Home > Πολιτισμος - Κοινωνικα > Μήπως το αντιηλιακό σου σκοτώνει τους κοραλλιογενείς υφάλους;

Μήπως το αντιηλιακό σου σκοτώνει τους κοραλλιογενείς υφάλους;

Είναι τα μέσα του καλοκαιριού και αμέτρητες οικογένειες εκμεταλλεύονται τον ελεύθερο χρόνο και τον ζεστό καιρό για να ξεκινήσουν διακοπές. Η Χαβάη είναι ένας δημοφιλής προορισμός, με σχεδόν 800.000 επισκέπτες μόνο τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού τουρισμού.

Το κράτος πρόσφατα απαγόρευσε δύο αντιηλιακά συστατικά που οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι επιβλαβή για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Να τι σημαίνει αυτό για εσάς.

Τι αντιηλιακά συστατικά απαγορεύονται;

Η Χαβάη απαγορεύει τα αντιηλιακά που βλάπτουν τους κοραλλιογενείς υφάλους
Από την 1η Ιανουαρίου 2021, η Χαβάη θα απαγορεύσει την πώληση, προσφορά πώλησης ή διανομής οποιωνδήποτε αντηλιακών που περιέχουν οξυβενζόνη ή οκτινοξάτη χωρίς ιατρική συνταγή από εξουσιοδοτημένο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Οι χημικές ουσίες μπορούν επίσης να επισημανθούν ως βενζοφαινόνη-3 και μεθοξυκινναμωμικό οκτύλιο, αντίστοιχα.

Γιατί η Χαβάη απαγορεύει την οξυβενζόνη και την οκτινοξάτη από τα αντηλιακά;

Τα δύο συστατικά βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες, αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι προκαλούν επίσης λεύκανση, παραμορφώσεις, βλάβες στο DNA και, τελικά, θάνατο σε κοράλλια όταν τα αντιηλιακά φτάνουν στα παράλια νερά ή απορρίπτονται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εναποτίθενται σε υδάτινα σώματα. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι ζωτικά μέλη των θαλάσσιων οικοσυστημάτων που προστατεύουν τις παραλίες από τη διάβρωση και υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με την Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση.

Αυτά τα συστατικά είναι επίσης επικίνδυνα για τον άνθρωπο;
Η οξυβενζόνη και η οκτινοξάτη βρίσκονται στον κατάλογο των εγκεκριμένων δραστικών συστατικών για την αντηλιακή προστασία του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων.

Η επίσημη θέση της Αμερικανικής Ακαδημίας της Δερματολογίας είναι ότι «οι ισχυρισμοί ότι τα αντιηλιακά συστατικά που έχουν εγκριθεί σήμερα από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είναι τοξικά για το περιβάλλον ή ότι δεν έχουν αποδειχθεί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία». Μπορείτε να βρείτε μια λίστα με ενεργά συστατικά αντιηλιακών που έχουν εγκριθεί από την FDA στην ιστοσελίδα της αντιπροσωπείας.
Ο οργανισμός υπεράσπισης της περιβαλλοντικής ομάδας εργασίας υποστηρίζει ότι τα απαγορευμένα συστατικά ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές των ορμονών και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις.
Οι δύο χημικές ουσίες έχουν επίσης βρεθεί σε τοξικά επίπεδα στα ψάρια, τα ωάρια των θαλάσσιων χελωνών, τα φύκια, τα δελφίνια, τα στρείδια, τις καραβίδες, τα μύδια και ακόμη και το ανθρώπινο γάλα και το γάλα των δελφινιών, σύμφωνα με τον Craig Downs, δικηγόρο οικοτοξικολόγου, εκτελεστικό διευθυντή του Haereticus Environmental Laboratory και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης που ώθησε τη Χαβάη να απαγορεύσει τα συστατικά.
Θα μπορούσε το αντηλιακό να βλάψει το περιβάλλον ακόμα κι αν είμαι μακριά από τη Χαβάη;

Είναι περισσότερο τοπικό ζήτημα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Τμήματος Χωροταξίας και Φυσικών Πόρων της Χαβάης. Αν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα ενθάρρυναν τον καθένα να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο αντηλιακά «ασφαλή για τα ύφαλα».Αν και η Φλόριντα δεν έχει απαγορεύσει τα αντιηλιακά συστατικά, το πρόγραμμα διατήρησης του Coral Reef του Υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος προτρέπει τους δύτες να αποφύγουν τη χρήση αντηλιακών με οξυβενζόνη προκειμένου να προστατεύσουν το φλοιό του Reef.
Αλλά ο Ντάουνς λέει ότι οι οξυβενζόνη και οκτινοξάτη έχουν ανιχνευθεί σε νερά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Barrow της Αλάσκας. Η οξυβενζόνη έχει χρόνο ημίσειας ζωής 2,4 χρόνια στο θαλασσινό νερό, οπότε νερό από μια δημοφιλή περιοχή κολύμβησης μπορεί να φτάσει στα κατάντη και να ρέει σε παράκτια ύδατα.
Πώς αλλιώς θα μπορούσα να προστατευθώ από τον ήλιο;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακά με συστατικά όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου, που θέτουν φυσικό φράγμα μεταξύ του δέρματός σας και του ήλιου και αντανακλούν τις ακτίνες του.
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά ότι όλοι ηλικίας άνω των 6 μηνών φορούν αντηλιακό ανθεκτικό σε ευρεία φάση, ανθεκτικό στο νερό, με SPF τουλάχιστον 30 σε εκτεθειμένες περιοχές του σώματος κάθε μέρα. Οι γιατροί προτείνουν επίσης να παραμείνετε στη σκιά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους και να φοράτε τα κατάλληλα ρούχα, καπέλα και γυαλιά ηλίου.

Πηγή: cnn.com

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: