Home > Hot ! > Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Ιωαννίνων: Νεκρός εργάτης  στο πτηνοσφαγείο της ΠΙΝΔΟΥ στην Εύβοια

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Ιωαννίνων: Νεκρός εργάτης  στο πτηνοσφαγείο της ΠΙΝΔΟΥ στην Εύβοια


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Ιωαννίνων

ΤΜΗΜΑ : ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΑ : ΓΙΟΣΕΦ ΕΛΙΓΙΑ 7                                                ΤΗΛ.26510- 32513 / FAX. 26510-26316

Νεκρός εργάτης  στο πτηνοσφαγείο της ΠΙΝΔΟΥ στην Εύβοια

Τραγικό θάνατο βρήκε την Μεγάλη Πέμπτη εργάτης Πακιστανικής καταγωγής στο πτηνοσφαγείο στην επιχείρηση ΑΓΡΟΖΩΗ του ομίλου ΠΙΝΔΟΣ στην Αρτάκη Εύβοιας. Όταν δεν μπαίνει φρένο στην όρεξη της εργοδοσίας για όλο και περισσότερα κέρδη, τότε οι εργαζόμενοι το πληρώνουμε ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή. Αυτό ακριβώς συνέβη στο συνάδελφο Sajjad όταν τον τράβηξε μηχάνημα και τον πολτοποίησε στην κυριολεξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ταυτοποίηση του νεκρού εργάτη έγινε μόλις την Τρίτη του Πάσχα. Πέρασαν δηλαδή 5 ολόκληρες ημέρες για να διαπιστωθούν τα στοιχεία και η ταυτότητα του.

Γιατί; «Φταίει η μοίρα μας, το κακό το ριζικό μας;»

Το Συνδικάτο Τροφίμων-Ποτών Εύβοιας-Βοιωτίας με αφορμή το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα καταγγέλλει:

«η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο, η παραγωγή έχει αυξηθεί αλλά όχι και το προσωπικό καθώς έτσι βγαίνει περισσότερο κέρδος. Κάτω από τη λογική του κόστους αντιμετωπίζονται και τα μέτρα υγείας και ασφάλειας που μπορεί να απέτρεπαν και το θάνατο του συναδέλφου αλλά και άλλα εργατικά ατυχήματα που έχει αυξηθεί η συχνότητά τους. Μόλις πριν 2,5 μήνες άλλος συνάδελφος είχε ακρωτηριαστεί. Ακόμα χειρότερες είναι οι συνθήκες εργασίας στους εργολαβικούς εργαζόμενους. Αυτό ήταν το επόμενο επεισόδιο μετά τις μειώσεις, την πληρωμή με κουπόνια, την εντατικοποίηση, την εργολαβοποίηση τμημάτων και είναι πολύ πιθανόν να προσπαθήσουν να φορτώσουν το φταίξιμο στον ίδιο τον εργαζόμενο».

Αυτές οι συνθήκες επικρατούν και στα Γιάννενα. Προφανώς, αφού μιλάμε για την ίδια επιχείρηση. Όμως υπάρχει και κάτι περισσότερο. Ποσό δίκαιο είχαν αυτοί που καλούσαν σε στήριξη της επιχείρησης για να σωθούν οι θέσεις εργασίας;

Κέρδη και επενδύσεις ποτισμένα με τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών

Αυτές οι συνθήκες εργασίας οδήγησαν την ΠΙΝΔΟ την περίοδο 2016-2018 στο να ενισχύσει το μερίδιο της στην αγορά κατά 4,5 μονάδες  κατέχοντας συνολικά το 32% της εγχώριας αγοράς στην κατανάλωση κοτόπουλου. Αυτές οι συνθήκες ξεζουμίσματος των εργατών οδήγησε την ΠΙΝΔΟ το 2018 σε 250.000.000 τζίρο  (αυξημένο κατά 13,75% συγκριτικά με το 2017), σε σφαγή 800.000.000 πουλερικών εβδομαδιαίως, σε νέα επενδυτικά σχέδια μέχρι το 2022.

Αποδεικνύεται ότι τα κέρδη των αφεντικών είναι ποτισμένα με τον ιδρώτα και τον αίμα των εργατών.  Θησαυρίζουν με  τις  δικές μας πλάτες, των ντόπιων και αλλοδαπών εργατών. Δεν διστάζουν ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας  να μας θυσιάσουν κυριολεκτικά στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για το 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) καταγράφηκε 1 θάνατος εργάτη κάθε 5 ημέρες συνολικά στους  χώρους δουλειάς  στην χώρα.

 Καρτέλ Κυβέρνησης – ΕΕ – Εργοδοτών

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του Ευρωμονοδρόμου σταυρώνουν τα δικαιώματα μας. Όλοι αυτοί υλοποιούν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, διαμορφώνουν συνθήκες γαλέρας, μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα για να αναστηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ούτε η Πίνδος, ούτε ο Νιτσιάκος θα μπορούσαν να επιβάλουν αυτές τις άθλιες συνθήκες εργασίας αν δεν είχαν τις πλάτες τους, αν δεν είχαν σχηματίσει καρτέλ ενάντια στα δικαιώματα μας. Απέρριψαν την πρόταση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων να υπογράψουν από κοινού ομοιεπαγγελματική σύμβαση για τους εργαζομένους του κλάδου της πτηνοτροφίας στο νομό Ιωαννίνων, που να διασφαλίζει βασικά δικαιώματα και συνθήκες εργασίας.

Φραγμό στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία

Είναι ανάγκη  να απορρίψουμε την λογική ότι εργοδότες και εργάτες είμαστε μια οικογένεια. Να διεκδικήσουμε με κριτήριο της δίκες μας ανάγκες, να οργανώσουμε την πάλη μας για να βάλουμε φραγμό στα εργοδοτικά εγκλήματα. Για υπερασπιστούμε τη δουλειά και τα δικαιώματα μας που τσακίζονται από τα αφεντικά με στήριγμα το κράτος και τις κυβερνήσεις τους. Είναι ανάγκη να παλέψουμε για συνδικάτα ταξικά, όχι εργοδοτικά. Έχουν σοβαρή ευθύνη η πλειοψηφία του της Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Υπάλληλων και το αντίστοιχο σωματείο στο νομό λειτουργώντας ως μακρύ χέρι της εργοδοσίας στις γραμμές των εργατών.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

             ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ.

             ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.

             ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

             ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ.

             ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΠΙΝΔΟ ΚΑΙ ΝΙΤΣΙΑΚΟ ΟΜΟΙΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: