Home > Hot ! > ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΥΜΝΙΩΝ «Μάκιστος»:Υπεραλίευση του Β. Ευβοϊκού Κόλπου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΥΜΝΙΩΝ «Μάκιστος»:Υπεραλίευση του Β. Ευβοϊκού Κόλπου

Ο Σύλλογος “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΥΜΝΙΩΝ «Μάκιστος»  με έδρα τη Λίμνη Ευβοίας, απέστειλε επιστολή – αίτημα

προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ΄ Τροφίμων (Γενική Δ/νση Αλιείας) με ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Αντιπεριφέρεια Δημ. Ενότητας Εύβοιας, τον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, τον Δήμο  Αιδηψού – Ιστιαίας, τον Επαγγελματικό Σύλλογο Αλιέων (του Δήμου μας) τον Ερασιτεχνικό Σύλλογο  Αλιέων «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» και τον Ν.Ο. Λίμνης, με θέμα:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΥΜΝΙΩΝ «Μάκιστος»:Υπεραλίευση του Β. Ευβοϊκού Κόλπου – Προστασία και Αναπαραγωγή  Ιχθυαλιευμάτων

ΣΧΕΤ.:    α.  Α.Π. ΟΙΚ. 121570/1866/12-6-2009 (Κοινή Εγκύκλιος του ΥΠΕΧΩΔΕ)

β.  Αριθ. 18/7-12-2015  Έγγραφό μας

γ.  Αριθ. 8/1248/10-2-2016  Έγγραφό σας

δ.  Αριθ. 124/12-2-2020  Έγγραφό μας

Έχουμε την τιμή να σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

1. Με το (α) σχετικό αναφέρεται πότε ένας θαλάσσιος κόλπος είναι κλειστή θάλασσα και πότε ανοιχτή. Σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου αυτής του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος (από τη Χαλκίδα μέχρι το τελευταίο άκρο της ΒΔ Εύβοιας) έχει τις προϋποθέσεις (γεωγραφικές αποστάσεις μήκος και πλάτος) ενός κλειστού κόλπου.
  2. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς οι μηχανότρατες μπορούν να ψαρεύουν, από 1 Νοεμβρίου μέχρι 31 Μαρτίου, πέντε μήνες χωρίς διακοπή μέρα και νύχτα.
  3.  Οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί Αλιείας:

–   Οδηγία 92/43/ΕΟΚ/21-5-1992

–  Οδηγία ΕΚ. 1967/2006/21-12-2006, αναφέρονται στις παραγράφους των (5, 9, 13, 14, 18) επισημαίνοντας:

(1)   Την προληπτική προσέγγιση για την προστασία και διατήρηση των έμβιων υδρόβιων πόρων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

(2)   Την αυστηρή προστασία ορισμένων θαλάσσιων ειδών.

(3)   Την απαγόρευση των αλιευμάτων κάτω του κανονικού μεγέθους.

(4)  Να απαγορεύονται ή να ρυθμίζονται αυστηρότερα τα αλιευτικά εργαλεία που προκαλούν βλάβες στο θαλάσσιο περιβάλλον και την εξάντληση των ιχθυαλιευμάτων.

(5)  Προβλέπουν την προστασία μέρους της Παράκτιας Ζώνης και χρησιμο-ποίηση επιλεκτικών εργαλείων για την προστασία περιοχών γόνου.

1. Με το ανωτέρω (γ) σχετικό, μας είχατε απαντήσει, ότι οι θετικές προτάσεις μας για ειδικές ρυθμίσεις στον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, θα εξετασθούν σε σχέση με τις επιστημονικές τεκμηριώσεις.

Ύστερα από αυτά που περιληπτικά σας αναφέρουμε, επανερχόμαστε και ζητάμε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες σας τα παρακάτω:

1. 1. Ο Βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος ως κλειστή θάλασσα τι πλεονεκτήματα έχει έναντι των ανοιχτών θαλάσσιων περιοχών; Να μας γνωρίσετε, εάν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και κανονισμούς οι κλειστές θάλασσες (κόλποι) έχουν ιδιαιτερότητες και άλλα πλεονεκτήματα.
  2. Ζητάμε να αποσυρθούν σύντομα τα Βαριά Μηχανήματα Αλιείας (Μηχανό-τρατες) και από τώρα να περιορισθεί ο χρόνος αλιείας κατά ένα μήνα και ακόμη να μην ψαρεύουν όλο το 24ωρο, παρά μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  3. Ζητάμε να μας γνωρίσετε τη διαδικασία που δημιουργούνται χώροι ή καταφύγια προστασίας και αναπαραγωγής των ψαριών εντός του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου, σε προσωρινή ή μόνιμη βάση.
  4. Επίσης ζητάμε να εφαρμοστούν μερικές οδηγίες (από τους προαναφερόμενους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς) για τα θαλάσσια βενθικά οικοσυστήματα, την υπάρχουσα πανίδα του γόνου και των μη εμπορεύσιμων ιχθυαλιευμάτων.
  1. Για την επιστημονική τεκμηρίωση που απαιτείται για τις προτάσεις μας, εμείς ως Σύλλογοι και ο Δήμος μας, δεν μπορούμε να προσφέρουμε. Πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Πολιτείας, οι Περιφέρειες και οι Επιστημονικοί Κοινωνικοί Φορείς, θα μπορούσαν να βοηθήσουν παρεμβαίνοντας ή συνεργαζόμενοι μαζί σας.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να ενημερωθούμε πληρέστερα με την απάντησή σας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                Η Γραμματέας

Γιάννης  Ψαρρός                                                           Στέλλα  Καραγιάννη