Home > Επιστολες - Ανακοινωσεις > Μόνιμος θεσμός του Κοινωνικού Κράτους το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Μόνιμος θεσμός του Κοινωνικού Κράτους το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σήμερα κάνουμε πράξη μία ακόμη δέσμευση της κυβέρνησής μας. Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ακυρώνεται και τυπικά, με νόμο, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους πολίτες. Όπως είχαμε πει από την αρχή, επρόκειτο για ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό, δημοσιονομικά αχρείαστο και πάνω από όλα, κοινωνικά άδικο. Γι αυτό είχαμε πει πως θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μην υλοποιηθεί ποτέ αυτό το μέτρο.

Όταν κάποιοι άλλοι, όχι απλώς προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων αλλά δεν μπορούσαν να κρύψουν και τη χαρά τους μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δυστυχώς γι αυτούς όμως, έπεσαν έξω. Όπως έπεσαν έξω και τόσες άλλες φορές τα τελευταία χρόνια στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό με fake news και απροκάλυπτη καταστροφολογία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ο νόμος που ψηφίζουμε σήμερα δεν είναι όμως η εξαίρεση. Αυτές τις μέρες έρχεται στη βουλή ένα πλήθος από θετικά μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μέτρα που αίρουν πολλές από τις αδικίες των μνημονίων αλλά και ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Μέτρα όπως το κοινωνικό μέρισμα που καταβάλλεται αυτές τις μέρες σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, η σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειοψηφία των πολιτών, η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 1% τον χρόνο, κάθε χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η στοχευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η σταδιακή αύξηση για 620 χιλιάδες συνταξιούχους από το 1/1/2019.

Αμέσως μετά, ακολουθεί ο πρώτος προϋπολογισμός ύστερα από δέκα χρόνια που έχει μόνο δεν περιέχει περικοπές αλλά αντίθετα, είναι κοινωνικά και αναπτυξιακά επεκτατικός.

Τμήμα αυτής της πολιτικής είναι και η τροπολογία που θα σας παρουσιάσω αμέσως. Πρόκειται για την οριστική κατοχύρωση και τη διασφάλιση ενός πολύ σημαντικού κοινωνικού προγράμματος – το «Βοήθεια στο Σπίτι». Ένα πρόγραμμα που για περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ευάλωτους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα – υπερήλικες, ανασφάλιστους, άτομα με ειδικές ανάγκες, ιδίως στην επαρχία και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Ένα πρόγραμμα που αποτρέπει καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού και παραπομπής σε δομές κλειστής φροντίδας. Με την παρούσα τροπολογία συστήνονται για πρώτη φορά μόνιμες θέσεις προσωπικού στους δήμους που είναι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα – περισσότερες από 3.200 θέσεις μόνιμου σταθερού προσωπικού, με προοπτική επέκτασης των υπηρεσιών αυτών και σε άλλους δήμους στο μέλλον.

Επιπλέον, διασφαλίζεται η πλήρης χρηματοδότηση του προγράμματος από πόρους του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού (ήδη αυτό συμβαίνει από τον π/υ του 2019).

Με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα θεσπίζεται διαγωνιστική διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη αυτών των θέσεων που οι δήμοι θα συστήσουν στις κοινωνικές τους υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται ειδική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας που έχει διανυθεί σε αντίστοιχες θέσεις παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό γίνεται ακριβώς λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει η σωρευμένη εμπειρία για τις ευαίσθητες αυτές υπηρεσίες, αλλά και λόγω της προσωπικής σχέσης που έχει, σε πολλές περιπτώσεις, αναπτυχθεί ανάμεσα στους εργαζομένους στο πρόγραμμα και στους πολίτες που δέχονται τις υπηρεσίες αυτές.

Ακόμη, λαμβάνεται μέριμνα για τους εργαζομένους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου που εργάζονται ήδη στο πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι αυτοί μεταφέρονται σε προσωποπαγείς θέσεις στην ίδια ειδικότητα και στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες των δήμων.

Τέλος, προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι που καταλαμβάνουν τις νέες θέσεις απασχολούνται για μια, τουλάχιστον, δεκαετία στις υπηρεσίες του προγράμματος και δεν μετακινούνται, αποσπώνται ή μετατάσσονται σε άλλες θέσεις.

Κάνουμε έτσι σαφή και ξεκάθαρη την πολιτική μας βούληση οι υπηρεσίες αυτές να συνεχίζουν να παρέχονται αδιάλειπτα και αδιατάρακτα και στο μέλλον.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Με την τροπολογία αυτή το «Βοήθεια στο Σπίτι» αναβαθμίζεται και γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους ένα πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Επιπλέον – και αυτό είναι πολύ σημαντικό – λήγει το απαράδεκτο καθεστώς εργασιακής ομηρίας και αέναης ανακύκλωσης για χιλιάδες συμβασιούχους που στελεχώνουν το πρόγραμμα. Τους εργαζόμενους δηλαδή που για σειρά ετών προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Πλέον, όσοι εργάζονται στο πρόγραμμα θα εργάζονται σταθερά, με ασφάλεια και με κατοχυρωμένα τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Αποκαθιστούμε έτσι μια μεγάλη και χρόνια αδικία σε βάρος χιλιάδων εργαζομένων που είχαν μετατραπεί σε πιόνι στα χέρια διαδοχικών κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών.

Τόσο με την τροπολογία αυτή, όσο και με τις χιλιάδες άλλες προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού στους ΟΤΑ μέσω ΑΣΕΠ που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα, βάζουμε τέλος στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την υποβάθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια καλύπτονται οι μεγάλες ανάγκες των ΟΤΑ σε προσωπικό και διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση.

Με σχέδιο και αποφασιστικότητα αλλά χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα που με τόσο κόπο και θυσίες του ελληνικού λαού, πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, σας καλώ όλες και όλους να υπερψηφίσετε την τροπολογία για το Βοήθεια στο Σπίτι. Είναι και ώριμη και απαραίτητη αλλά πάνω από όλα, είναι κοινωνικά δίκαιη.

Σας ευχαριστώ.

There is no slider selected or the slider was deleted.

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: