Home > Hot ! > Παρη –σία με …πλημμύρες και covd-19

 

Πάρη Ντελκή

Εκπαιδευτικός -Δημοσιογράφος

 

 

 

 

Το 2020 έδειξε από νωρίς τα δόντια του… κι όχι για να μας χαμογελάσει αλλά για να μας δαγκώσει.

Η υγειονομική κρίση με τον covid -19, από ότι φαίνεται πέρα από τα παλαμάκια και τα εύσημα στην Ελληνική Κυβέρνηση, δεν μας ξέχασε και το άνοιγμα παραήταν εύκολο γρήγορο και μεγάλο για τα μέτρα μας…

Προκειμένου να μαζευτεί η τεράστια οικονομική ζημιά, φαίνεται πως ξεχάσαμε την επικινδυνότητα της πανδημίας, κουραστήκαμε από το πλήθος των απαγορεύσεων και ξαφνικά βρισκόμαστε πάλι ενώπιον αυστηρών μέτρων που θα περιορίσουν για μια ακόμη φορά τις ατομικές μας ελευθερίες και μας γεμίζουν αγωνία, μέρα με την μέρα με την αύξηση των κρουσμάτων, από την μία πλευρά και την αύξηση των επισκεπτών τουριστών από την άλλη.

Η κοινωνική μας ανάγκη προσκρούει στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και την οικονομική αποκατάσταση τουλάχιστον μέρους του Τουρισμού που αποτελεί ένα από τα βασικά έσοδα του Α.Ε.Π. της χώρας μας.

Όλοι θέλουμε να κινηθεί η ατμομηχανή του τουρισμού, αλλά θέλουμε και να παραμείνουμε υγιείς. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε κάτω από ασφαλείς συνθήκες.

Πέρα από την ατομική ευθύνη και τη χρήση της μάσκας, τι κάνει τώρα η ελληνική Πολιτεία;

Μειώνει τον αριθμό των εργαζομένων του υγειονομικού προσωπικού κατά 5.058 στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας μέσα στον τελευταίο χρόνο;

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού ανακοίνωσε ότι ενώ το Μάιο του 2019, ένα μήνα δηλαδή πριν τις τελευταίες εκλογές, υπηρετούσαν στις Μονάδες Υγείας ολόκληρης της χώρας 100.420 μόνιμοι και έκτακτοι εργαζόμενοι, ένα χρόνο μετά, υπηρετούν 95.352.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Και φυσικά σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κλιματική αλλαγή και πάλι δεν μας ξέχασε. Μας βρήκε απροετοίμαστους, με αποτέλεσμα να πνιγεί η κεντρική Εύβοια, να μετράμε νεκρούς που άφησε πίσω της …η «Θάλεια».

Όπως κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Ειδική Γραμματεία Υδάτων), έχει φροντίσει με πολύ αξιόλογες μελέτες, να εφοδιάσει Περιφέρειες και Δήμους με όλη την πληροφορία για την επικινδυνότητα πλημμυρών για κάθε περιοχή της Ελλάδας. (βλέπε τον συνημμένο χάρτη)

 

Αυτή η πληροφορία αποτελεί την βάση για την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου και ειδικότερα των Γεφυρών και των αντιπλημμυρικών έργων.

Οι περιοχές Ψαχνά (κάτω και άνω ρους ποταμού), Πολιτικά, Πισώνας, Αμφιθέα, Ν. Αρτάκη, Λιανή Άμμος, Συνοικίες Ζ και Η, Χαλκίδα, Αγ. Νικόλαος, Νέα Λάμψακος, Μπούρτζι, Βασιλικό, Φύλλα, Αφράτι είναι στο μάτι του δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας, καταγράφοντας μάλιστα και τα καταστροφικά ιστορικά πλημμυρικά φαινόμενα.

Αν πάμε έναν χρόνο πίσω μετά την   περσινή μεγάλη καταστροφή στο καμένο δάσος της περιοχής και  προσθέσουμε  τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε όγκο και σε διάρκεια, τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε παρά μόνο πλημμύρες. Αν συνυπολογίσουμε ότι τα Ψαχνά είναι επίπεδα, η έλλειψη του δάσους προμήνυε την καταστροφή. Ποιος θα μπορούσε να συγκρατήσει τα νερά;

Σύμφωνα με στοιχεία ένας πεύκος συγκρατεί έναν τόνο νερού. Το δάσος κάηκε, η προστασία των αστικών ζωνών έμοιαζε ανύπαρκτη και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Εύβοια πλήρωσε φόρο  αίματος γι αυτό.

Ποιος ξέχασε τον Ζορμπά στο Μαντούδι και τη Λίμνη μετά την καταστροφική πυρκαγιά;

Η καταστροφική πυρκαγιά στη Λίμνη

 

Μοιάζει ξεκάθαρο πια πως  το κλίμα της Ελλάδας αλλάζει και τα έντονα καιρικά φαινόμενα σ’ όλη την ελληνική επικράτεια λόγω της αλλοίωσης του περιβάλλοντος στρέφονται απέναντι στα έργα των ανθρώπων.

Νόμιμα και παράνομα.

Έτσι απλά και πάλι καλούνται οι πολίτες να μην παρεμβαίνουν στις κοίτες των ποταμών. Ποιος δίνει αυτές τις άδειες;

Μόνοι τους οι πολίτες ευθύνονται για τα αυθαίρετα; Η κατά τόπους Πολεοδομία ανεύθυνη; Οι μηχανικοί που υπογράφουν δεν είναι πολίτες φέροντες και ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ;

Και οι υπηρεσίες (Δήμοι και Περιφέρειες )προβαίνουν σε καθαρισμούς των ποταμών , ρυακιών, ρεμάτων έτσι ώστε να νερά να μπορούν να κινηθούν προς την διέξοδό τους; Ή αυτό γίνεται μετά την καταστροφή; μετά το σπάσιμο των γεφυριών ή τον πνιγμό αθώων βρεφών;

                                                       Η σπασμένη γέφυρα του Βασιλικού Χαλκίδας

Ποιος  μπορεί να σταματήσει την ορμή του νερού αν βρει μπροστά του εμπόδια;

Ποιος ευθύνεται για τις ανθρώπινες ζωές για την καταστροφή περιουσιών;

Ναι όλοι γνωρίζουμε πως  όταν παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα δεν θα πρέπει να κινούμαστε με τα αυτοκίνητα μας διότι μπορεί να κινδυνέψουμε. Θα πρέπει να σταθμεύουμε  σε ασφαλή περιοχή , μακριά από ρέματα .Θα πρέπει επιλέγουμε μέρη με  κάποια ουσιαστική υψομετρική διαφορά.

Αλλά κι η Πολιτεία δεν θα πρέπει να φροντίζει την πρόληψη από την καταστολή;

Πόσο υποκριτικά φαίνονται τα δάκρυα μετά από έναν κυκλώνα; Πόσο  λίγα κι ανούσια τα συλλυπητήρια για το φευγιό αθώων ανθρώπων;

Δείτε χαρακτηριστικά video της καταστροφής

https://www.facebook.com/watch/?v=312279583519650

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ. ΑΓ ΝΙΚΌΛΑΟΣ ΜΠΟΥΡΤΖΙ

Δημοσιεύτηκε από Elisavet Serbanescu στις Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020
https://www.facebook.com/watch/?v=218780139507617

 

1 Response

  1. Δερμονιωτης Ιωαννης

    Η ΦΥΣΗ ΕΚΔΙΚΗΤΕ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΡΑΞΙΑ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ———????????

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: