Home > Επιστολες - Ανακοινωσεις > Πρόταση για το υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού

Πρόταση για το υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


του Γ. Σταραντζή δικηγόρου – Αιδηψός

 

 

Είχα υποστηρίξει και από τις στήλες της «Ελευθεροτυπίας» ότι η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας είχε οριστικά προσανατολιστεί προς την εκποίηση του υδροθεραπευτηρίου του ΕΟΤ στην Αιδηψό προς ιδιώτη και κατά προτίμηση σε «στρατηγικό επενδυτή» κινούμενη στο οικονομοΐδεολογικό πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού περισσότερο και λιγότερο για αποταμιευτικούς λόγους. Η πτώση όμως της κυβέρνησης Μητσοτάκη ματαίωσε προσωρινώς, φαίνεται την εκποίηση, η οποία μελετάται και προβληματίζει σοβαρά και το σημερινό υπουργό Τουρισμού Διονύση Λιβανό, όπως με διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Πέρα και πάνω από θεωρητική τοποθέτηση και προτίμηση υπέρ της φιλελεύθερης οικονομίας – την οποία, όπως φαίνεται, το ΠΑΣΟΚ εξ ανάγκης θα ακολουθήσει – ή του κρατικού – κοινωνικού ελέγχου σε μονάδες και δραστηριότητες με προφανή τα στρατηγικά εθνικά χαρακτηριστικά, ή κοινωνικών αγαθών, όπως η λουτροθεραπεία και ιδίως των λαϊκών τάξεων, η τοποθέτηση μας ως Αιδηψίων, πρέπει να διαμορφωθεί πάνω στο θέμα με βάση ορισμένα πραγματικά στοιχεία απαλλαγμένα από κομματικούς επηρεασμούς, τα οποία ενισχύουν και ενδυναμώνουν την πρόταση μου.

Θα προτάξω ένα συνοπτικό ιστορικό της απαλλοτρίωσης που έκανε το ελληνικό δημόσιο στη δημοτική περιουσία του Δήμου Αιδηψού για να φανεί το μέγεθος της αδικίας που έγινε στη δημοτική περιουσία.

Το ελληνικό δημόσιο με βάση το από 29.11.1933 νομοθετικό διάταγμα έκανε για λόγους δημόσιας ωφέλειας απαλλοτρίωση στην Αιδηψό της παρακάτω ακίνητης περιουσίας, η οποία ανήκε κατά κυριότητα και εκμετάλλευση στο Δήμο Αιδηψού:

1)     Δύο ιαματικών καταστημάτων.

2)     Ενός τρίτου ιαματικού καταστήματος μετά λάσπης.

3)     Όλων των ιαματικών πηγών που βρίσκονταν μέσα σε μία οικοπεδική έκταση 250 περίπου στρ. στο κέντρο της πόλης.

Τίμημα της απαλλοτρίωσης καθορίστηκε με απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας το ποσόν των 6.000.000 εκ. δραχ.

Ο Δήμος Αιδηψού δεν δέχτηκε το ποσόν αυτό της αποζημίωσης ως εύλογο και δίκαιο, και άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης με σκοπό να βελτιώσει και να πετύχει μεγαλύτερη αποζημίωση. Εκκρεμούσης, όμως, της υποθέσεως στο Εφετείο Αθηνών άρχισαν συμβιβαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιδίκων, οι οποίες κατέληξαν σε εξώδικο συμβιβαστική λύση. Πράγματι, με το υπ’ αρ. 446 της 18ης Ιουλίου 1940 συμβιβαστικού – συμβολαιογραφικώς συνταγμένο – ο μεν Δήμος Αιδηψού παραιτήθηκε της αποζημίωσης που είχε καθοριστεί πρωτόδικα στο ύψος των 6.000.000 εκ., ο δε ΕΟΤ μετέβαλε την αρχική του κυρίως υποχρέωση – του Δημοσίου – στις κάτωθι συμβατικές πλέον δεσμεύσεις:

1. στη διηνεκή και ετήσια καταβολή από 250.000 χιλ. δραχ. Προς το Δήμο Αιδηψού.

2. στην ανέγερση δύο ιαματικών καταστημάτων.

3. στην παροχή δικαιώματος 10% επί των πραγματοποιούμενων λούσεων. Όσον δε αφορά την καταβολή στο διηνεκές της χρηματικής παροχής των 250.000 χιλ. δραχ. επικαλέστηκε το νόμο 18 του 1944 ( κατοχικός νόμος, γνωστός ως νόμος του Σβώλου) περί αποσβέσεων χρηματικών ενοχών και … απάλλαξε τον εαυτό του από τη βασική αυτή υποχρέωση, η οποία αναπροσαρμοζόμενη είναι βασικό έσοδο για το Δήμο Αιδηψού.

Ο ΕΟΤ απ’ όλες τις υποχρεώσεις πραγματοποίησε μα, και αυτή μισή!!! Αντί δύο ιαματικών καταστημάτων ανήγειρε ένα στην Αιδηψό, κι αυτό με καθυστέρηση… 40 χρόνων!!!

Ανάγλυφα προκύπτει η ΑΔΙΚΙΑ που έγινε στο Δήμο Αιδηψού και την οποία σε μια νομική ανάλυση της σύμβασης αποκάλεσα, Λεόντειο Εταιρεία ( βλέπε εφημερίδα «Π. ΒΗΜΑ», 28 Απριλίου 1977)

Επομένως και στο πλαίσιο της επανορθωτικής δικαιοσύνης και της χρηστής διοίκησης πέρα από κατάχρηση δικαιώματος, το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ στην Αιδηψό πρέπει να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Αιδηψού, εάν και όταν αποφασιστεί η εκποίηση του. Ο Δήμος πρέπει να ενημερωθεί υπεύθυνα, ώστε να μην αιφνιδιαστεί πληροφορούμενος τα τετελεσμένα από την… τηλεόραση, και μάλιστα στο βραδινό δελτίο, ειδήσεων…

Ως Αιδήψιος, πιστεύω ότι το σημερινό καθεστώς του ΕΟΤ, όσον αφορά τις λουτροπόλεις, είναι το άριστον, διότι ο ΕΟΤ ως φορέας τουριστικής ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών της χώρας είναι ιδεώδης, επειδή διαθέτει πολυετή πείρα και σπάνια τεχνογνωσία του αντικειμένου.

Εάν όμως παρά ταύτα εκποιηθεί, πρέπει να περιέλθει στο δήμο επειδή αδικήθηκε από το ελληνικό δημόσιο, διότι του πήρε όλες τις ιαματικές πηγές, που βρίσκονται σε μία έκταση 250 περίπου στρεμ. Η γη αυτή, γη του Δήμου Αιδηψού, γη δική μας με τις πολύτιμες πηγές είναι ανυπολόγιστης οικονομικής αξίας, με την εκποίηση της οποίας ο δήμος θα ανήγειρε όχι ένα υδροθεραπευτήριο αλλά δέκα!!!

Ο Δήμος με τη σύμβαση έχει δικαίωμα επί των εισιτηρίων λουτροθεραπείας, το οποίο είναι αδύνατο να συνυπάρξει με ιδιώτη αγοραστή, είτε αυτός είναι Έλληνας αετονύχης είτε «αδελφός» Ιταλός της… Καλτσεστρούτσι.

Η πιο δίκαιη, σωστή και βιώσιμη λύση είναι να πουληθεί στο Δήμο Αιδηψού, ο οποίος ως τουριστικός επιχειρηματίας έχει αξιόλογη εμπειρία και είναι ο φυσικός δικαιούχος της δικής του ουσιαστικά περιουσίας.

Το υδροθεραπευτήριο εκποιούμενο, δεν πρόκειται να ανακουφίσει τα δημόσια οικονομικά σε τέτοιο βαθμό και έκταση, ώστε να οδηγήσουν την κυβέρνηση στην λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Ο Δήμος Αιδηψού μπορεί να ιδρύσει αμέσως Α.Ε. λαϊκής βάσης και να χρηματοδοτηθεί από την ΕΟΚ για να αγοράσει το υδροθεραπευτήριο, ακόμη είναι δυνατή η συνύπαρξη Δήμου – ΕΟΤ, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι μία ασυνήθης ανάπτυξη και πρόοδος της Αιδηψού αλλά και του ιαματικού τουρισμού, ο οποίος είναι αγαθό υγείας, είναι κοινωνικό αγαθό!

Το σύνολο των ιαματικών πηγών βρίσκεται γύρω από το υδροθεραπευτήριο. Εάν λοιπόν περιέλθει σε ιδιώτη, ο οποίος στο πλαίσιο του ανταγωνισμού δεν θα υδροδοτεί άλλα ιαματικά καταστήματα – αυτά δεν έχουν ιδιόκτητες πηγές – οδηγούμαστε σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις λαϊκής υγείας, ουσιαστικά και κοινωνικού αγαθού, όπως είναι το ευλογημένο αυτό νεράκι, αλλά και φάρμακο μαζί. Τι θα πούμε λοιπόν στο «μη προνομιούχο» Έλληνα που έρχεται να βρει την υγεία του στην Αιδηψό; Στα «τιμημένα γηρατειά» που ανακουφίζουν τους πόνους των ρευματισμών με φτηνό εισιτήριο λούσεως; Θα τους παραδώσουμε βορά στον καπιταλισμό και στα μονοπώλια;

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grerror: