Home > Αρθρα - Επικαιροτητα > Λεξιγνωσία Αι Μυκήναι (Οι Μυκήνες)

Λεξιγνωσία Αι Μυκήναι (Οι Μυκήνες)


There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


του Ευάγγελου Παπασταμούλου

Εκπαιδευτικός

Αι Μυκήναι και στην σύγχρονη Ελληνική οι Μυκήνες είναι αρχαία πόλη της Πελοποννήσου στον σημερινό νόμο της Αργολίδας. Σώζονται τα ερείπια μιας τειχισμένης  πόλης και μια τειχισμένη ακρόπολη, πάνω από την πόλη, με ανάκτορα, οικίες, και νεκροταφεία.

Κατά τους μυθογράφους είναι η πόλη που έκτισε γιος της Δανάης, ο Περσέας, ιδρυτής της δυναστείας των Περσειδών. Την διαδέχθηκε η δυναστεία των Πελοπιδών στην οποία ανήκε ο Ατρέας, ο πατέρας του Αγαμέμνονα και ιδρυτής της δυναστείας των Ατρειδών. Στα χρόνια του Ατρέα οι Μυκήνες έφτασαν σε μεγάλη ακμή. Όμως, στον βασιλικό οίκο των Ατρείδων αναφέρονται και μεγάλες συμφορές, οι οποίες θα εμπνεύσουν έναν κύκλο της αρχαίας τραγωδίας και για τις οποίες υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι μύθοι, αλλά γεγονότα.

Ο Όμηρος μας πληροφορεί πως η πόλη ήταν πάμπλουτη (πολύχρυσος) και είχε ωραία κτίρια

(ευκτίμενον πτολίθρεον =καλοχτισμένη πόλη). Μετά την κάθοδο των Ηρακλειδών (1.100 π.Χ.) οι Μυκήνες αρχίζουν και παρακμάζουν, τελικά, πολύ αργότερα, το 468 π.Χ., θα καταστραφούν από τους Αργείους. Έτσι και η πόλη θα μείνει έρημη ως την εποχή που θα την αναζητήσουν οι ανασκαφείς αρχαιολόγοι, πρώτος το 1876, ο αρχαιόφιλος Γερμανός Σλήμαν, αυτός που είχε κάνει και τιε ανασκαφές  της Τροίας και μετά από αυτόν, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Χρ.Τσούντας, και οι άλλοι, εν συνεχεία, οι οποίοι έφεραν στο φως πολλά ανασκαφικά ευρήματα, κυρίως από χρυσό, ο οποίος στο σύνολο του, είναι περισσότερος από αυτόν, που έχει βρεθεί σε ανασκαφές σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους προχριστιανικούς αιώνες.

Οι Μυκήνες είναι η πιο σημαντική προϊστορική πόλη της Ελλάδος και το κέντρο ενός από τους σημαντικότερους προϊστορικούς αιώνες.

Πολλοί ετυμολογούν τη λέξη «Μυκήνες» από το «μυχός» που προσδιορίζει τη θέση τους. Άλλοι παράγουν την λέξη από την ηρωίδα-νύμφη «Μυκήνη» και άλλοι τη συνάπτουν με τη λέξη «μύκης» υποστηρίζοντας πως η πόλη ονομάστηκε έτσι από τον μύκητα (την άκρη της θήκης του ξίφους) του ιδρυτή του Περσέα.

Κατ΄άλλην άποψη, όχι τόσο πιθανή, η λέξη παράγεται από το «μύκης» (μανιτάρι), οπότε θα σήμαινε τόπο όπου υπάρχουν μανιτάρια. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί και τούτο: Κάποιοι συσχετίζουν το όνομα Μυκήνες με τα ομόρριζα τοπωνύμια «Μυκαλησός» (αγελαδότοπος) και Μυκάλη (αγελάδα).

Μυκαλησσός (η). Αρχαία πόλη της Βοιωτίας, στα δυτικά της Αυλίδας, κοντά στην σημερινή Ριτσώνα. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι κατά τις παραδόσεις των Θηβαίων και των Ταναγραίων η σημασία της προήλθε από το γεγονός ότι εκεί «μυκήθηκε» (έκανε μουουου!) η αγελάδα, η οποία οδήγησε τον Κάδμο στη Θήβα.

Μυκάλη (η). Η απέναντι από τη Σάμο ευρισκόμενη περιοχή η οποία έγινε ονομαστή χάρη στην περίφημη πεζομαχία που διεξήχθη εκεί το 478 π.Χ. μεταξύ Ελλήνων και Περσών.

Τέλος από την εγκυκλοπαίδεια «Επιστήμη και Ζωή» σταχυολογούνται.

1) Το κλίμα του νομού Αργολίδας είναι μαλακό και από τα καλύτερα της Ελληνικής Χερσονήσου…

2) Σημαντική ανάπτυξη έχει ακόμα η πτηνοτροφία, η κτηνοτροφία, (πρόβατα, κατσίκια, άλογα, βόδια, κ.ά.).

3) Οι Μυκηναίοι για υποζύγια και ζώα έλξης χρησιμοποιούσαν άλογα, γαϊδούρια και βόδια.

4) Η μυκηναϊκή οικονομία διατήρησε ως το τέλος τον αγροτικό και κτηνοτροφικό της χαρακτήρα.

Εάν τα ανωτέρω έχουν κάποια δόση αλήθειας, τότε είναι πιθανόν το τοπωνύμιο «Μυκήναι» να έγινε από το ηχομιμητικό ρήμα μυκώμαι, τον οποίον (κυρίως για τα βοοειδή) σημαίνει εκβάλλω μυκηθμό, μουγκρίζω, μουγκανίζω και, ίσως, να σχηματίστηκε ως εξής:

Το ω τράπηκε σε η (εναλλαγή φωνηέντων :τρέφω-τροφή, ζήω-ζωή, κ.λπ.) το δε μ (λόγω συνάφειας) έγινε ν (π.χ. ειμί = είμαι = υπάρχω, το είναι = η ύπαρξη).

Και τέλος το συμπέρασμα. Εάν ισχύουν οι σχέσεις : Μυκάλη (=αγελάδα ) και Μυκαλησσός (=αγελαδότοπος), τότε, η ονομασία θα δόθηκε στις Μυκήνες από το γεγονός ότι εκεί υπήρχε αγελαδοτροφία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: