Home > Πολιτική επικαιρότητα > Μ. Χατζηγιαννάκης: “Αφετηρία” για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μ. Χατζηγιαννάκης: “Αφετηρία” για τον ΣΥΡΙΖΑ

Με άρθρο στη σημερινή εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο βουλευτής Ευβοίας, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, τοποθετείται για τις τρέχουσες εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και τον μετασχηματισμό του κόμματος.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.

“Ενόψει της πολιτικής διακήρυξης και του φεστιβάλ της νεολαίας, η εβδομάδα που ξεκινά μπορεί να χαρακτηριστεί ως “αφετηρία” για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Κοινός τόπος σε αυτή την αφετηρία είναι η ομόφωνη άποψη ότι το κόμμα πρέπει να μεγαλώσει και να μετασχηματιστεί. Η συζήτηση ξεκινάει με τις διαφορετικές απόψεις και την πολυφωνία, στοιχεία όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν φοβήθηκε.

Μέσα από δημοκρατικό διάλογο θα καταλήξουμε στα συμπεράσματα για το τι κόμμα χρειάζεται η κοινωνία μας και τι κόμμα θέλουμε να είμαστε. Σε αυτή τη διαλεκτική διαδικασία, η νεολαία οφείλει να έχει σημαντικό λόγο. Πρέπει να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες του κόμματος στις νέες και τους νέους, να τους δώσουμε τον χώρο να εκφραστούν και να διαμορφώσουν το μέλλον τους και το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το σημείο της συζήτησης έρχονται να προστεθούν οι τρόποι διαλόγου και διεύρυνσης. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκμεταλλευτεί τις άπειρες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, για να επικοινωνήσει με την κοινωνία και κυρίως με τη νεολαία που στην πλειοψηφία της απέχει και, ως επί το πλείστον, δεν παρακολουθεί τηλεόραση. Ένα νέο, ψηφιακό κόμμα, που θα έχει άμεση αλληλεπίδραση με την κοινωνία, δεν θα εξαρτά την επικοινωνία του από τις επιθυμίες των τηλεοπτικών σταθμών και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Στο δεύτερο σκέλος έρχονται οι τρόποι διεύρυνσης. Εδώ η συζήτηση πρέπει να είναι ανοικτή, ψύχραιμη και κυρίως ουσιαστική. Με δεδομένο τον κυρίαρχο ρόλο της νέας γενιάς στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, οι φόβοι για μία πιθανή “πασοκοποίηση” του κόμματος είναι πλέον περισσότερο ψυχολογικοί από πραγματικοί. Οι εποχές έχουν αλλάξει, η χώρα πέρασε μία πρωτόγνωρη όσο και πολυεπίπεδη κρίση και η γενιά που μεγάλωσε μέσα στη μνημονιακή περιπέτεια που τελείωσε τον Αύγουστο του 2018 δεν έχει ζήσει καν το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80’ και του 90’.

Παράλληλα, πρέπει να γίνει σεβαστό ότι στην ανάδειξη και την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ ως του προοδευτικού πόλου στη χώρα μας συνέβαλαν και άνθρωποι προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά στοιχεία για αυτό το γεγονός είναι οι μετατοπίσεις του κόσμου του ΠΑΣΟΚ, από τις εκλογές του 2009 μέχρι και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Τον Μάιο του 2012 σχεδόν 600.000 ψηφοφόροι, περίπου 19% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 2009, μετατοπίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και έφτασαν τον Σεπτέμβριο του 2015 πάνω από 1.300.000 ψηφοφόροι (Κουστένης, 2019).

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, αλλά κυρίως ότι οι προκλήσεις του νεοφιλελεύθερου μοντέλου λιτότητας, της ακροδεξιάς, του προσφυγικού ζητήματος και της κλιματικής αλλαγής είναι παρούσες στην Ευρώπη, χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς αποκλεισμούς, δικό μας χρέος είναι να δημιουργήσουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ πρωτεργάτη στο μεγάλο προοδευτικό ευρωπαϊκό μέτωπο με κορμό την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.”

There is no slider selected or the slider was deleted.

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: