Home > Η κουζίνα μας > Φανταστικά μελομακάρονα της Αργυρώς

Φανταστικά μελομακάρονα της Αργυρώς


There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


fantastika-melomakaronaΤι χρειαζόμαστε:

240 γρ. σπορέλαιο

240 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. κονιάκ

160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

200 γρ. ζάχαρη

1 κ.γ. γαρύφαλλο

2 κ.γ. κανέλα

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

400 γρ. ζάχαρη

400 γρ. νερό

400 γρ. μέλι θυμαρίσιο

½ λεμόνι (ακέρωτο)

Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Πώς το κάνουμε:

1) Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.

2) Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.

3) Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα.

4) Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.

5) Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.

6) Παίρνω ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα.

7) Τα αραδιάζω σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια

8) και ψήνω για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.

9) Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.

10) Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’.

11) Ξαφρίζουμε τον αφρό.

12) Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα.

13) Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά.

14) Πασπαλίζουμε με φυστίκι ή καρύδι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Πρέπει να τα πλάσετε πολύ μικρά όπως λέει γιατί απλώνουν. Δεν πρέπει να τα παραζυμώσετε γιατί αποβάλουν το λάδι. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Μόλις προσθέσετε το αλεύρι και το πάρει μέσα η ζύμη και δεν φαίνεται, τότε ακριβώς σταματάτε το ζύμωμα! Μην ξεχάσετε να κάνετε σχεδιάκι στην επιφάνεια του κάθε μελομακάρονου με ένα πιρούνι ή με έναν τρίφτη. Αυτό βοηθάει στο να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.

Για το σιρόπιασμα: αφού κρυώσουν καλά τα μελομακάρονα, τα βουτάτε στο σιρόπι που σιγοβράζει (στην χαμηλότερη θερμοκρασία της κουζίνας) και αμέσως τα πασπαλίζετε με καρύδι ή φυστίκι.

Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα: αραδιάζετε τα κρύα μελομακάρονα σε λαμαρίνα και τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνετε να ρουφήξουν καλά και να γίνουν πολύ μελωμένα.

ΠΗΓΗ: Οι συνταγές της παρέας

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: