Home > Hot ! > Υποσχέσεις της Κυβέρνησης για τη Μελισσοκομία των πυρόπληκτων περιοχών, που δεν υλοποιήθηκαν

Υποσχέσεις της Κυβέρνησης για τη Μελισσοκομία των πυρόπληκτων περιοχών, που δεν υλοποιήθηκαν


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ «Η ΚΥΨΕΛΗ»

Ιστιαία, 06/09/2022

Υποσχέσεις της Κυβέρνησης για τη Μελισσοκομία των πυρόπληκτων περιοχών, που όμως δεν υλοποιήθηκαν

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά και θα αναδείξουμε τις παραλείψεις της κυβέρνησης στη μελισσοκομία στην πυρόπληκτη Β. Εύβοια.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε «Πακέτο Μέτρων Στήριξης της Μελισσοκομίας των Πυρόπληκτων Περιοχών» που περιλαμβάνει 13 μέτρα, από τα οποία μόνο τα δύο έχουν υλοποιηθεί κι αυτά «κουτσουρεμένα».

Α. Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Ο ΕΛΓΑ βάσει του καταστατικού του προχώρησε στην αποζημίωση των ασφαλισμένων μελισσοκόμων, των οποίων κάηκαν τα μελίσσια τους. Τα χρήματα που δόθηκαν στους μελισσοκόμους είναι από αυτά που πληρώνουν για την ασφάλιση των μελισσιών.

Υπάρχουν όμως μελισσοκόμοι που δηλώνουν ότι είναι ασφαλισμένοι, κάηκαν τα μελίσσια τους και δεν αποζημιώθηκαν.

Β. Ειδική πρόβλεψη για την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας.

Η κυβέρνηση στηρίζει τις μεταφορές μελισσιών και τους μελισσοκόμους που έχουν τουλάχιστον 30 μελίσσια με 7 ευρώ ανά κυψέλη. Σημειώνεται ότι η στήριξη ήταν 6 ευρώ ανά κυψέλη για όσους έχουν τουλάχιστον 110 μελίσσια.

Λαμβάνοντας υπόψη τις μετακινήσεις που πρέπει να κάνουν οι μελισσοκόμοι λόγω καταστροφής του δάσους και της τιμής που έχει φτάσει το πετρέλαιο σήμερα, η χορηγούμενη στήριξη είναι ψίχουλα. Επιπλέον τραγικό είναι ότι το μέτρο αυτό λήφθηκε μόνο για ένα χρόνο.

 

Αυτά είναι τα έργα της κυβέρνησης για τη μελισσοκομία. Έτσι στηρίζει μια δραστηριότητα που βοηθάει οικονομικά 300 οικογένειες στη Β. Εύβοια! Αλλά και δείχνει την οικολογική της ευαισθησία μέσα στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής!

 

Ας δούμε τώρα τις δεσμεύσεις σας, που εμείς χαρακτηρίσαμε θετικές , αλλά παραμένουν ακόμα λόγια και δεν εφαρμόστηκαν:

 

1ον. Κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των απωλειών σε μελισσοσμήνη, λόγω αναγκαστικής μεταφοράς.

Ο κ. Λυκουρέντζος, πρόεδρος ΕΛΓΑ παρά τις διαμαρτυρίες μας, δεν πραγματοποίησε την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου.

 

2ον. Ειδική πρόβλεψη για την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας.

Ο κ. Κεδίκογλου και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να μετακινούνται με έκπτωση οι μελισσοκόμοι στα πορθμεία της περιοχής.

 

3ον. Παροχή μελισσοτροφής για τη χειμερινή περίοδο.

Η περιφέρεια κι ο κ. Κελαϊδίτης δεν έχει καταφέρει να αγοράσει και να διαθέσει στους μελισσοκόμους ζάχαρη για τη περσινή χειμερινή περίοδο.

 

Για να μη μακρηγορήσουμε, δεν θα αναπτύξουμε τις άλλες 10 υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν. Θα επιμείνουμε όμως σε ένα βασικό μόνιμο μέτρο στήριξης: Να ενταχθεί κι η πυρόπληκτη περιοχή της Β. Εύβοιας στο καθεστώς των μικρών νησιών και να λαμβάνουν οι μελισσοκόμοι για κάθε μελίσσι 12 ευρώ. Να εργαστούν οι υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να το διεκδικήσουν με βασικά επιχειρήματα (α) την κλιματική αλλαγή και (β) ότι η Εύβοιας κατάντησε «κρανίου τόπος». Αν δεν τα καταφέρετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Υφυπουργέ στο Πρωθυπουργό, κ. Τριαντόπουλε, ας το εντάξετε σε εθνικό πρόγραμμα.

Όταν κάνετε ανακοινώσεις στο Τύπο για τα έργα σας στη μελισσοκομία, μην παρουσιάζετε ως έργα τις υποσχέσεις σας. Θα σας κρίνουμε στο τέλος με βάση τα έργα σας, όπως λέει κι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης .

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: