Περισσoτερα"/>
Home > Πολιτική επικαιρότητα > Μέντορες για την Κοινωνική Οικονομία- Τριήμερο σεμινάριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 17, 18 και 19 Ιανουαρίου 2020

Μέντορες για την Κοινωνική Οικονομία- Τριήμερο σεμινάριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 17, 18 και 19 Ιανουαρίου 2020

Στις 17, 18 & 19 Ιανουαρίου 2020 διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, τμήμα Κοινωνιολογίας, τριήμερο σεμινάριο «Μέντορες για τη Κοινωνική Οικονομία» σε συνέχεια με τη πρωτοβουλία που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα σε δέκα (10) Δήμους της χώρας εκτός Αττικής από την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας- ΠΕΣΚΟ ([email protected], 2108813760).

Στόχος της νέας πρωτοβουλίας είναι να δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν το σεμινάριο ΔΩΡΕΑΝ και στην Αθήνα, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και ενεργοί πολίτες των οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών και φορέων Κοινωνικής Οικονομίας.

Θα προβληθούν και θα συζητηθούν καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο για ενεργειακούς και οικιστικούς συνεταιρισμούς, για καταναλωτικούς συνεταιρισμούς και κοινωνικούς συνεταιρισμούς υγείας. Θα συζητούν επίσης πολιτικές οργάνωσης και οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της Κοινωνικής Οικονομίας.

Κεντρικός άξονας του τριήμερου σεμιναρίου θα είναι οι εφαρμογές της Κοινωνικής Οικονομίας μέσω των κοινωνικών συμπράξεων με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το σεμινάριο θα είναι ανοικτό προς ενεργούς πολίτες που ενδιαφέρονται για το ζήτημα.

Στο σεμινάριο «Μέντορες για τη Κοινωνική Οικονομία», η Ατζέντα της Κοινωνικής Οικονομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διακρίνουμε την Παρασκευή, 17 Ιαν 2020, στις 18.00, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την κεντρική εισήγηση με θέμα: «Οι σύγχρονες τάσεις της εργασίας και η ενεργός ζήτηση εργασίας» (καθ Ανδρέας Λύτρας) και την εισήγηση «Ευρωπαϊκή Πολιτική και Κοινωνική Οικονομία» (Νίκος Γιαννής) και στις 19.00 πεντάλεπτες παρουσιάσεις των φορέων που υλοποιούν το τριήμερο Σεμινάριο «Μέντορες για τη Κοινωνική Οικονομία», μεταξύ των οποίων οι:Έδρα- Κοινωνικός Συνεταιρισμός, Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικής Οικονομίας, ΓΕΣΕΕ, Κοινωνία Τριών Τρίτων, Ευρωπαϊκή Έκφραση, Δρόμοι της Ελιάς, Δίκτυο Αλληλέγγυας Συμβουλευτικής, Ομοσπονδία Συλλόγων Κρήτης, Ομοσπονδία Συλλόγων Δωδεκανήσου, Συνεταιρισμός Ατόμων με Αναπηρία «Συνεργασία-ΔημιουργίαΑ», Δυναμική Ένωση ΚοινΣΕπ, ΠΟΚΟΙΝΣΠΕ & ΑΓΡΟΝΕΑ, ενώ θα ακολουθήσει διάλογος.

Το Σάββατο, 18 Ιαν 2020, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι εργασίες θα αρχίσουν στις 10.00 με κεντρική εισήγηση με θέμα: «Η Ατζέντα της κοινωνικής Οικονομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» (Βασίλης Τακτικός) και χαιρετισμούς από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εργασίες θα συνεχισθούν με ωριαία Εργαστήρια ως εξής

11-12.00 Οι σύγχρονες τάσεις της εργασίας και η ενεργός ζήτηση εργασίας (Καθ Ανδρέας Λύτρας, Καθ Τρύφων Κωστόπουλος, Καθ Γιώργος Τσομπάνογλου & Κώστας Λαμπρόπουλος)

12-13.00 Ο ρόλος της κοινωνίας Πολιτών στις κοινωνικές επιχειρήσεις (Γιάννης Φραγγούλης & Μανόλης Πατεράκης).

13-14.00 Πράσινη οικονομία-ενέργεια- Περιβάλλον (Xριστίνα Ευθυμιάτου, Έλενα Παπανδρέου & Τάκης Γρηγορίου)

14-15.00 Πόροι, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και απασχόληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Στέλιος Κατωμέρης, Ευάγγελος Σπιθάκης & Κώστας Διάκος)

15-16.00 Διάλειμμα

16-17.00 Παραδειγματικό μοντέλο συνεργιών κοινωνικών επιχειρήσεων με Δήμους (Αλέξανδρος Οικονόμου & Βασίλης Τακτικός)

17-18.00 Πρόγραμμα Sosialneet για την απασχόληση νέων με χαμηλά τυπικά προσόντα (Κώστας Οικονομόπουλος & Νικήτας Δημητρόπουλος)

18-19.00 Τομέας υγείας-Κοινωνικές επιχειρήσεις και κοινωνική Μέριμνα(Νίκος Δημητριάδης, Καθ Ανδρέας Λύτρας & Μπάμπης Στέρτσος)

19-20.00 Προσφυγικό -Οικονομικοί μετανάστες (Θέμης Κοσσίδας, Βέρα Τίκα & Φωτεινή Καλπακιώτη)

20-21.00 Πολιτισμός και τουρισμός στη Κοινωνική Οικονομία (Γιώργος Καραμπάτος, Ηλίας Τσιτσοπλίδης & Θεόδωρος Καρπέτας)

Το τριήμερο σεμινάριο «Μέντορες για τη Κοινωνική Οικονομία» θα ολοκληρωθεί στο Πάντειο, την Κυριακή, 19 Ιαν 2020, ξεκινώντας από τις 10.00 με Εργαστήρια, ως εξής:

10-11.00 Συνέργειες ΚοιΣΠΕ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ανάδειξη πόρων (Πόλα Νικολάου & Δημήτρης Λιόλιος)

11-12.00 Αγροδιατροφή, σχολάζουσες γαίες, Κοινωνικά Αγροκτήματα, δεντροκαλλιέργειες (Δημήτρης Μιχαηλίδης, Κώστας Αρτακιανός, Βασίλης Κόλλιας & Μάγδα Κοντογιάννη)

12-13.00 Η λειτουργία των Κέντρων στήριξης της Κοινωνικής οικονομίας (Σύρος Κοσκοβόλης, Χρήστος Τσολάκος & Θεόδωρος Σερεμετάκης)

13-14.00 Κοινωνικές επιχειρήσεις στο χώρο των ΑΜΕΑ (Γιώργος Ρεθυμιωτάκης)

Η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας- ΠΕΣΚΟ ([email protected], 2108813760), μετά τα δέκα πρώτα σεμινάρια «Μεντόρων για την Κοινωνική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» ανοίγει με το τριήμερο σεμινάριο ευρεία συζήτηση, αλλά και πράξη, για την υλοποίηση επιχειρηματικών προτάσεων της Κοινωνικής Οικονομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εάν η Δημόσια Οικονομική ήταν η κύρια οικονομική δραστηριότητα στην Αναγέννηση (1400-1800), εάν η Ιδιωτική Οικονομική στήριξε αποτελεσματικά την Βιομηχανική Επανάσταση (1800-2050), τότε φαίνεται ότι η Κοινωνική Οικονομία είναι η καταλληλότερη για να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Κοινωνία της Γνώσης ή . 4.0 (για την μετά το 2050 εποχή).

Μετά μια περίοδο ισχυρής τάσης χρηματοπιστωτικής παγκοσμιοποίησης φαίνεται ότι έρχεται ταυτόχρονα με την κοινωνία της γνώσης, σε αντικατάσταση της πυραμιδικής ιεραρχίας, η οριζόντια ισχύς και η τοπιοποίηση, με κύρια επιχειρηματική δομή την συμμετοχική οικονομία, την συμμετοχική δημοκρατία, και την συνεργατική επιχειρηματική δράση.

Φαίνεται ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει πολλή μεγάλη ανάγκη στο μέλλον από δομές της Κοινωνικής Οικονομίας και το τριήμερο σεμινάριο «Μεντόρων για την Κοινωνική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» που θα γίνει στο ΠΑΝΤΕΙΟ Πανεπιστήμιο, 17, 18 & 19 Ιαν 2020, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για συνάντηση, συζήτηση, ανταλλαγή εμπειριών, συναντίληψη και διαμόρφωση θέσεων δράσης για την Κοινωνική Οικονομία.

Το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου

Σεμινάριο: « Μέντορες Κοινωνικής Οικονομίας

«Η Ατζέντα της Κοινωνικής Οικονομίας στη Τοπική Αυτοδιοίκηση» Στις 17-19 Ιανουαρίου 2020 Πάντειο Πανεπιστήμιο

Έναρξη Παρασκευή 6 μ.μ. 17 Ιανουαρίου 2020

6 μ.μ. -7 μ.μ.

Οι σύγχρονες τάσεις της εργασίας και το ζήτημα της ενίσχυσης της συνολικής ζήτησης.

Εισηγητής: καθηγητής Ανδρέας Λύτρας Πάντειο Πανεπιστήμιο τμήμα κοινωνιολογίας.,

Ευρωπαϊκή Πολιτική και κοινωνική Οικονομία, Δρ Νίκος Γιαννής Επέκεινα Χώρα, Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

7-8 μ.μ.

Σύντομες 5 λεπτες παρουσιάσεις των φορέων που υλοποιούν το Σεμινάριο

Έδρα» Κοινωνικός Συνεταιρισμός Αλέξανδρος Οικονόμου

Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικής Κοινωνία Οικονομίας (ΙΝ.ΜΕ.Κ.Ο.) Κώστας Οικονομόπουλος

ΓΕΣΕΕ Δρ Κώστας Λαμπρόπουλος

ΠΟΚΟΙΣΠΕ) Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών  Πόλα Νικολάου

Κοινωνία Τριών Τρίτων ΑΜΚΕ Νίκος Δημητριάδης

«Ευρωπαϊκή Έκφραση» Θέμης Κοσίδας

«Δρόμοι της Ελιάς» Γιώργος Καραμπάτος

«ΠΑΚΟΕ» Παναγιώτης Χριστοδουλάκης

Δίκτυο Αλληλέγγυας Συμβουλευτικής Σύρος Κοσκοβόλης

Ομοσπονδία Συλλόγων Κρήτης Μανόλης Πατεράκης

Ομοσπονδία Συλλόγων Δωδεκανήσου Γιάννης Φραγκούλης

Συνεταιρισμός Ατόμων με Αναπηρία «ΣυνεργασίαΔημιουργία» Γιώργος Ρεθυμιωτάκης

Δυναμική Ένωση ΚΟΙΝΣΕΠ. Στέλιος Κατωμέρης

(ΒΙΟΖΩ) Γιώργος Κωστής

ΑΓΡΟΝΕΑ: Δημήτρης Μιχαηλίδης

8 μ.μ.-έως 9 μ.μ.

Διάλογος

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

10,00 π.μ. Έναρξη

10,30 -11 π.μ. Η Ατζέντα της κοινωνικής Οικονομίας στη Τ.Α

Εισήγηση: Βασίλης Τακτικός

There is no slider selected or the slider was deleted.

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: