Home > Hot ! > Ιώσεις κηπευτικών

Σε   συνέχεια  εγγράφων που λάβαμε από την Γενική   Δ/νση  Αγροτικής   Οικονομίας  &  Κτηνιατρικής Διεύθυνση Αγροτικής   Οικονομίας  &  Κτηνιατρικής    και  συγκεκριμένα  το   τμήμα του  Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού ελέγχου που αφορούσαν τη πρόληψη  των Ιώσεων  σε κηπευτικά και εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η έξαρση που παρατηρείται  τα τελευταία χρόνια  στις ιώσεις οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κλιματική αλλαγή (υψηλές θερμοκρασίες ευνόησαν το πολλαπλασιασμό  των  εντόμων φορέων)  αλλά και στα  πλημμελή  μέτρα  που λαμβάνονται για τη πρόληψη των ιώσεων.

Στη γεωργική πράξη δεν υπάρχει κανένα θεραπευτικό μέτρο κατά των ιώσεων των κηπευτικών και η αντιμετώπισή τους βασίζεται στην εφαρμογή των πιο κάτω προληπτικών μέτρων:

  1. Αποφυγή, όσο το δυνατό ,εγκατάστασης της καλλιέργειας της τομάτας κοντά σε καλλιέργειες άλλων κηπευτικών ή ευπαθών καλλωπιστικών ή  συγκαλλιέργεια τομάτας με άλλα φυτά.
  2. Συστηματική καταστροφή ζιζανίων στο χωράφι και γύρω από αυτό και για όλη την καλλιεργητική περίοδο.  Πριν τη μεταφύτευση της τομάτας πρέπει να γίνεται γενική καταστροφή των ζιζανίων με εγκεκριμένες δραστικές ουσίες που καταστρέφουν  και τις ρίζες των ζιζανίων.
  3. Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού που ανταποκρίνεται στην επιθυμητή ποικιλία ,σκληραγωγημένων για τις συνθήκες του χωραφιού που συνοδεύονται  από ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ. To Φ.Δ. είναι απαραίτητο όχι μόνο γιατί πιστοποιεί την υγεία του σποροφύτου αλλά και σε περίπτωση  ζημιάς  αναζητείται από τον ΕΛΓΑ για αποζημίωση
  4. Συστηματική και προσεκτική παρακολούθηση σε καθημερινή βάση των φυτών ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες μετά την μεταφύτευση και άμεση καταστροφή με ασφαλή φυτουγειονομικό τρόπο όσων φυτών παρουσιάζουν ιολογικά συμπτώματα ή εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα .
  5. Συστηματική καταπολέμηση των εντόμων (μελίγκρες κλπ) αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων εντόμων και για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
  6. Μείωση στο ελάχιστο της επαφής των φυτών μεταξύ τους
  7. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά.
  8. Πλύσιμο των χεριών με πράσινο σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό.
  9. Αποφυγή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια καλλιεργητικών εργασιών.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον  πληροφορία .

        

                   Ο Δ/ντης                                                                                                                                     

                                ΑΝΤ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ                    

 

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: