμοί
Μωρομάντηλα
Χαρτομάντηλα
Χαρτί υγείας
Πάνες για μωρά
Ξυραφάκια
Σερβιέτες
Οδοντόβουρτσες
Οδοντόκρεμες
Σαμπουάν
Αφρόλουτρα
Σαπούνι πλάκα
Μπιμπερό
Πλαστικά μαχαιροπίρουνα

ΦΑΡΜΑΚΑ

Φυσιολογικός ορός σε Αμπούλες
Γλωσσοπίεστρα
Fucidin γάζες
Αλοιφή συγκάματος
Πράσινο οινόπνευμα
Depon
Lisopain
Trachisan
Zandac
Laprazol
Αντιβηχικά σιρόπια
Αντιβιοτικά (Claricid,Augmentin κ.λ.π.)
Αντισταμινική κρέμα ή gel (Fenistil κ.λ.π.)
ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΘΕΙΣ! Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΠΟΡΤΑ!
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Εύβοιας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: