Home > Επιστολες - Ανακοινωσεις > Ποια Κυριακή του Οκτωβρίου είναι η αλλαγή ώρας

Ποια Κυριακή του Οκτωβρίου είναι η αλλαγή ώρας


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Η πρώτη επίσημη δήλωση για την αλλαγή ώρας 2022 και τι θα κάνει με την κατάργηση η Ελλάδα ήρθε από τον Κώστα Σκρέκα.

Λίγο πριν την αλλαγή ώρας 2022 σε χειμερινή, ο υπουργός Ενέργειας, ανέφερε ότι έχουν γίνει μελέτες για το θέμα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και εφόσον υπάρχει διαφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά αυτή τη χρονιά που η ενεργειακή ακρίβεια «στραγγαλίζει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε αρχίσει προ πανδημίας να συζητά το θέμα και τα κράτη-μέλη θα επέλεγαν αν θέλουν να μείνουν στη θερινή ή την χειμερινή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εκτός όμως του ότι η πανδημία του κορονοϊού έβαλε «φρένο» σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά, τη δεκαετία του ’70, η αλλαγή της ώρας είχε θεσπιστεί για εξοικονόμηση ενέργειας! Αξιοποιούμε δηλαδή τη θερινή ώρα το καλοκαίρι για να εκμεταλλευόμαστε το φως της ημέρας για μία ώρα παραπάνω.

Πρόκειται για μια ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση.

 

Τι θα γίνει με την κατάργηση της αλλαγής ώρας στην Ελλάδα

Ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι η κατάργηση στην Ελλάδα δεν συζητείται αυτή τη στιγμή:

«Τα έχουμε συζητήσει και σκεφτεί όλα. Έχουν γίνει και μελέτες και τώρα εκπονείται ακόμη μία. Όμως, αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει επίπτωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας η αλλαγή ή μη της ώρας».

Έτσι, θα γυρίσουμε ξανά τα ρολόγια μας κανονικά όπως κάθε φορά.

Ποια Κυριακή του Οκτωβρίου είναι η αλλαγή ώρας

Τα χαράματα της 30ης Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή, η ώρα θα αλλάξει από θερινή σε χειμερινή. Ήτοι, όσοι είναι ξύπνιοι, θα ρυθμίσουν τα μη ψηφιακά ρολόγια τους μία ώρα πίσω.

Από τις 04.00 το ρολόι θα δείξει ξανά 03.00. Κερδίζουμε μία ώρα ύπνου, όμως χάνουμε για τους επόμενους μήνες μία ώρα φωτός.

 

Η επόμενη αλλαγή ώρας το 2023

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η επόμενη αλλαγή της ώρας, θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου 2023 και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 26ης Μαρτίου.

Θα μπούμε ξανά στη θερινή, χάνοντας μία ώρα, αφού οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά.

Η πρόταση της Κομισιόν για την αλλαγή ώρας

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Η Ε.Ε. σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά ήρθε το Brexit και η πανδημία και κάποια άλλα ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας. Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικότερα ζητήματα.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: