Home > Η κουζίνα μας > Ψωμί σπιτικό

There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


Υλικά:

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο σταρένιο, 1 φακελάκι μαγιά ξηρή, 2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη, 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι, 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, περίπου 1/2 λίτρο νερό χλιαρό

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα. Εκεί μέσα ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, λίγο νερό χλιαρό(μισή κούπα) και ανακατεύουμε σε αυτή τη λακκούβα με ένα κουτάλι παίρνοντας και λίγο αλεύρι από γύρω μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να φουσκώσει. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και ρίχνοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό, αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Μην το ρίχνετε το νερό όλο μαζί, μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λίγο λιγότερο, αναλόγως το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε. Ζυμώνουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά και η ζύμη δεν θα πρέπει να κολλάει στα χέρια, ούτε όμως να είναι και πολύ σκληρή. Αφού το ζυμώσουμε χωρίζουμε τη ζύμη στα δυο. Παίρνουμε δυο αντικολλητικά χαρτιά και το ταψί του φούρνου. Πλάθουμε δυο στενόμακρα καρβελάκια και βάζουμε κάθε ένα στο αντικολλητικό χαρτί, στο κέντρο, στα οποία πρώτα έχουμε πασπαλίσει λίγο αλεύρι. Έχουμε και τα δύο καρβελάκια στο ταψί δίπλα δίπλα αφήνοντάς ανάμεσα τους μια απόσταση γιατί θα φουσκώσουν. Τα σκεπάζουμε πρώτα με τα ίδια τα αντικολλητικά χαρτιά και έπειτα με μια πετσέτα. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν, είτε στο φούρνο τον οποίο έχουμε ανάψει στους 50 βαθμούς και έχουμε σβήσει, είτε σε ένα ζεστό μέρος. Αφού φουσκώσει το ψωμί, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, ξεσκεπάζουμε τα καρβελάκια, κόβουμε με ψαλίδι τα αντικολλητικά χαρτιά δεξιά και αριστερά και χαράζουμε τα ψωμιά με ένα κοφτερό μαχαίρι με παράλληλες κοψιές στις επιφάνειές τους. Έπειτα τα ψεκάζουμε ή τα ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε κατά προτίμηση με μπόλικο σουσάμι.

Ψήνουμε τα ψωμιά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 30-40 λεπτά, αναλόγως το φούρνο. Τα ψωμιά πρέπει να έχουν ροδίσει πάνω κάτω. Για να καταλάβουμε ότι είναι ψημένα αναποδογυρίζουμε τα ψωμιά και χτυπώντας τα από κάτω πρέπει να ακούγεται σαν κούφιο.

Καλή επιτυχία!

ΠΗΓΗ: Οι συνταγές της Αργυρούλας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: