Home > Επιστολες - Ανακοινωσεις > Υπό κατάρρευση η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Υπό κατάρρευση η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας


There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


«Υπό κατάρρευση βρίσκεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ) και η  κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις για την πραγματοποίηση προσλήψεων εμπαίζει την ελληνική κοινωνία , απαξιώνοντας την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα», υπογραμμίζει ο Σίμος Κεδίκογλου σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας κ Ανδρέα Ξανθό όσον αφορά στις τριτοκοσμικές συνθήκες, που επικρατούν στα Κέντρα Υγείας Αλιβερίου και Ιστιαίας. Όπως επισημαίνει τα Κέντρα Υγείας «αιμορραγούν» και ο ρόλος τους υποβαθμίζεται, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, καθώς και  σε υλικά, φάρμακα, αναλώσιμα και εξοπλισμό, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια χιλιάδων ασθενών. Η ερώτηση έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥΥπό κατάρρευση βρίσκεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ). Η κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις για την πραγματοποίηση προσλήψεων εμπαίζει την ελληνική κοινωνία , απαξιώνοντας την πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα. Τα Κέντρα Υγείας «αιμορραγούν» και ο ρόλος τους υποβαθμίζεται, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, καθώς και  σε υλικά, φάρμακα, αναλώσιμα και εξοπλισμό, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια χιλιάδων ασθενών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αντί να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης περιορίζεται σε επικοινωνιακές φιέστες. Για την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες πολιτών και φορέων. Συγκεκριμένα, για την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Αλιβερίου το οποίο λειτουργεί κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως είναι η  έλλειψη ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού, η ανεπάρκεια υλικών και μέσων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση περιστατικών. Επιπλέον, προβληματική καθίσταται και διακομιδή των ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας μέσω ΕΚΑΒ Εύβοιας, εξαιτίας της μη κάλυψης επί 24ωρου βάσεως από οδηγούς. Στο Κ.Υ Αλιβερίου απασχολούνται 14 ιατροί (11 ειδικευόμενοι και 3 αγροτικοί) οι οποίοι εξυπηρετούν τις ανάγκες μίας περιοχής που μαζί με τα περίχωρα αριθμεί περίπου 35.000 κατοίκους, πληθυσμός που πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα, οι διορισμοί που έχουν εξαγγελθεί έχουν «παγώσει», γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες πολλές λειτουργικές ανάγκες ιατρών και βοηθητικού προσωπικού (από τις 11 οργανικές θέσεις μόνο 1 είναι καλυμμένη).

Παρόμοιες τριτοκοσμικές συνθήκες επικρατούν και στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας με αποκορύφωμα –πριν δύο μήνες- τη μεταφορά ασθενούς σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου. Εξαιτίας, μάλιστα, των τραγικών ελλείψεων οι ασθενείς αναγκάζονται είτε να πληρώνουν τη βενζίνη στο ασθενοφόρο, είτε να προμηθεύουν το Κέντρο Υγείας με αναλώσιμα υλικά και κλινοσκεπάσματα. Επιπλέον, το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μίας περιοχής με 25.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι διπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες, δίνοντας καθημερινά αγώνα για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης των ασθενών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς προτίθεστε να ενισχύσετε το Κέντρο Υγείας Αλιβερίου και το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, τα οποία συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, προσφέροντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε δύο μεγάλες περιοχές;

    Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων;

    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό σε 24ωρη βάση;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: