Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Μύθοι, Θρύλοι και Παραδόσεις της Αιδηψού θα ταξιδέψουν μέχρι τη Λαμία

Μύθοι, Θρύλοι και Παραδόσεις της Αιδηψού θα ταξιδέψουν μέχρι τη Λαμία

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την τοπική ιστορία. Δήμοι, φορείς, σύλλογοι προωθούν πρωτοβουλίες σχετικά με την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική κληρονομιά. Στα πλαίσια αυτά κινείται και η εκπαίδευση, όπου καταβάλλονται προσπάθειες η τοπική ιστορία να  αποκτήσει τη δέουσα θέση ανάμεσα στ’ άλλα μαθήματα.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο 22,23,και 24 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται στη Λαμία υπό την αιγίδα της Εκπαιδευτικής Περιφερειακής Διεύθυνσης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κι άλλων φορέων, Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας. Την περιοχή μας θα εκπροσωπήσει το Δημοτικό Σχολείο Λουτρών Αιδηψού με εισηγήτρια τη δασκάλα Βασιλική Φώτου. Θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα «Μύθοι, Θρύλοι και Παραδόσεις του τόπου μας», το οποίο είχε εκπονηθεί το σχολ. έτος 2017-18 από τους μαθητές της Στ2 τάξης.

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή μια άσκηση της Γλώσσας, όπου οι μαθητές αναζήτησαν πληροφορίες για τα ονόματα των οδών της πόλης τους. Δόθηκε έμφαση στην αιτιολόγηση του ονόματος της οδού ‘Ηρακλέους’. Η έρευνα συνεχίστηκε για τον ήρωα Ηρακλή και τη στενή σχέση του τόσο με τις ιαματικές πηγές της πόλης όσο και γενικότερα με την Βόρεια Εύβοια (Λιχάδα – Λιχαδονήσια – τέλος του Ηρακλή). Στα πλαίσια αυτά προγραμματίστηκε και πραγματοποιήθηκε σχολική επίσκεψη στα χωριά Άγιος Γεώργιος (Δημ. Σχ. Αγίου Γεωργίου), Λιχάδα ( Ιερός Ναός της Παναγίας) και στο ακρωτήριο Κήναιο, όπου απέναντι ήταν τα περίφημα Λιχαδονήσια. Ακολούθησε η εκδρομή του σχολείου στους Δελφούς, όπου οι μαθητές κατανόησαν την πανελλήνια και πανευρωπαϊκή εμβέλεια του ήρωα. Τέλος, σε συνεργασία με τη συγγραφέα παιδικού κι εφηβικού μυθιστορήματος Στέλλα Αρβανίτη, συνέγραψαν ένα σπονδυλωτό θεατρικό έργο εμπνεόμενο από τον Ήρωα Ηρακλή, το οποίο παρουσίασαν με επιτυχία κατά τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Πολυπόθητος στόχος της εκπαίδευσης είναι η ενεργητική συμμετοχή στα εκπαιδευτικά δρώμενα, η βιωματική προσέγγιση των πραγμάτων. Αυτό το στόχο υπηρετούν οι τοπικές ιστορικές σπουδές. Επίσης στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές συνεργάστηκαν μεταξύ τους αλλά και με άλλα άτομα, ανακαλύπτοντας (μυθολογικές, προϊστορικές, ιστορικές)  πτυχές του τόπου τους που δεν γνώριζαν. Έκαναν έρευνα χρησιμοποιώντας (εκτός από τα βιβλία) Η/Υ, δημιούργησαν γράφοντας και παίζοντας θεατρικό έργο, χάρηκαν κι έμαθαν πολλές καινούργιες γνώσεις,  απόλαυσαν τις σχολικές επισκέψεις. Τα κλασικά μαθήματα Γλώσσα, Γεωγραφία, Ιστορία, Μυθολογία πήραν άλλη διάσταση γι΄ αυτούς.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΩΤΟΥ

There is no slider selected or the slider was deleted.

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: