Home > Πολιτική επικαιρότητα > Ομιλία του Γιώργου Μαρίνου για το προσφυγικό στην πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Χαλκίδα

Ομιλία του Γιώργου Μαρίνου για το προσφυγικό στην πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Χαλκίδα

Η ομιλία του Γιώργου Μαρίνου για το προσφυγικό στην πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ την Τετάρτη 27.11 στην Χαλκίδα

“Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και γεννούν πολέμους. Αυτό ζούμε στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, η θερμή εστία στον Περσικό Κόλπο μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτική κατάσταση, στα Βαλκάνια πληθαίνουν οι Αμερικάνικες βάσεις, ενισχύεται ο κίνδυνος της αλλαγής συνόρων.

Αυτός είναι ο Καπιταλισμός που σημαδεύεται από έναν ασίγαστο ανταγωνισμό των μονοπωλίων και των κρατών, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε περιβάλλον έντασης της επιθετικότητας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, με εμπλοκή μεγάλου αριθμού χωρών.

Εσωτερική και εξωτερική πολιτική είναι πλευρές ενός ενιαίου συνόλου και η βάση της στρατηγικής σύμπλευσης των αστικών κομμάτων είναι τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η στήριξη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, των Αμερικανικών σχεδιασμών.

Η ελληνική αστική τάξη δεν είναι αθώα περιστερά, υπερασπίζεται επιθετικά τα συμφέροντα της σε όλα τα πεδία. Η Ελλάδα ως ΝΑΤΟική δύναμη και μέλος της διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης, της ΕΕ, συμμετέχει σε 21 ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Η προχθεσινή δήλωση του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου κατά τη διάρκεια της έναρξης του συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων στη σχολή Ευελπίδων, ενώπιον του διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη αντιστράτηγου Κ.Καβόλι : πως “πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, κι αυτό θα γίνει επίσης στο μέλλον”, είναι ανατριχιαστική, προκαλεί και προσβάλλει το λαό μας.

Αποτελεί δείγμα της εμπλοκής της χώρας μας στα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που οδηγούν τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Η επιθετική στάση της αστικής τάξης και των κομμάτων της σημαδεύεται από τη συμμετοχή στον λεγόμενο “Στρατηγικό Διάλογο” με τις ΗΠΑ που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και συνεχίζει η ΝΔ.

Μέσα από αυτόν υπογράφηκε η ΕλληνοΑμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις.

Η αρχική συμφωνία περιελάμβανε την στρατιωτική βάση της Σούδας και τώρα επεκτείνεται πάρα πέρα, περιλαμβάνοντας τις στρατιωτικές βάσεις που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τη βάση droneς μεγάλης εμβέλειας στη Λάρισα, τη βάση της αεροπορίας στρατού- ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο και το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ταυτόχρονα έχει ανοίξει το θέμα της μεταφοράς πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες εξελίξεις που καταρρίπτουν τους αστικούς ισχυρισμούς πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες ασφάλειας και ειρήνης.

Μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ οξύνονται οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και εκφράζονται οι διεκδικήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας στο Αιγαίο, συνεχίζονται οι παραβιάσεις του ελληνικού θαλάσσιου και εναέριου χώρου και προετοιμάζεται η συνδιαχείριση στην περιοχή για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την διαιώνιση της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο για 45 χρόνια, για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ του νησιού απο τα τουρκικά γεωτρύπανα,τους σχεδιασμούς για την προώθηση διχοτομικής λύσης των “δύο συνιστώντων κρατών” που είναι η βάση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, για να κλείσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, και είναι ανάγκη να βγούμε πιο ανοικτά και να πούμε την αλήθεια στο λαό μας. Προχθές ψηφίστηκε το σύνταγμα και πρέπει να πληροφορηθούν οι εργαζόμενοι πως ΝΔ , ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ψήφισαν μαζί τα άρθρα που προβλέπουν τη δυνατότητα μεταβολής- δηλαδή αυξομείωσης της ελληνικής επικράτειας, την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ξένα κέντρα, την εγκατάσταση και διέλευση ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα μας, μαζί με τη διατήρηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών ώστε να μη δικάζονται όπως οι άλλοι πολίτες, μαζί με το άρθρο για την προστασία του ξένου κεφαλαίου και των εφοπλιστικών εταιρειών.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας, είναι θύματα του Καπιταλισμού.

Η Κομματική Οργάνωση της Χαλκίδας έχει αποκτήσει σημαντική πείρα από τις επισκέψεις στην προσφυγική δομή στη Ριτσώνα, το ΚΚΕ έχει παρέμβει στους αρμόδιους, στη βουλή για να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι πρόσφυγες.

Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά καταγγέλλοντας τα απαράδεκτα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ για το προσφυγικό ζήτημα. Τα μέτρα αυτά ενισχύουν ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή των αιτούντων άσυλο, όπως και την ταλαιπωρία του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού. Καλλιεργούν και τροφοδοτούν το ρατσισμό και τις ξενοφοβικές αντιδράσεις. Είναι μέτρα επικίνδυνα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τον ελληνικό λαό, τα οποία μάταια προσπαθούν να διαχειριστούν το αίσχος που δημιουργεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ. Η συμφωνία αυτή προκαλεί τραγωδίες , οδηγεί σε νεκρούς ξεριζωμένους και σε αθλιότητες όπως αυτές της Μόριας στη Λέσβο και σε άλλα νησιά.

Τα απαράδεκτα κυβερνητικά μέτρα πρέπει να απαντηθούν από το μαζικό κίνημα. Να αυξηθούν η αλληλεγγύη και η πάλη για:

Να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο – φυλακή. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και, στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.

Σύντροφοι και φίλοι ,

Ο κάθε ένας και η κάθε μια που βγάζει το μεροκάματο με τον κόπο του , οι νέοι και οι νέες που διαπιστώνουν πως υπονομεύεται το μέλλον τους πρέπει να σκεφτούν καλά πως η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν συμβιβάζεται με την βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Προϋπόθεση των καπιταλιστικών κερδών για τα οποία καμαρώνουν τα αστικά κόμματα είναι η ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης , ο περιορισμός δικαιωμάτων κι ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουν οι εργατικές -λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους πολύ καλύτερα.

Η ενίσχυση της απαιτητικότητας των εργαζομένων είναι όρος για να αφοπλίζονται οι παγίδες της χειραγώγησης και του εγκλωβισμού στα ψίχουλα που πετάνε οι αστικές κυβερνήσεις, είναι όρος για να δυναμώνει η πάλη.

Οι καθημερινοί αγώνες θα ενισχύονται όταν πατάνε στο στέρεο έδαφος της αναμέτρησης με το καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και κατακτούν αντιμονοπωλιακό-αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, όταν στη δράση μπαίνουν νέες δυνάμεις και συμμετέχουν συνεχώς και περισσότεροι εργαζόμενοι, νέοι και νέες, μαχητικά με πίστη στο εργατικό, λαϊκό δίκιο.

Οι λαϊκοί αγώνες θα δυναμώνουν στο βαθμό που προχωράει η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η οργάνωση της εργατικής τάξης, η μαζικοποίηση των σωματείων με βάσεις στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές εμπλουτίζοντας την πάλη και παρεμβαίνοντας για όλα τα προβλήματα που βασανίζουν τις εργατικές , λαϊκές οικογένειες.

Οι λαϊκοί αγώνες θα δυναμώνουν μέσα από την επίμονη δουλειά για την ενίσχυση του εργατικού κινήματος, του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων της πόλης , της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, την πάλη της νεολαίας και των γυναικών, την ανάπτυξη του συντονισμού, της κοινής δράσης κατά του κοινού αντιπάλου των μονοπωλίων και της εξουσίας τους ώστε να συγκροτηθεί γερή, σταθερή κοινωνική συμμαχία που θα ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για την εργατική λαϊκή εξουσία.

Αυτή είναι η ελπίδα, αυτό είναι το μέλλον για το λαό μας και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Μόνο με την εργατική, λαϊκή εξουσία, την εξουσία των πολλών μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να περάσει ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι στα δικά τους χέρια, να γίνει δική τους ιδιοκτησία, κοινωνική ιδιοκτησία ο ορυκτός πλούτος, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο, η γη, οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, να δημιουργηθούν κρατικά αγροκτήματα και αγροτικοί συνεταιρισμοί που θα εξασφαλίσουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού.

Πάνω σ’αυτή τη γερή βάση των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής θα πατήσει ο κεντρικός, πανεθνικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας που θα εξασφαλίσει τι και που θα κτιστούν εργοστάσια, επιχειρήσεις, σε ποιους κλάδους, με ποιες προτεραιότητες, αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, και κάθε περιοχής, πως θα αναπτυχθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες ώστε να διαπεράσει τη χώρα η ανάπτυξη που δεν θα έχει κριτήριο το κέρδος αλλά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Έτσι θα επιλυθεί το πρόβλημα της ανεργίας και θα εξασφαλιστεί δουλειά για όλους , αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια και παιδεία – θα μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος και θα ανθίσει ο πολιτισμός, ο λαϊκός αθλητισμός, θα προστατευτούν τα δικαιώματα των ηλικιωμένων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Στη θέση της αστικής δημοκρατίας, της δικτατορίας του κεφαλαίου θα οικοδομηθεί πραγματική δημοκρατία με κέντρο τους χώρους δουλειάς, τις κοινωνικές υπηρεσίες και θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή και ο έλεγχος των εργαζομένων στην οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας .

Οι καπιταλιστές και τα κόμματα τους, οι κάθε λογής οπορτουνιστές φοβούνται την ταξική πάλη και το σοσιαλιστικό μέλλον κι αυτό καταγράφεται στο πρόσφατο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου που συκοφαντεί τη Σοβιετική ένωση και τις άλλες χώρες της σοσιαλιστική οικοδόμησης, ταυτίζει ανιστόρητα τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού και προσπαθεί να μειώσει την νίκη του κόκκινου στρατού επί τους ναζισμού στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

Απαντάμε αποφασιστικά στον αντί-κομμουνισμό. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, την προσφορά μας για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Έχουμε συναίσθηση των υποχρεώσεων μας και επιμένουμε στο ξεπέρασμα των αδυναμιών μας. Μέλη και φίλοι του κόμματος και της ΚΝΕ, συνεργαζόμενοι συναγωνιστές που είναι στο πλευρό του κόμματος, δουλεύουμε πιο συντονισμένα και ανοιγόμαστε πλατιά στους εργαζόμενους της περιοχής, ανοίγουμε νέες εστίες αντίστασης και συσπειρώνουμε περισσότερες λαϊκές δυνάμεις στον κοινό αγώνα.“

There is no slider selected or the slider was deleted.

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: