Υλικά για τη ζύμη:
2 φλυτζάνια τσαγιού λάδι, 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, 1/2 φλιτζάνι τσαγιού κονιάκ, 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού, 3 κουταλάκια γλυκού κανέλα, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, 1/4 κουταλάκι γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο, 7 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλάκια γλυκού κοφτά μπείκιν πάουντερ, 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό σόδα
Υλικά για το σιρόπι:
2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι, 2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη, 2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
Επιπλέον τριμμένο καρύδι και λίγη κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε πολύ καλά μαζί το λάδι, το κονιάκ, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και τα μυρωδικά(και στο μπλέντερ εάν θέλουμε). Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπείκιν πάουντερ και τη σόδα. Ρίχνουμε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του λαδιού λίγο-λίγο και ανακατεύουμε, προσθέτουμε εάν χρειαστεί και λίγο αλεύρι ακόμα. Δεν παραζυμώνουμε το μείγμα.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Τα πατάμε στο τρίφτη του τυριού για να αποκτήσουν σχέδιο. Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τα υλικά του για 5 λεπτά και αφαιρούμε τον αφρό. Ρίχνουμε το σιρόπι βραστό πάνω στα χλιαρά μελομακάρονα όπως είναι μέσα στο ταψί. Τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο ταψί, αναποδογυρίζοντάς τα μία φορά. Όταν κρυώσουν τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και λίγη κανέλα.
Ξεροψημένα γίνονται καλύτερα. Γίνονται περίπου 45 κομμάτια.
Καλή επιτυχία!
ΠΗΓΗ: Οι συνταγές της Αργυρούλας
Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr
Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr