Home > Hot ! > Με Παρη – σία και χωρίς …κορονοϊό

Με Παρη – σία και χωρίς …κορονοϊό

 

Πάρη Ντελκή

Εκπαιδευτικός – Δημοσιογράφος

 

 

Ε δεν το λες και γούρικο!

Δίσεκτο ναι, αλλά όχι κι έτσι…

Τι έγινε πια μέσα σε δυο μήνες, από τότε που μπήκε το 2020, το ένα θέμα πιάνουμε και το άλλο μας βρίσκει. Πριν καλά – καλά τελειώσει το ένα πρόβλημα ξεπετιέται το επόμενο!

Οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι παράτυπα εισερχόμενοι στη χώρα*, ο Ερτογκαν, η Ε.Ε., η Κίνα, ο κορονοϊός, δεν είναι και λίγα.

Και μέσα σε όλα αυτά κι η βόρεια Εύβοια να πρωταγωνιστεί με το ένα και μοναδικό της κρούσμα να έχει κλείσει όλα τα σχολεία της Εύβοιας, να έχει αδειάσει τα καφέ, τις πλατείες κι ο κόσμος να ξεσπά στο …face book, γράφοντας πραγματικά ότι του κατέβει!

Οι ιστορίες με την τοπική ιχνηλάτηση δίνουν υλικό για ολόκληρο βιβλίο. Χωριό με όλους τους κατοίκους του δαιμονοποιείται κι απομονώνεται προς χάριν την Δημόσιας Υγείας!

Ο ταξιδιώτης πήγε στην εκκλησία, πήγε για καφέ, μίλησε με κόσμο, γύρισε σπίτι του νωρίς;

Κανείς δεν ξέρει!

Καλά –καλά δεν ενημερωθήκαμε για την εξέλιξη της νόσου. Νοσεί ή όχι, το συγγενικό του περιβάλλον, εργάζεται, πάει σχολείο, τρώει, κοιμάται, ποιος ξέρει;

Δεν είμαστε δα και Μόσχα όποιος δεν σέβεται την Δημόσια Υγεία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης!

Καρναβάλια δεν κάναμε, αν κι είχαμε… πολλά προς επίδειξην!

Οι εκδρομές ξεκόβονται μια κι έξω!

Όσο δε για τα όνειρα των μαθητών της Γ’ Λυκείου τι να πρωτογράψει κανείς!

«Από τότε που μπήκαμε στο Λύκειο την πενταήμερη περιμέναμε και τώρα; Το μόνο που θα θυμόμαστε από την Γ’ Λυκείου να είναι οι Πανελλήνιες που μπορεί κι αυτές να μετατεθούν αν τα μαθήματα δεν γίνονται κανονικά»;

Μια οι αναπληρωτές -που η τελευταία “φουρνιά” διορίστηκε λίγο πριν το τέλος του χρόνου- τι ύλη να βγάλουν αν κλείνουν και τα σχολεία λόγω κορονοϊού;

Και μέσα σε όλα αυτά οι τοπικές εκδηλώσεις για τη μέρα της Γυναίκας, κι όχι μόνο στον αέρα.

Τίποτε δεν κάναμε. Όλοι με τα κεφάλια χωμένα ή στο ψυγείο ή στην τηλεόραση.

Κακό και το ένα και το άλλο!

Κι οι επαγγελματίες τι θα κάνουν; Πως θα ανταπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους αν η αγορά «παγώσει»;

Ποιος είπε ότι ο Μητσοτάκης είναι γκαντέμης;

Τι άρρωστη κανονικότητα είναι αυτή;

Ναι άρρωστη μόνο μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την όποια  ρατσιστική συμπεριφορά, που διακρίνει τους ανθρώπους για τα βιολογικά τους χαρακτηριστικά!

Και τον τελευταίο καιρό είναι τόσο έντονη που έσπρωξε πανεπιστημιακούς να αναλάβουν και κοινωνικό  ρόλο αρθρογραφώντας με τίτλο: «Σε αυτόν τον πόλεμο ποιος είναι ο εχθρός μας;»

Αναλυτικά, η δήλωση των πανεπιστημιακών:

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας αχαλίνωτης ξενοφοβικής και ρατσιστικής  υστερίας, υποκινούμενης από ευρύ φάσμα δεξιών, ακροδεξιών, φασιστικών δυνάμεων και συνεπικουρούμενης από τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εκπροσώπους της κυβέρνησης. Σε κλίμα εθνικιστικού παροξυσμού ο δημόσιος λόγος γεμίζει κατακλυσμιαία από πολεμικές ιαχές και δηλώσεις απανθρωπιάς που προσβάλλουν τις πλέον θεμελιώδεις ηθικές αξίες των ανθρώπων. Ακούσαμε ανείπωτες φράσεις μίσους να εκστομίζονται εναντίον γυναικών και παιδιών, εναντίον αδύναμων -από κάθε  άποψη- ανθρώπων, χωρίς μέτρο και ντροπή!

Η οργανωμένη  κλιμάκωση της ξενοφοβικής ψύχωσης επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα πανικού, να παραλύσει κάθε λογική σκέψη, να πνίξει κάθε φωνή αλληλεγγύης, να μολύνει βαθύτατα μια κουρασμένη και ανασφαλή κοινωνία με το δηλητήριο του ακροδεξιού-φασιστικού μισανθρωπισμού. Οι εξελίξεις που βιώνουμε αποτελούν έξαρση των εδώ και πολύ καιρό συστηματικών προσπαθειών της εγγενώς ρατσιστικής ακροδεξιάς να ηγεμονεύσει ιδεολογικά στην ελληνική κοινωνία, εκμεταλλευόμενη τα συσσωρευμένα οξύτατα προβλήματα που δημιούργησαν οι σκληρές μνημονιακές  πολιτικές  όλων των διαχειριστών της κρατικής εξουσίας.

Απέναντι στα παραληρήματα του ακροδεξιού λόγου, δηλώνουμε εμφατικά: Το πρόβλημα του ελληνικού λαού δεν ήταν ποτέ οι πρόσφυγες! Δεν ήταν οι πρόσφυγες που προκάλεσαν την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση! Δεν ήταν αυτοί που σε παγκόσμια κλίμακα -βεβαίως και στην Ελλάδα- οδήγησαν χιλιάδες επιχειρήσεων στο κλείσιμο και εκατομμύρια εργαζομένων στην ανεργία! Δεν ήταν οι πρόσφυγες που υποχρέωσαν τα κράτη να ληστέψουν τους φορολογούμενους για να σώσουν τις τράπεζες, αυτά τα επιτελικά κέντρα του παγκόσμιου καπιταλισμού! Δεν ήταν οι πρόσφυγες, αλλά η αλαζονική και αδίστακτη ολιγαρχία του πλούτου, που όλα τα χρόνια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης συνέχιζε να αυξάνει τα κέρδη της σε βάρος του μεγαλύτερου μέρους των ανθρώπων του πλανήτη!  Δεν ήταν οι πρόσφυγες αυτοί που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στο σφαγείο των μνημονίων, στη μαζική ανεργία και φτώχεια!  Δεν ήταν οι πρόσφυγες που οδήγησαν κατά χιλιάδες τα παιδιά του ελληνικού λαού στη μετανάστευση!  Δεν είναι οι πρόσφυγες, τέλος, οι θύτες του παγκοσμίως κυρίαρχου καπιταλιστικού συστήματος, του θεμελιωμένου στην εκμετάλλευση των ανθρώπων του μόχθου,  τον αχαλίνωτο ανταγωνισμό, την αποξένωση και τον πόλεμο.

Οι πρόσφυγες, όπως και οι μετανάστες, είναι -και αυτοί- θύματα αυτού του συστήματος!  Ενός συστήματος ταξικού πολέμου των πλουσίων εναντίον των φτωχών! Επιπλέον είναι αυτοί που βιώνουν σε μέγιστο βαθμό τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για την ανθρωπότητα η ανεμπόδιστη λειτουργία του συστήματος αυτού. Είναι τα θύματα των επεμβάσεων και των πολέμων που διεξάγει η κυρίαρχη ιμπεριαλιστική Δύση -οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση- προκειμένου να διατηρήσει και να διευρύνει την κυριαρχία της. Ας μην ξεχνάμε ότι οργανικό μέρος των ευρωατλαντικών οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών δομών είναι και η Ελλάδα. Στο πλαίσιο συμμετοχής της σε αυτές τις δομές η ελληνική ολιγαρχία προωθεί επιθετικά τα συμφέροντά της στη χώρα και διεθνώς. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι τα θύματα  του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που διεξάγουν οι μονοπωλιακοί κολοσσοί των ιμπεριαλιστικών κρατών εναντίον των παραγωγικών δυνάμεων των ασθενέστερων χωρών του πλανήτη, προκαλώντας αλλά και ανακυκλώνοντας την υπανάπτυξη και τη φτώχεια τους.

Ο ακροδεξιός όμως λόγος, οργανωμένα και συστηματικά, στην Ελλάδα και παντού,  επιλέγει να ενοχοποιεί τους πρόσφυγες. Στρέφει την οργή τμημάτων της κοινωνίας εναντίον τους, αποστρέφοντας το βλέμμα από τους πραγματικούς ενόχους, τις δυνάμεις του πολέμου (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση), τις ολιγαρχίες του πλούτου και τους πολιτικούς υπηρέτες τους. Η ξενοφοβική στοχοποίηση των προσφύγων σπέρνει διχόνοια μεταξύ των λαών, υπονομεύει και καταστρέφει την κοινωνική αλληλεγγύη, το αρχέγονο όπλο των όπου γης κατατρεγμένων  και καταπιεσμένων εναντίον των καταπιεστών και των εκμεταλλευτών τους.

Μπροστά στην επιδημία ξενοφοβίας και ρατσισμού, δηλώνουμε ότι δεν είναι εχθροί μας οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κι ότι δεν πολεμούμε εναντίον τους! Δεν πολεμούμε εναντίον των αδύναμων, των κατατρεγμένων και εξαθλιωμένων του κόσμου αυτού!  Εχθροί μας είναι οι δυνάμεις του πολέμου, οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και η  Ευρωπαϊκή Ένωση, η ολιγαρχία του πλούτου σε Ελλάδα και Τουρκία και οι πολιτικοί υπηρέτες της! Εχθροί μας είναι οι κάθε λογής πατριδοκάπηλοι και πολεμοκάπηλοι, οι φασίστες και οι ρατσιστές, οι έμποροι του μισανθρωπισμού!

Απέναντι σε ένα σύστημα που συνθλίβει ολόκληρους λαούς, που κονιορτοποιεί τις ζωές τους και παράγει καθημερινά «περιττούς» ανθρώπους αγωνιζόμαστε για τη μαχητική αλληλεγγύη των λαών ενάντια στους κοινούς εχθρούς τους, για μια κοινωνία συντροφικότητας και ανθρωπιάς!

*για απάλειψη του μειωτικού όρου λαθρομετανάστες

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Αγγελάτου Ρόνη,  Ομότιμη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πατρών

Αϊδίνης Θανάσης, Καθηγητής, ΑΠΘ

Αλβανούδη Αγγελική, Διδάσκουσα στο ΑΠΘ

Αρκολάκης Μανόλης, ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Βελισσαρίου Σίσσυ, Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ

Γαγανάκης Κώστας, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Γεροτζιάφας Γρηγόρης, Καθηγητής, Sorbonne Université

Γεωργούλας Στράτος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Γιώτη Λαμπρίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΑΠΘ

Γουβιάς Διονύσης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Γούναρη Παναγιώτα, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης

Γραμμένος Θεοφάνης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Γρόλλιος Γιώργος, Καθηγητής ΑΠΘ

Γρύλλια Στέλλα, Λεκτόρισσα,  Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης

Γρύλλιας Κωνσταντίνος, Επίκουρος Καθηγητής, Katholieke Universiteit Leuven

Δαλάκογλου Δημήτρης, Καθηγητής, Vrije Universiteit Amsterdam

Δαμίγος Δημήτρης, Καθηγητής, ΕΜΠ

Δεσλή Δέσποινα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΑΠΘ

Δαφέρμος Μανώλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Δημουλάς Κώστας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ζαρκάδης Γιάννης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ζαχαρόπουλος Νίκος, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ζορμπαλά Τίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ηλιόπουλος Δημήτρης, Πανεπιστήμιο  Πατρών

Ιωαννίδου Αλεξάνδρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Καλλέργης Δημήτρης, Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Καλιαμπάκος Δημήτρης, Καθηγητής, ΕΜΠ

Καλτσώνης Δημήτρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Καραγιάννη Γιώτα, Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια, ΑΠΘ

Καρακάντζα Ευφημία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Πατρών

Καρανδρέας Νίκος, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Κάργας  Γιώργος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κατσιαμπούρα Γιάννα, Διδάσκουσα στο ΑΠΘ

Κιουπκιολής Αλέξανδρος, Επίκουρος Καθηγητής, ΑΠΘ

Κουγιουμουτζάκη Φωτεινή, Λεκτόρισσα, ΑΠΘ

Κουζής Γιάννης, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κουκουτσάκη Αφροδίτη, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κουσουρής Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής επί θητεία, Πανεπιστήμιο Βιέννης

Κωσταγιόλας Πέτρος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Λαμπροπούλου Δήμητρα, Επίκουρη Καθηγήτρια,  ΕΚΠΑ

Λαπαβίτσας Κώστας, Καθηγητής,  Πανεπιστήμιο Λονδίνου

Λουκής Χασιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΑΠΘ

Μαΐστρος Γιάννης, Επίκουρος Καθηγητής, ΕΜΠ

Μαρκέτος Σπύρος, Επίκουρος Καθηγητής, ΑΠΘ

Μαυρίδης Ηρακλής, Επίκουρος  Καθηγητής, Πάντειο

Μαυρουδέας Σταύρος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μηλιός Γιάννης, Ομότιμος Καθηγητής,  ΕΜΠ

Μιχαλοπούλου Ελένη, Senior Lecturer, University of Liverpool

Μιχελιουδάκης Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής, ΑΠΘ

Μπένος Αλέξης, Καθηγητής, ΑΠΘ

Μπίμπου  Άννα, Καθηγήτρια, ΑΠΘ

Μπόκαρης Θέμης, Αναπληρωτής  Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μπουγιούκος Κώστας, Επίκουρος Καθηγητής, Université de Paris.

Νικονάνου Νίκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Παπαδάκη Πολυξένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Παπαδημητρίου Φωτεινή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΑΠΘ

Παραδείση Μαρία, Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια, Πάντειο

Παπαθεοδώρου Χρίστος,  Καθηγητής,  Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πατέλης Δημήτρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης

Παυλίδης Περικλής, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΑΠΘ

Παυλόπουλος Δημήτρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Vrije Universiteit Amsterdam

Πολίτης Τάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ποταμιάνος Νίκος, Ιστορικός,  Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Ρέθυμνο)

Ρούσης Γιώργος. Ομότιμος Καθηγητής. Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σάμαρης Νικόλαος, Πανεπιστήμιο  Πατρών

Σαμπανίκου Εύη, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σαρηγιάννης Μαρίνος, Ιστορικός,  Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Ρέθυμνο)

Σειρηνίδου Βάσω, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ

Σερντεδάκις Νίκος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης,

Σκορδούλης Κώστας, Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Σουβατζή Στυλιανή, ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Σουβλής Γιώργος, Διδάσκων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Σπαθής Γεράσιμος, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΜΠ

Σταματόπουλος Δημήτρης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στουραΐτης Γιάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου

Στραβελάκης Νίκος, Διδάσκων στο ΕΚΠΑ

Σωτήρης Παναγιώτης, ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Τουλούμη Γιώτα, Καθηγήτρια, ΕΚΠΑ

Τουρτούρας Χρήστος Επίκουρος Καθηγητής, ΑΠΘ

Τριμπέρης Γιώργος,  Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Τύμπας Αριστοτέλης, Καθηγητής, ΕΚΠΑ

Χρύσης Αλέξανδρος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Χρυσοχόου Ξένια, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ψημμένος Ιορδάνης, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ώρμπακε Βέμουντ,  Επίκουρος Καθηγητής, ΑΠΘ

Κουβελάκης Στάθης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

There is no slider selected or the slider was deleted.

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: