Home > Επιστολες - Ανακοινωσεις > Προειδοποιήσεις για τη βαμβακοκαλλιέργεια στην Εύβοια

Προειδοποιήσεις για τη βαμβακοκαλλιέργεια στην Εύβοια


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


vamvakokalliergeiaΗ Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Εύβοιας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στο Βαμβάκι», ενημερώνουν τους βαμβακοπαραγωγούς της ΠΕ Εύβοιας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

ΣΤΟΧΟΙ.

1   Η ενημέρωση των βαμβακοκαλλιεργητών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό χρόνο.

2 Η έγκαιρη ενημέρωση,που αφορά το διάστημα από τη καρπόδεση του 50% των ανθέων μέχρι το άνοιγμα των πρώτων καρυδιών για την οργάνωση αποτελεσματικής φυτοπροστασίας  κάθε βαμβακοφυτείας

3 Η τακτική παρακολούθηση κάθε βαμβακοχώραφου  και  σύμφωνα  με τα πραγματικά δεδομένα ,να εφαρμόζονται οι συγκεκριμένες  καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας στο σωστό χρόνο, όπως παρακάτω περιγράφονται κατά περίπτωση.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

  1. Την εποχή αυτή οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται οι μεν πρώιμες στο τέλος της ανθοφορίας και καρπόδεσης των 70%-90% των ανθέων, οι δε όψιμες στο στάδιο καρπόδεσης του 50% των ανθέων..
  2. Σε γενικές γραμμές η εικόνα των φυτειών παρουσιάζεται πολύ καλή με ικανοποιητικό δέσιμο .Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν προσβολές από τζιτζικάκι κατά περιοχές και θέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν επεμβάσεις .
  3. Οι πληθυσμοί των ακμαίων του πράσινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων είναι σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς την ύπαρξη ζωντανών προνυμφών Σε ορισμένες περιοχές διαπιστώθηκαν προνύμφες στο όριο επέμβασης σε όψιμες καλλιέργειες
  4. Οι συλλήψεις ακμαίων του ρόδινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων εξακολοθούν να μην είναι σημαντικές, με εξαίρεση την τοποθεσία ‘Μηλιός’ του Δ.Δ.Μετοχίου . Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε προσβολή ανθέων (ροζέτες), ούτε διαπιστώθηκε η παρουσία προνυμφών σε καρποφόρα όργανα.
  5. Σε ορισμένες βαμβακοφυτείες παρατηρείται υπερβολική βλάστηση. μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις  Η κατάσταση αυτή κρίνεται ως αρνητική για την πορεία της καλλιέργειας, διότι οδηγεί σε οψιμότητα της παραγωγής και αυξάνεται κατά πολύ η πιθανότητα προσβολής της παραγωγής από εντομολογικούς εχθρούς και κυρίως από τα σκουλήκια πράσινο και ρόδινο.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Οι βαμβακοπαραγωγοί  πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα  και να επιθεωρούν τακτικά τις φυτείες τους προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν εντομολογικές προσβολές, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, ιδιαίτερα στις όψιμες καλλιέργειες που βρίσκονται στο 50% της  καρπόδεσης, για τυχόν εμφάνιση προνυμφών πράσινου σκουληκιού .

Επέμβαση με εγκεκριμένα φυτοφάρμακα πρέπει να γίνεται μόνο όταν διαπιστώνονται πληθυσμοί των εντόμων –εχθρών που ξεπερνούν τα προκαθορισμένα όρια επέμβασης όπως:

Πράσινο σκουλήκι. Κατώτερο όριο επέμβασης είναι η ύπαρξη 4 προνυμφών (μήκους μέχρι 1 εκατοστό) στα  φυτά ενός μέτρου στη γραμμή

Ρόδινο σκουλήκι .Επεμβαίνουμε μόνο στη περίπτωση που σε τυχαίο δείγμα 100 ανθέων ,από τουλάχιστον (5) αντιπροσωπευτικά σημεία  της φυτείας, διαπιστωθούν (20 ) προσβεβλημένα  άνθη (ροζέτες).

Οι ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί μόνο όταν διενεργούνται έγκαιρα, δηλαδή πριν οι νεαρές προνύμφες του ρόδινου εισχωρήσουν μέσα στο καρύδι. Η θανάτωση των προνυμφών που προλαβαίνουν να μπουν στο καρύδι είναι πρακτικά αδύνατη και συνεπώς η καταστροφή του καρυδιού είναι βέβαιη.

Συστήνεται η άμεση εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών με εγκεκριμένα σκευάσματα στις συνιστώμενες δόσεις απαιτούνται, ανάλογα με τη γονιμότητα του εδάφους και το ύψος των φυτών .

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

  1. Κατά την εφαρμογή των ψεκασμών είναι απολύτως αναγκαίο να λαμβάνονται μέτρα ατομικής προστασίας και να ειδοποιούνται έγκαιρα οι μελισσοκόμοι για την απομάκρυνση των κυψελών τους.
  2. Αδικαιολόγητοι ή άστοχοι ψεκασμοί, καταστρέφουν τους πληθυσμούς των ωφέλιμων εντόμων, με αποτέλεσμα την έξαρση επιβλαβών εντόμων και ακάρεων. Επίσης, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας των εχθρών στις δραστικές ουσίες.
  3. Σε κάθε περίπτωση, οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης, στις συνθήκες της καλλιέργειάς των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και του χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.
  4. Σας υπενθυμίζουμε σε κάθε περίπτωση εφαρμογής να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης της ετικέτας που αφορούν την χρήση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής κ.α. Οι φυτοπροστατευτικές ουσίες να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ετικέτα, διότι σύμφωνα με τα άρθρα 9 παρ. 3 και 10 παρ. 3 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ 8Α΄) “….. όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις”.
  5. Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας, οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στο τηλέφωνο 2221353920 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου.

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

 ΑΝΤΩΝΗΣ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: