Home > Hot ! > Φάκελος Θερμοπόταμος Αιδηψού: Προτάσεις από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Δημήτρη Στεργίου

Φάκελος Θερμοπόταμος Αιδηψού: Προτάσεις από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Δημήτρη Στεργίου

O αρχιτέκτων μηχανικός Δημήτρης Στεργίου μιλώντας από το βήμα του palmosev τοποθετήθηκε σχετικά με το πρόβλημα της οδού Θερμοποτάμου προτείνοντας μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην Πάρη Ντελκή διάφορες λύσεις για την αξιοποίηση της Λουτρόπολης αναφορικά με το ρέμα το οποίο βρίσκεται κάτω από την οδό Θερμοποτάμου. Η πρόσφατη κατάρρευση της οροφής του ρεύματος χώρισε την πόλη της Αιδηψού. Στο στάδιο αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επισκευαστεί και να δοθεί μία άμεση λύση αποκατάστασης.

Σχετικά με την αποκατάσταση υπάρχουν διάφορες απόψεις μία άποψη είναι να κατασκευαστεί η οροφή και να κλείσει το ρεύμα. Μία άλλη άποψη είναι να παραμείνει το ρεύμα ανοιχτό και η άποψη που διατυπώνω εγώ -που είναι μέσα στα πλαίσια και της ανάδειξης του ρέματος-που είναι πολύ σημαντικό αλλά και της οικονομίας, δηλαδή των δυνατοτήτων του Δήμου είναι ένα κομμάτι του ρέματος να είναι ανοιχτό, το δε υπόλοιπο να σκεπαστεί. Ως γνωστόν όπου υπάρχουν ποτάμια στις πόλεις μπορεί να θεωρηθούν ως θεία δώρα, διότι αποτελούν ένα σημαντικό υδάτινο σημείο αναφοράς για την πόλη. Ένας επιπλέον τόπος επίσκεψης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι και στην περίπτωσή μας, με τη διαφορά ότι τα ποτάμια αυτά θα πρέπει να έχουν νερό. Μία κοίτη η οποία είναι άδεια και απλώς ρέει κάποιο ρυάκι δεν αποτελεί πόλο έλξης, απεναντίας θα είναι μία εστία ασχήμιας και μόλυνσης για να γίνει λοιπόν αυτό θα πρέπει τεχνικά να κατασκευαστούν σταδιακά καθ ‘ όλο το μήκος του ρέματος ταμιευτήρες, δηλαδή ελεγχόμενα φράγματα ροής του νερού, όπου θα συγκεντρώνουν τα νερά προκειμένου να κρατούν τα νερά και να υπάρχει ελεγχόμενη απορροή και στο σημείο εκείνο να υπάρχει νερό προκειμένου αισθητικά να είναι αποδεκτό. Το δεύτερο είναι ότι τα τοιχώματα του ρέματος θα πρέπει οπωσδήποτε να χτιστούν με πέτρα Αιδηψού με αυτό το παραδοσιακό υλικό.

Τα νερά που θα κυλούν θα είναι ιαματικά;

Ναι θα είναι ιαματικά με την προϋπόθεση ύπαρξης φράγματος που να δημιουργεί κάποιο ταμιευτήρα νερού για να κάνει μία εντύπωση να έχει ένα αισθητικό αποτέλεσμα.

Αυτό το οποίο προτείνεται να γίνει οικονομικά θα επιβαρύνει πάρα πολύ το Δήμο;

Αναφέρομαι στις προϋποθέσεις του ανοιχτού ρεύματος θα πρέπει αυτές να προεκτιμηθούν οικονομικά για να δούμε αν αυτό εμπίπτει στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Το επόμενο βήμα, το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να αναδείξουμε το ρέμα με κάποια έκπτωση βέβαια, αναδεικνύοντας δηλαδή ένα μέρος του ρέματος, ώστε πολεοδομικά και αισθητικά να είναι αποδεκτό το δε υπόλοιπο να το σκεπάσουμε. Κάνουμε λοιπόν μία πρόταση η οποία να είναι μέσα στα πλαίσια της οικονομίας αλλά ταυτόχρονα να αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς με το υδάτινο στοιχείο.

Το άλλο το οποίο θα πρέπει να γίνει εκτός από τις επενδύσεις πέτρας στις όχθες είναι τα γεφύρια. Αντιλαμβάνεστε ότι τα γεφύρια στο συγκεκριμένο σημείο με το Θερμοπόταμο και την  Μπελ Επόκ  των νεοκλασικών κτιρίων θα συνθέτουν μια ωραία εικόνα. Βέβαια θα πρέπει να είναι κάποια γεφύρια πέτρινα δεν θα πρέπει να είναι από μπετόν.

Οι προτάσεις σας είναι πάρα πολύ ωραίες αλλά προσκρούουν σε δύο πράγματα 1 όσο αφορά το κόστος και δεύτερον στο χρονικό διάστημα το οποίο απαιτείται προκειμένου να ολοκληρωθεί μία τέτοια δράση. Εννοώ σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή μία τέτοια πρόταση δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η επόμενη η Δημοτική Αρχή η οποία θα μπορέσει να την υλοποιήσει.

Αν πάρουμε υπόψιν ότι οι προτάσεις έγιναν αποδεκτές, ένα μεγάλο ανοιχτό ρέμα προϋποθέτει μία διαρκή επιτήρηση και συντήρηση και καθαριότητα και αποκατάσταση των δομικών αισθητικών του στοιχείων, δηλαδή το ρεύμα δεν είναι το φτιάξαμε σήμερα και τελείωσε είναι ένα σημείο αναφοράς, ένα αισθητικό σημείο της πόλης το οποίο χρειάζεται μία διαρκή επιτήρηση και συντήρηση αλλιώς θα απαξιωθεί και θα γίνει ένα σκουπίδι μέσα στην πόλη.

Συμπληρωματικά σας αναφέρω ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Οκτωβρίου η κυρία Λουκατζικου ανέφερε ότι στο ρέμα έχουν εμφανιστεί ακόμα και ποντίκια και αυτό μπορεί να προκαλεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα πραγματικά θα πρέπει να είναι άμεσα και για λόγους υγείας.

Αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν για οικονομικούς λόγους, είτε για λόγους χρόνου, είτε για άλλους λόγους που ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να τους θίξουμε αυτό θα το δει η Δημοτική Αρχή, τότε πάμε σε μία σε μία εφικτή λύση, η οποία είναι η οικονομικότερη να καλύψουμε το ποτάμι μέχρι την πρώτη παράλληλο της παραλιακής Οδού της 25ης Μαρτίου και το υπόλοιπο κομμάτι να το αφήσουμε ανοιχτό.

Το ρέμα μπορεί να ξεκινάει από τη λαϊκή και πάει μέχρι την οδό Ερμού. Επομένως από την οδό Πλουτάρχου, που είναι η Λαϊκή μέχρι την οδό Ερμού η πρόταση είναι να σκεπαστεί πάλι το ρέμα και από την οδό Ερμού μέχρι τη «Νεράιδα» μέχρι του Καραμηνά μέχρι την παραλιακή Λεωφόρο, εκεί που ήταν το τελευταίο κομμάτι να είναι ανοιχτό με επένδυση από πέτρα Αιδηψού με καγκελάκι γύρω-γύρω και με δύο πεζοδρόμια, δεξιά και αριστερά από το δρόμο. Θα αναδεικνύουν το κομμάτι αυτό του πεζόδρομου και θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της βόλτας της  περατζάδας στην  28ης Οκτωβρίου και θα ένωνε την βόλτα με την αγορά της Αιδηψού. Αυτό έχω την εντύπωση για ένα  καλύτερο αισθητικά και το οικονομικότερο αποτέλεσμα που ικανοποιεί τα πάντα.

Από την άλλη δεν διαταράσσει τον πολεοδομικό ιστό της πόλης, από την Ερμού και πάνω. Εξακολουθούν οι λειτουργίες ως έχουν και τα πρακτορεία. Είναι εκεί η λαϊκή, δεν χρειάζεται να μετακινηθεί τίποτα και δεν μοιράζεται η πόλη. Αυτό λοιπόν είναι το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Ολόκληρη η συνέντευξη θα δημοσιευτεί στο ερχόμενο ηλεκτρονικό τεύχος του palmosev.gr

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: