Home > Επιστολες - Ανακοινωσεις > Ανακοίνωση ΚΚΕ σχετικά με τη μεταφορά προσφύγων σε κάμπινγκ στην Αγία Άννα

Ανακοίνωση ΚΚΕ σχετικά με τη μεταφορά προσφύγων σε κάμπινγκ στην Αγία Άννα


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ  ΣΕ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ

Καλούμε τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, τους κατοίκους της Αγίας Άννας να υποδεχτούν στην περιοχή μας, τους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου και ζουν εδώ και καιρό στους άθλιους καταυλισμούς στη χώρα μας.

Καλούμε το λαό της περιοχής να σταθεί αλληλέγγυος στο δράμα τους, όπως έχει κάνει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας απλόχερα σε όλη τη χώρα. Καλούμε η αλληλεγγύη να εκφραστεί έμπρακτα με κάθε τρόπο.

Η παραμονή χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, όπως και των δεκάδων που βρίσκονται στη Αγία Άννα, των εκατοντάδων που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Εύβοιας όπως στη Ριτσώνα, δεν είναι επιλογή τους. Κανείς δεν επέλεξε να γίνει πρόσφυγας, να ξεριζωθεί από τη χώρα του, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση γιατί συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εξασφάλιση της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων μεγάλων καπιταλιστικών κρατών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συμφωνία με τη ΝΔ και τα κόμματα του συστήματος της εκμετάλλευσης, έχει τεράστιες ευθύνες γιατί ψήφισε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και έχει συμμάχους τους υπεύθυνους για τον πόλεμο στη Συρία, τους μακελάρηδες των λαών, αυτούς που ανάγκασαν χιλιάδες προσφύγων να ξεριζωθούν από τον τόπο τους. Έχει ευθύνη για το αίσχος της Μόριας, με τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν εκεί και τώρα με τη μετακίνηση προσφύγων στο κάμπινγκ στην Αγ. Άννα, επιδιώκουν να στοιβάξουν κάπου αλλού ανθρώπινες ψυχές.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης μεγαλώνουν με τον τρόπο που μετέφερε τους πρόσφυγες στην Αγία Άννα. Χωρίς καμιά ενημέρωση, μέσα σε μια νύχτα, στοίβαξε δεκάδες κατατρεγμένους σε ένα ιδιωτικό κάμπινγκ. Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε η μετεγκατάστασή τους, υποδαυλίζει επικίνδυνες ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, και δίνει αέρα στα πανιά απαράδεκτων πρακτικών όπως αυτών που προχώρησαν δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι που προσπάθησαν με διάφορα προσχήματα να σταματήσουν τα λεωφορεία που μετέφεραν τους πρόσφυγες.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η ανάθεση της ευθύνης για την διαβίωση, φύλαξη αυτών των ανθρώπων στους ιδιοκτήτες του κάμπινγκ. Είναι ανεπίτρεπτο την ευθύνη αυτή να την φέρουν ιδιωτικοί φορείς. Την ευθύνη για την παραμονή τους, τις συνθήκες διαβίωσης και φύλαξης έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς.

Αποτελεί ηθική υποχρέωση του λαού μας, όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους αγκαλιάσει με αλληλεγγύη απέναντι στην δύσκολη κατάσταση που βιώνουν, να τους καλωσορίσει στις περιοχές που μεταφέρονται κατά καιρούς, να στηρίξει τον αγώνα τους για ζωή με δικαιώματα, για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες προσωρινής διαμονής και να δοθούν άμεσα τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες προορισμού τους.

Να απομονώσει τις φωνές που σπέρνουν το ρατσιστικό δηλητήριο, που καλλιεργούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό, αναπαράγοντας επικίνδυνες απόψεις ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μας κάνουν κακό, ότι αποτελούν κίνδυνο για την εκάστοτε τοπική κοινωνία. Οι φωνές που μιλούν για εγκληματικότητα στις ομάδες των μεταναστών, είναι οι φωνές που κρύβουν ότι η εγκληματικότητα αφορά καταρχήν όλη την κοινωνία και είναι φαινόμενο του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που θρέφεται από αυτό.

Ο λαός της χώρας μας έχει δείξει έμπρακτα

την αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες

Χρόνια τώρα στις γειτονιές μας και στα σχολεία παιδιά Ελλήνων και μεταναστών μορφώνονται, παίζουν, ζουν μαζί αρμονικά, γιατί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Αντίθετα έχουν πολλά που τα ενώνουν, και πρώτα απ’ όλα το δικαίωμα σε μια ζωή με δικαιώματα, σε μια ζωή χωρίς κρίσεις, φτώχια, πολέμους και προσφυγιά.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό- λαϊκό κίνημα να παλέψουμε για:

 • Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής και από την Ελλάδα, όσων έχουν εγκλωβιστεί, στις χώρες τελικού προορισμού τους και δικής τους επιλογής, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.

 • Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Καμιά συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμιά διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις.

 • Κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Έξω η Frontex από τη φύλαξη των συνόρων.

 • Πλήρη σεβασμό της συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Να δίνεται άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίου.

Η λαϊκή αλληλεγγύη, που πρέπει να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ,

δε μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη. Απαιτούμε τώρα:

 • Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

 • Δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής.

 • Με ευθύνη του Υπουργείου να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης στους χώρους που ήδη λειτουργούν, όπως και σε αυτόν του κάμπινγκ της Αγίας Άννας (εξασφάλιση γιατρών, φαρμάκων, παροχή ρεύματος, τρεχούμενου και πόσιμου νερού, αποχέτευσης, προστασίας από τα λιμνάζοντα ύδατα, θέρμανσης, διερμηνείας).

 • Όχι στα hotspots γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ελάχιστων προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών- μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν και μαζικού εγκλωβισμού για τους υπόλοιπους.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους

Ο ελληνικός λαός και οι λαοί της Ευρώπης να αντιπαλέψουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό, να αποµονώσουν τους φασίστες και ναζιστές, την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής που υπερασπίζεται τους θύτες και στρέφεται κατά των θυμάτων του ιμπεριαλισμού. Οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν τη δική τους ταξική ενότητα και λαϊκή αλληλεγγύη. Oι Έλληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους.

Ενωμένοι στον αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές οι λαοί μπορούν

να κερδίσουν τη ζωή που σήμερα τους στερεί το εκμεταλλευτικό σύστημα

 • Να αγωνιστούν µαζί για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

 • Να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στοχεύοντας το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά πολέμους και προσφυγιά, φτώχεια και µμετανάστευση.

 • Για να µμπορούν όλοι οι πρόσφυγες και οι µμετανάστες να ζήσουν ευτυχισμένοι, επιστρέφοντας τις πατρίδες τους, χτίζοντας µια νέα κοινωνία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: