Home > Hot ! > Ανακοίνωση Σωματείου εργαζομένων ομίλου Νηρέα Εύβοιας

Ανακοίνωση Σωματείου εργαζομένων ομίλου Νηρέα Εύβοιας


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο που οι συνθήκες δουλειάς και ζωής χειροτερεύουν και για εμάς και συνολικά για την εργατική τάξη.

Καταρχήν διακυβεύεται το σημαντικότερο αγαθό, αυτό της υγείας. Στο χώρο δουλειάς μας, χάρη και στις παρεμβάσεις των σωματείων, έχουν παρθεί κάποια μέτρα προστασίας. Ωστόσο σε μεγάλο βαθμό πετάνε την ευθύνη στις πλάτες των εργαζομένων ενώ την ίδια στιγμή είναι καθαρό πως προτεραιότητα της διοίκησης είναι να βγαίνει η δουλειά. Δηλαδή επαναλαμβάνει μέσα στους χώρους εργασίας, την προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης. Πως είναι στη δικιά μας ευθύνη να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις και αν κολλήσουμε θα φταίμε εμείς. Έτσι αποκρύπτει τις δικές της ευθύνες. Το συνωστισμό εργαζομένων όταν βιάζονται να βγάλουν τη δουλειά, την  έλλειψη μαζικών τεστ, τα οποία προβλέπονται μόνο σε πολύ πιθανό κρούσμα, την έλλειψη μέτρων μείωσης της εντατικότητας της εργασίας, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να ανταπεξέρχονται στη χρήση της μάσκας και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Σημαντικά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από τις μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας και πρόνοιας της περιοχής. Το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας δεν ανταποκρίνονταν έτσι κι αλλιώς στις ανάγκες μας, λόγω της υποστελέχωσής τους και της ελλιπούς υλικοτεχνικής τους υποδομής. Η μεταφορά στα νέα κτήρια δεν έλυσε τα προβλήματα, αντίθετα σε συνδυασμό με την πανδημία αυτά μεγάλωσαν. Τώρα η κατάσταση είναι κατά πολύ χειρότερη, όχι μόνο για όσους τυχόν νοσήσουν από κορωνοϊό, αλλά και για όλους τους άλλους ασθενείς.

Τα παραπάνω προβλήματα δεν έχουν σταματήσει τους σχεδιασμούς των εργοδοτών. Έτσι προχωράει και η διαδικασία της συγχώνευσης στο δικό μας εργασιακό χώρο. Μέχρι τώρα οι εργοδοσίες και των τριών εταιρειών έχουν εφαρμόσει, όπου μπορούσαν, ό,τι αντεργατικά μέτρα ψηφιζόντουσαν. Μειώσεις μισθών, εργολαβοποιήσεις, μετακινήσεις εργαζομένων, κατάργηση αργιών, προσθήκη του χρόνου διαλείμματος στο ωράριο είναι μερικά από αυτά που έχουν εφαρμοστεί, άλλα παντού, άλλα σε ορισμένες μονάδες. Οι προθέσεις και της νέας διοίκησης έχουν ήδη φανεί από τις απολύσεις και τις συγχωνεύσεις  τμημάτων του προηγούμενου διαστήματος.

Μπροστά μας έχουμε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους καθώς έρχονται ακόμα χειρότερα μέτρα. Οι απλήρωτες υπερωρίες και η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, θα έχουν ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους στον κλάδο μας. Δίνοντας τη δυνατότητα στον εργοδότη να ανεβάζει το ωράριο στις 10ώρες, χωρίς να πληρώνει υπερωρία, αλλά μειώνοντας το ωράριο μια άλλη ημέρα,  οδηγεί σε διάλυση την προσωπική και οικογενειακή του ζωή. Παράλληλα η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, καθώς και περισσότερες απολύσεις, αφού ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να φορτώνει περισσότερη δουλειά στις ίδιες ώρες εργασίας. Συγκεκριμένα για το δικό μας χώρο δουλειάς: στους σταθμούς θα δουλεύουμε με αυξημένο ωράριο , χωρίς έξτρα πληρωμή, το χειμώνα και την άνοιξη κι το καλοκαίρι που η δουλειά είναι λιγότερη θα μας πιέζουν να τη βγάζουμε σε λιγότερο από 8 ώρες. Στις παχύνσεις και στα εργοστάσια τροφών θα αυξάνεται το ωράριο το καλοκαίρι και θα μειώνεται το χειμώνα. Στα συσκευαστήρια θα γίνεται το ίδιο ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η εξαλίευση.

Μέχρι τώρα η κατάσταση δεν ήταν παντού ίδια. Εκεί που υπήρχε οργάνωση στα σωματεία μπήκαν εμπόδια στην εφαρμογή αντεργατικών μέτρων. Το ότι ιδρύθηκαν σωματεία τα τελευταία χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να μπει φραγμός, αλλά να βελτιωθούν κιόλας οι συνθήκες. Αυτό το παράδειγμα πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους. Να δημιουργηθούν σωματεία παντού και να οργανωθούν όλοι οι συνάδελφοι.

 

Εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης που προσπαθεί να μπλοκάρει τη δράση των σωματείων. Μετά την επιβολή απαρτίας πάνω από 50% για απεργία που επέβαλλαν οι προηγούμενη, προσπαθούν τώρα να επιβάλλουν ηλεκτρονική ψηφοφορία και ηλεκτρονικά μητρώα για να μπορεί η εργοδοσία να παρεμβαίνει και να ελέγχει τα σωματεία.

Με βάση όλα αυτά πρέπει άμεσα να οργανώσουμε την πάλη μας τόσο στο επίπεδο του ομίλου, όσο και συνολικά.

 • Οργανωνόμαστε όλοι στο σωματείο
 • Δεν υπογράφει κανείς απόλυση ή αλλαγή σύμβασης. Επικοινωνούμε αμέσως με το σωματείο
 • Υπογράφουμε το κείμενο των σωματείων της περιοχής για τα ζητήματα της υγείας

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Να μην περάσουν τα μέτρα, να μην περάσει η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο 8ωρο για όλους.
 • Άδεια ειδικού σκοπού για όποιον τη χρειαστεί, αποσυνδεδεμένη από την κανονική του άδεια
 • Προστασία όλων των θέσεων εργασίας με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης
 • Προστασία των μισθών και όλων των δικαιωμάτων. Καμιά αλλαγή σύμβασης με δυσμενείς όρους. Καμιά εργολαβοποίηση. Καμιά εξίσωση προς τα κάτω
 • Να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή ΣΣΕ με τη νέα διοίκηση
 • Καμιά παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στα σωματεία. Να σταματήσει παντού η τρομοκρατία. Να σταματήσει η παράκαμψη του σωματείου και να αποκατασταθεί η σταθερή συνεννόηση πρώτα με αυτό για όποιο ζήτημα αφορά τους εργαζόμενους
 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Ελάφρυνση του όγκου δουλειάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με επαρκή συχνότερα διαλλείματα. Εξασφάλιση επαρκών θερμαινόμενων χώρων διαλείμματος για όλους.
 • Ένταξη του επαγγέλματος στα ΒΑΕ
 • Να καλυφθούν τώρα οι ελλείψεις του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των υγειονομικών για τη σωστή λειτουργεία των δομών υγείας.
 • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ και της επιθεώρησης εργασίας, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να παίρνουν τις άδειές τους, τα επιδόματά τους και να γίνονται έλεγχοι στους εργοδότες που έχουν ξεσαλώσει με αφορμή την πανδημία

 ΔΙΝΟΥΜΕ ΗΧΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ

 

Η Διοίκηση

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: