Home > Hot ! > Ιστιαία: Άδεια πόλη – Ποιος φταίει;

Ιστιαία: Άδεια πόλη – Ποιος φταίει;


Έρημη άδεια πόλη είναι η Ιστιαία με πλήθος ξενοίκιαστων καταστημάτων να προκαλούν θλίψη στον διερχόμενο. Μετά το μεσημέρι κυρίως όπου η κινητικότητα των μαθητών του σχολείου και των εργαζόμενων – συναλλασσόμενων από κατοίκους όλης της περιοχής μειώνεται δραστικά, η κατάσταση είναι απελπιστική.

Ιδιαίτερα τώρα τέλος Οκτωβρίου με την αλλαγή της ώρας που η νύχτα πέφτει γρήγορα, η φθινοπωρινή Ιστιαία μοιάζει με μεταμεσονύχτια  ερημωμένη χειμωνιάτικη περιοχή.

Υπάρχουν σημεία όπως από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου προς τον Πάνω Πλάτανο με άδεια ξενοίκιαστα μαγαζιά εδώ και χρόνια, να χάσκουν αχρησιμοποίητα και δυστυχώς με  αυξανόμενο τον αριθμό τους.

Το ίδιο σε μικρότερο βαθμό συμβαίνει και στα μαγαζιά του Κάτω Πλάτανου. Η δράση των τοπικών φορέων για αυτό το τεράστιο πρόβλημα ανύπαρκτη. Συγκεκριμένα ο Εμπορικός Σύλλογος –από όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε- δεν έφερε αυτό το θέμα προς συζήτηση ποτέ.

Με τον αριθμό των μελών του να συρρικνώνεται και επαγγελματίες να καταλήγουν άνεργοι, ο Εμπορικός Σύλλογος είχε την ιερή υποχρέωση προς τα μέλη του να κινητοποιηθεί, να συσπειρωθεί, να αναδείξει υγιείς και ικανές δυνάμεις και να δράσει. Αλλά όχι μόνο δεν το έκανε αλλά περιέθαλπε και άνομες καταστάσεις, όπως παρουσίασε η ίδια η ταμίας του απερχόμενου Δ.Σ. Ελένη Κραβαρίτη.

Αν δεν αντιληφθούμε, πως τα κακώς κείμενα θα πρέπει και να στιγματίζονται και να απομονώνονται η κοινωνία μας δε θα πάει ποτέ μπροστά.

Δε λύνονται τα προβλήματα με την διανομή του ωραρίου καταστημάτων, ούτε με τη διοργάνωση χορών και αργιών. Οι διαρθρωτικές αλλαγές επιβάλλουν χειρουργικές δράσεις.

Οι Αυτοδιοικητικοί, Δήμος και Περιφέρεια δεν ασχολήθηκαν ποτέ επίσης, με την ερημοποίηση της αγοράς της Ιστιαίας και την ενδυνάμωση του αντίπαλου δέους της λαϊκής αγοράς. Ποια είναι η θέση τους απέναντι στη μαύρη αδήλωτη εργασία; Ποια μέτρα έλαβαν για να υπερασπιστούν τους νόμιμους επαγγελματίες; Δεν μπορούμε να  θεωρούμε τα κλειστά μαγαζιά  απλά αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Η κοινωνική Κρίση κι η διαφθορά που δεν αποκαλύπτεται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνη για την κατρακύλα και της επαρχίας και του νομού και της χώρας μας.

Όταν υπάρχει ελλιπής ή χαμηλός φωτισμός ακόμη και στους κεντρικότερους δρόμους της Ιστιαίας, όταν κυκλοφορούν περισσότερα αδέσποτα από ανθρώπους το βράδυ, είναι υποχρέωση μας, αφού εντοπίζουμε το πρόβλημα να το λύσουμε.

Η κινητικότητα μιας περιοχής δε πρέπει να στηρίζεται μόνο στην εμπορική κινητικότητα. Οι δράσεις των πολιτών, που υπάρχουν με την κινητικότητα των Συλλόγων τις περισσότερες φορές ξεσηκώνουν τους πολίτες.

Παράδειγμα η πλατεία Ιστιαίας και πότε αυτή γεμίζει!

Προτάσεις ανάπτυξης της εμπορικής κινητικότητας των κεντρικών δρόμων της Ιστιαίας

Αρχικά θα πρέπει να λειτουργούν θεσμικά οι μηχανισμοί και στην επαρχία. Κάτι το οποίο δε συμβαίνει.

Να επιδοτηθούν χειμωνιάτικες πολιτιστικές δράσεις Συλλόγων με υποχρέωση κινητοποίησης και δραστηριοποίησης των πολιτών γύρω από τοπικού ενδιαφέροντος θέματα.

Να προσφέρεται επιδοτούμενη στέγη σε ομάδες ενεργών πολιτών, και μαθήματα – σεμινάρια που να αναβαθμίζουν γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες τους, ώστε να μπορούν με περισσότερα τυπικά προσόντα να διεκδικούν θέσεις εργασίας.

Να δημιουργηθούν ομάδες εθελοντών για τον εξωραϊσμό της πόλης και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

 Πάρη Ντελκή

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: