Home > Επιστολες - Ανακοινωσεις > Απεντομώσεις σύκων – Ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί

Απεντομώσεις σύκων – Ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί


There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


«Ο νόμος με Π.Δ. 967 του 1977 λέει ότι μετά την ξήρανση τα σύκα υποχρεωτικά πρέπει να απεντομώνονται.

Τα προς απεντόμωση σύκα προσκομίζονται εις τα απεντομωτήρια εντός 5 ημερών το βραδύτερον από της αποκομιδής των εκ των χώρων αποξηράνσεως.

Η δια καπνιστικών εντομοκτόνων απεντομώσεις εις υπαίθρια απεντομωτήρια σύκων, ιδιοκτησίας της Σικυκής δύνανται να ενεργούνται και εις ειδικούς κινητούς κλιβάνους ή ειδικά σκέπαστρα, υπό την επίβλεψη γεωπόνου.

Αυτό που επιβάλλει ο ανωτέρω νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι σήμερα. Ο παραγωγός προσπαθεί να κάνει υπαίθριες, ίσως και παράνομες απεντομώσεις,  για να διασφαλίσει από υγιεινής πλευράς το προϊόν του, διότι θα πιάσει σκουλήκι και ίσως δεν μπορέσει να το πουλήσει.

Το δε κράτος όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει ένα νόμο, που ξέρει ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Τώρα γίνονται συσκέψεις στο υπουργείο για να αλλάξει ριζικά η νομοθεσία και συζητείται ο περιορισμός των 5 ημερών να διευρυνθεί.

Υπάρχουν τρία ιδιωτικά απεντομωτήρια, αλλά χρησιμοποιώντας μεθόδους απαρχαιωμένους που επιβάλλονται, κάθε απεντόμωση διαρκεί 4 με 5 ημέρες . Δεν προλαβαίνουν όχι μόνο σε 5 ημέρες να απεντομώσουν τα σύκα μα ούτε σε  τρεις μήνες όλα τα σύκα της περιοχής.

H εταιρεία μου Ε & Δ ΚΟΝΤΟΣ ΑΕ δεσμεύεται από τώρα, ότι για του χρόνου θα φτιάξει εγκαταστάσεις για απεντόμωση και στο χώρο παραλαβής του Ταξιάρχη για να επιταχύνει και λύσει το πρόβλημα απεντομώσεων των παραγωγών.

Όσο πιο γρήγορα γίνεται απεντόμωση τόσο το προϊόν είναι πιο υγιεινό και εμπορεύσιμο, διότι το ποσοστό σκοτωμένων σκουληκιών μέσα στο σύκο περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό.

Γίνεται αγώνας στο Υπουργείο Γεωργίας με δική μου εισήγηση και με όλων των μεταποιητών την συγκατάθεση, να επιτραπεί χρήση φωσφίνης υπο κενώ όπως γίνεται στην Ευρώπη. Οπότε η απεντόμωση θα γίνεται μόνο σε 10 ώρες αντί 100 όπως τώρα.

Ο παραγωγός δεν μπορεί να ιδρύσει δικό του απεντομωτήριο γιατί δεν συμφέρει από πλευράς οικονομικής. Ο δεν έμπορος δεν μπορεί να αγοράσει όλα τα σύκα που προβλέπει να πουλήσει, γιατί δεν έχει καμία σιγουριά ότι θα μπορέσει να τα διαθέσει.

Η κάθε επιχείρηση όμως μπορεί να τοποθετήσει θαλάμους απεντόμωσης να απεντομώνει τα σύκα και κατόπιν ο παραγωγός θα τα μεταφέρει σε κατάλληλους χώρους καλά σκεπασμένους και σιγά – σιγά θα τα παραδίδει προς συσκευασία. Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα».

 

Κόντος Ευάγγελος

Χημικός

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



error: