booked.net

Home > Πολιτική επικαιρότητα > Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη Διασφάλιση των εργαζομένων στη Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τη Διασφάλιση των εργαζομένων στη Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟΠρος τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων –  ΘΕΜΑ: «Διασφάλιση εργαζομένων στη Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ»

Με αιφνιδιαστική τροπολογία της κυβέρνησης (άρθρο 21, ν. 4664/2020, ΦΕΚ Α’ 32/14-2-2020) η Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, χωρίς ουσιαστική διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, όπως αυτό εξειδικεύεται στην προστασία της εργασίας και της εθνικής οικονομίας. Ο τρόπος λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ μετά τις ενέργειες της κυβέρνησης έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία της Φθιώτιδας και των λοιπών περιοχών που εξαρτώνται οικονομικά από αυτήν. Την ίδια στιγμή τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον της επιχείρησης, η δραστηριότητα της οποίας συμβάλλει στην παραγωγή σιδηρονικελίου, μιας στρατηγικής σημασίας πρώτη ύλη.

Από τη στιγμή της ψήφισης της τροπολογίας, οι περίπου 1.200 εργαζόμενοι της επιχείρησης έχουν βρεθεί σε καθεστώς απόλυτης εργασιακής ανασφάλειας. Σύμφωνα με ανακοινώσεις τους, δεν έχουν πληρωθεί για τον Μάιο, ενώ για τον Απρίλιο έχουν λάβει μία προκαταβολή του μισθού τους και εκκρεμεί η καταβολή του δώρου Πάσχα που τους αντιστοιχεί.

Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν από την εταιρεία πριν τον Φεβρουάριο του 2020 (πριν αναλάβει ο εκκαθαριστής) δεν έχουν λάβει, σύμφωνα με καταγγελίες τους, τις αποζημιώσεις που προβλέπονται.

Η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής παρεμβαίνει στην οικονομική δραστηριότητα μονομερώς, εις βάρος των εργαζομένων. Το ίδιο έχει πράξει και για την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ.

Δεδομένης της τεράστιας σημασίας που έχει η συνέχιση της εργασίας αλλά και η ποιότητα αυτής, όχι μόνο για τους 1.200 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους αλλά για μια ολόκληρη περιοχή, η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει ενεργά για την προστασία των εργαζομένων, για την καταβολή των δεδουλευμένων, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται συγκεκριμένα ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ;
  2. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση των θέσεων και των όρων εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ;
  3. Σε ποια μέτρα έχει προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε να λάβουν οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν από την εταιρεία πριν τον Φεβρουάριο του 2020 την οφειλόμενη αποζημίωση;
  4. Ποια είναι η κατάσταση υγιεινής και ασφάλειας στη ΛΑΡΚΟ και πώς ελέγχεται ιδιαίτερα στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην εταιρεία;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Αχτσιόγλου Eυτυχία

 

Αναγνωστοπούλου Σία

 

Αποστόλου Βαγγέλης

 

Αραχωβίτης Σταύρος

 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Βέττα Καλλιόπη

 

Γκιόλας Γιάννης

 

Δραγασάκης Ιωάννης

 

Δρίτσας Θεόδωρος

 

Ζαχαριάδης Κώστας

 

Ζειμπέκ Χουσεΐν


Πολάκης Παύλος

 

Καλαματιανός Διονύσης

 

Καρασαρλίδου Φρόσω

 

Κασιμάτη Νίνα

 

Κάτσης Μάριος

 

Καφαντάρη Χαρά

 

Λάππας Σπύρος

 

Μάλαμα Κυριακή

 

Μάρκου Κώστας

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μουζάλας Γιάννης

 

Μπάρκας Κώστας

 

Μπουρνούς Γιάννης

 

Μωραΐτης Θάνος

 

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

 

Παπανάτσιου Κατερίνα

 

Παπαχριστόπουλος Θανάσης

 

Πούλου Γιώτα

 

Σαρακιώτης Γιάννης

 

Σκουρλέτης Παναγιώτης

 

Σκουρολιάκος Πάνος

 

Σκούφα Μπέττυ

 

Τζούφη Μερόπη

 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 

Τρύφων Αλεξιάδης

 

Τσίπρας Γιώργος

 

Φάμελλος Σωκράτης

 

Φίλης Νικόλαος

 

Φωτίου Θεανώ

 

Χρηστίδου Ραλλία

 

Ψυχογιός Γεώργιος

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: