Home > Hot ! > Ανοικτή επιστολή: Κάλεσμα όλων των Συλλόγων της Βόρειας Εύβοιας

Ανοικτή επιστολή: Κάλεσμα όλων των Συλλόγων της Βόρειας Εύβοιας


There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


Σε συνέχεια της επιστολής της Σοφίας Λαδά Πολίτη Ταξιάρχη Βορείου Ευβοίας, https://www.palmosev.gr/epistoles-anakoinoseis/kalesma-olon-ton-politistikon-syllogon-tis-voreias-eyvoias-gia-kalyteres-synthikes-metakinisis-sti-voreia-eyvoia/

Μερικές από τις θεμελιώδεις αρχές της Αλληλεγγύης που μας αφορούν είναι οι εξής:

  • Κράτησέ το μικρό και αυτόνομο (οι δύο όμοροι Δήμοι της Ιστιαίας και του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας), καμία ιεραρχία, δράση μέσω πολιτιστικών συλλόγων, με ενδιαφέρον για όλα τα παραπάνω, συναποφασίζουμε.
  • Ο καθένας έχει ισότιμη συμμετοχή στην προσπάθεια.
  • Το διατηρούμε σε τοπικό επίπεδο. Για να διασφαλίσουμε ότι το έργο είναι βιώσιμο (η ανάπτυξη της συγκοινωνίας δηλαδή), είναι καλύτερα όλα τα μέλη να μένουν κοντά. Για παράδειγμα Ταξιάρχης – Μουρσαλί – Ωρεοί – Πύργος – Λουτρά Αιδηψού, Παπάδες – Κερασιά, και τα γύρω χωριά και ούτω καθεξής. Και όλοι μαζί!

Το κλειδί είναι η συνεργασία σε όλους τους τομείς – στην εκπαίδευση των παιδιών, την οικογενειακή υγεία, τα οικονομικά, τη στέγαση, τη διατροφή, την εργασία κλπ.

Πολλές φορές όμως χρειάζεται απλά να κάνουμε το πρώτο βήμα και να πάρουμε την απόφαση.

 Κρίση Αξιών

Το παρακάτω είναι ένα κείμενο από μία σύγχρονη δασκάλα:

«Ο σημερινός πολιτισμός αντιμετωπίζει μια κρίση αξιών. Αυτό που είναι χειρότερο από την εξαφάνιση όλων των ειδών στον πλανήτη είναι η εξαφάνιση της συμπόνιας στο μυαλό μας.

Όπως τα λουλούδια σκορπίζουν το άρωμα, τα καλά λόγια και μια συμπεριφορά φροντίδας αποπνέουν αγάπη. Η αποκατάσταση του καθήκοντος αρχίζει και τελειώνει με την εξάσκηση αυτών των καλών ιδιοτήτων. Για να τις καλλιεργήσουμε χρειαζόμαστε ευκαιρίες για να τις ασκήσουμε. Εάν δεν αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας, πως μπορούμε να εκφράσουμε αυτές τις ιδιότητες; Πως μπορούμε να γίνουμε μοντέλα συμπεριφοράς για τους άλλους όταν οι ιδιότητες που χρειαζόμαστε να εκφράσουμε είναι αδρανείς;»

 

Προτάσεις στο Υπουργείο Παιδείας μέσω του παραδείγματος του Οικογενειακού Παιδικού Σταθμού όπως εφαρμόζεται στην Σουηδία

Το 1999, περίπου το 64 τοις εκατό όλων των παιδιών ηλικίας 1-5 ετών συμμετείχαν σε προσχολικής ηλικίας σχολεία, στο σύνολο 319.000 παιδιά. Τα παιδιά γενικά χωρίζονταν σε ομάδες μεταξύ 15 και 20. Κατά κανόνα, τρείς υπάλληλοι – νηπιαγωγοί και φροντιστές νηπίων – ήταν σε κάθε ομάδα

 

Ο οικογενειακός παιδικός σταθμός (familjedaghem) περιελάμβανε δημοτικούς φροντιστές παιδιών που παρέχουν φροντίδα στα δικά τους σπίτια  ενώ οι γονείς εργάζονται ή σπουδάζουν. Τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα και οι ώρες λειτουργίας ποικίλλουν για να ταιριάζουν με το πρόγραμμα των γονέων.

 

Η οικογένεια πληρώνει ένα τέλος με τον ίδιο τρόπο όπως για το νηπιαγωγείο. Ο οικογενειακός παιδικός σταθμός συμπληρώνει το νηπιαγωγείο, προνοώντας ειδικά για παιδιά που για τον έναν ή τον άλλο λόγο το χρειάζονται, να είναι σε μικρότερες ομάδες ή που ζουν μακριά από την πλησιέστερη προσχολική εγκατάσταση (βλέπουμε χωριό Παπάδες). Αυτή η εναλλακτική είναι πιο κοινή στις αγροτικές περιοχές και σε μικρές πόλεις παρά σε μητροπολιτικές περιοχές.

 

Ο αριθμός των παιδιών στον οικογενειακό παιδικό σταθμό αυξάνεται σταθερά στην Σουηδία ενώ μειώθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σήμερα, περίπου το 11% όλων των παιδιών ηλικίας 1-5 ετών λαμβάνουν αυτή τη μορφή φροντίδας στην Σουηδία. Ο οικογενειακός παιδικός σταθμός μερικές φορές ωφελεί και μαθητές εκτός σχολικών ωρών. Το φθινόπωρο του 1999 περίπου το 3% όλων των παιδιών ηλικίας 6-9 ετών ήταν σε οικογενειακή ημερήσια φροντίδα.

 

Συμπέρασμα

 

Η παραπάνω αναφορά έγινε για να κατανοήσουμε ότι η υγεία, η φροντίδα και η κοινωνική μέριμνα χρειάζεται να υπάρχουν συνεχώς και να εξελίσσονται όσον αφορά τα παιδιά Τα παιδιά μας χρειάζονται τα παραπάνω, υγεία, φροντίδα και κοινωνική μέριμνα. Δεν χρειάζεται να τα εξαντλούμε σωματικά και ψυχικά με ανύπαρκτη συγκοινωνία, οικονομική αφαίμαξη των γονιών, μεταφορές σε Κοντέινερ, ενώ υπάρχουν σχολεία στα χωριά!

Προτάσεις στο Υπουργείο Παιδείας

  1. Να υπάρχουν θέσεις εργασίας των Νηπιαγωγών και των Δασκάλων στα χωριά που πληρούν τις προϋποθέσεις.
  2. Το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και στις αγροτικές περιοχές του Νομού Βορείου Ευβοίας το πρόγραμμα της Σουηδίας με τον Οικογενειακό Παιδικό Σταθμό για τα παιδιά ηλικίας 1-9 ετών, και στα σπίτια των δασκάλων εάν δεν υπάρχουν κτηριακές δομές, έτσι ώστε να αποφευχθεί το κόστος μεταφοράς και να μην χάνουν ώρες οι γονείς στις μετακινήσεις. Το παραπάνω μοντέλο εκπαίδευσης και φροντίδας είναι ωφελιμότερο σε ολιγάριθμα παιδιά.

          

Πρόληψη περαιτέρω υποβάθμισης του σχολείου

Αν προλάβουμε την περαιτέρω υποβάθμιση του σχολείου, μπορεί και να κερδίσουμε «το παιχνίδι», εάν το αφήσουμε όμως χωρίς καμία προσπάθεια θα βρούμε μπροστά μας πολύ σύντομα ανυπέρβλητα εμπόδια. Τέλος, είναι γνωστό ότι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό 500.000 Έλληνες σπουδαστές, κορυφαία κεφάλια, ενώ θα μπορούσαν να εργάζονται στον τόπο τους. Όλα είναι αλληλένδετα, οφείλουμε να αγαπάμε τον τόπο μας και να βοηθάμε τα παιδιά μας να σπουδάζουν και να μένουν στην γενέτειρά τους.

Επιπλέον υποβαθμίζεται το επίπεδο των σπουδών στα «εύκολα». Εύκολους βαθμούς, εύκολα μπράβο. Παλαιότερα υπήρχε το εξαήμερο σχολείο! Τα παιδιά γνώριζαν ότι έπρεπε να κάνουν την δουλειά τους σοβαρά, αυτό ήταν το έργο τους, όπως και των γονιών τους ήταν να κάνουν μία εργασία για να στηρίξουν την Οικογένεια, ενώ η  ευρύτερη Κοινότητα αγκάλιαζε γονείς και παιδιά μαζί.

 

Κάλεσμα όλων των Συλλόγων της Βόρειας Εύβοιας και των Παραθαλάσσιων ιδιαίτερα μαζί με τους Εμπορικούς Συλλόγους

Καλούμε ιδιαίτερα τους συλλόγους στους παραθαλάσσιους οικισμούς που είναι ευλογημένοι να έχουν επαφή με τον τουρίστα, καθώς και την εύκολη διακίνηση του εμπορίου, να λάβουν υπ’ όψιν τους και τον Βουνήσιο, τον αποκομμένο από τα κέντρα εμπορίου. Αυτό το τονίζουμε, διότι ο Έλληνας είχε πάντα μια μεγάλη αγάπη, την Θάλασσα. Αυτή του προσέφερε διεξόδους και μεταλαμπάδευε όπου και να πήγαινε τον πολιτισμό του.

Οι «εντός» των τειχών όμως απλοί εργάτες αλληλεπιδρούν και συντηρούν το μεγαλείο της φύσης, καλλιεργούν τα περίφημα τοπικά προϊόντα, που αυτά, μαζί με τον πολιτισμό μας, ταξιδεύουν σε όλες τις θάλασσες και τις Ηπείρους. Τα χωριά μας στερούνται την εγκατάσταση πολιτών που θα ήθελαν να μείνουν σε αυτά και λόγω έλλειψης συγκοινωνίας το αποφεύγουν (όπως πολλές φορές έχει γίνει στον Ταξιάρχη).

Οι τακτικές συγκοινωνίες θα τονώσουν και τον τουρισμό στην περιοχή, οποιασδήποτε μορφής: εναλλακτικό, ορεινό, ιαματικών, θρησκευτικού περιεχομένου, αγροτουρισμό, αθλητικό και άλλων μορφών.

Παρακαλούμε, επειδή όλα είναι αλληλένδετα : Μέσα Μεταφοράς, Παιδεία και Πολιτισμός, διαδώστε το σε όλους τους συλλόγους της περιοχής μας, στους εμπορικούς συλλόγους, στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, στα Μαθητικά Συμβούλια όπου τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να συζητούν Σοβαρά θέματα για την εξέλιξή τους και όπου αλλού το κρίνετε απαραίτητο, γνωρίζοντας ότι δεν ακολουθούμε κάποιο πολιτικό κόμμα παρά μόνο το κάλεσμα της Καρδιάς και της ΕΥΘΥΝΗΣ, όχι της Αγανάκτησης.

Προτεινόμενες λύσεις στους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων, καθώς και του Υπουργείου Συγκοινωνίας, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εμπνεόμενες από άλλες χώρες

  • Σε χωριά που δεν υπάρχουν παιδάκια, να πραγματοποιούνται πέντε τουλάχιστον δρομολόγια την εβδομάδα, πρωί και μεσημέρι, ώστε να εξυπηρετούνται οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι.
  • Στα χωριά που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν τον χειμώνα να γίνεται χρήση μικρών Van για την μετακίνηση λιγοστών παιδιών από τα βόρεια χωριά. Ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνουν κάποιες συνεργασίες με πρακτορεία ταξιδίων, μιας και στις περιοχές μας έχουμε αρκετά, ώστε να καλυφθούν κάποια δρομολόγια που το ΚΤΕΛ δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να πραγματοποιήσει.

 

  • Μπορούμε μελλοντικά να δρομολογήσουμε την κατασκευή γραμμής τρένου που θα εξυπηρετεί τα χωριά στην Βόρεια Εύβοια έως την Χαλκίδα, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

 

 

Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο για περισσότερες προτάσεις.

 

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Η συγκεκριμένη επιστολή με την υποστήριξη των συλλόγων, θα κατατεθεί:

 

  • Στους δύο όμορους Δήμους Ιστιαίας και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, οι οποίοι οφείλουν να λειτουργούν σαν ένας Δήμος αλληλέγγυα για το καλό των παιδιών, των πολιτών, της φύσης και της πολιτιστικής συνείδησης.
  • Στο Τμήμα Mεταφορών & Eπικοινωνιών Π.Ε ΕΥΒΟΙΑΣ
  • Στο Υπουργείο Συγκοινωνιών
  • Στο Υπουργείο Παιδείας

…………………………………………………………………………………………………….

 

Μια νέα Δημιουργία

Το 1930 δημιουργήθηκε το πρώτο Ελληνικό κράτος. Το 2023 ας γεννηθεί ο Νέος Άνθρωπος που θα έχει ατομική και συλλογική συνείδηση και δη Ελληνική, να «βγεί» η φωνή μας συλλογική, δυνατή, από καρδιάς. Eπιπλέον ευχόμαστε οι Δήμοι μας να «σκέφτονται» και να συνεργάζονται σαν ένας Δήμος και να επιλύουν ζητήματα των πολιτών.

Παράλληλα απελευθερώνουμε το πεδίο να συζητάμε όλοι μαζί τα προβλήματά μας, να προτείνουμε λύσεις σε έναν κοινό διάλογο από την βάση προς τα επάνω, διότι η φωνή του καθημερινού ανθρώπου δεν εισακούεται δυστυχώς ή είναι εφησυχασμένος ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από κάποιον πολιτικά εκλεγμένο ή δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι.

 

Χρειάζεται να προλάβουμε καταστάσεις απόγνωσης (ακούγεται στο εξωτερικό για αυτοκτονίες αγροτών λόγω υπέρ χρεώσεων για σπόρους, λιπάσματα, δάνεια, κλπ.) και απευχόμαστε να πέσουμε σε δυσμένεια. Γι’ αυτό χρειάζεται όμως Δράση και Μέσα Μεταφοράς!

Ευχαριστίες

Mε πολλές ευχαριστίες σε όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Βορείου Ευβοίας και όχι μόνο, καλό αντάμωμα όλων μας σε ένα όμορφο πεδίο συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης.

Σκέψεις

Aς σκεφτούμε την περίπτωση ότι είμαστε εκατό χρόνια μπροστά στο μέλλον και μας ρωτούν οι απόγονοί μας για το τι συνέβαινε το 2022-2023, για παράδειγμα πυρκαγιές, ανεργία, έλλειψη συγκοινωνιών, έλλειψη παιδείας (και πνευματικής παιδείας-φιλοσοφίας) και εάν είναι αλήθεια όλα αυτά…..; Εσείς τι κάνατε για όλα τα παραπάνω; Τι θα τους λέγαμε;

 

 

                                        Με φιλικούς  χαιρετισμούς

                                              Λαδά Σοφία

                                     Πολίτης Ταξιάρχη Βορείου Ευβοίας

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: