Home > Hot ! > Καταγγελία Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας-Βοιωτίας, για τραυματισμό εργαζόμενου στην ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ

Καταγγελία Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας-Βοιωτίας, για τραυματισμό εργαζόμενου στην ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


worksafe_mediumΞημερώματα Δευτέρας 30 Μαΐου, στις εγκαταστάσεις της ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, ιδιοκτησίας ΣΥΡΙΓΟΥ, όπου λειτουργούν οι επιχειρήσεις ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, ΜΑΖΑΡΑΚΙ, ΒΟΚΤΑΣ, ΣΚΑΛΕΖΑ, στην έναρξη της βάρδιας του πτηνοσφαγείου ένα μηχάνημα τράβηξε και κομμάτιασε τα δάχτυλα του χεριού του συναδέλφου Ν.Κ. που είναι 22 ετών. Το συγκεκριμένο μηχάνημα που έχει κυλίνδρους με μαχαίρια δυσλειτουργεί εδώ και χρόνια. Όσοι δουλεύουν στο συγκεκριμένο πόστο, όταν κολλάει, βάζουν τα χέρια τους μέσα και σπρώχνουν τα εντόσθια για να ξαναξεκινήσει. Η εργοδοσία έχει αφαιρέσει το καπάκι που ήταν συνδεδεμένο με το «ΣΤΟΠ» ώστε να μην χάνεται «πολύτιμος» χρόνος!

Λίγες ώρες αργότερα, ο συνάδελφος υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση.

Την ώρα που γίνονταν η εγχείρηση η εργοδοσία σκηνοθετούσε το σενάριο που θα παρουσιάσει, τρομοκρατώντας εργαζόμενους για να βρει μάρτυρες να το στηρίξουν. Για το λόγο αυτό είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει και το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο.

Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Είναι το φυσικό αποτέλεσμα της συνολικής κατάστασης στο χώρο. Όταν οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς, συχνά χωρίς διαλείμματα, με μεγάλη πίεση, φωνές και απειλές από τους υπεύθυνους. Όταν δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες. Όταν δουλεύουν με ακατάλληλο εξοπλισμό και χωρίς μέτρα ασφαλείας.

Οι επιλογές που έχουμε είναι είτε να αγωνιστούμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά και να προστατεύσουμε την ίδια μας τη σωματική ακεραιότητα είτε να περιμένουμε τον επόμενο.

Την ίδια στιγμή η ασφάλεια στο χώρο δουλειάς δεν είναι άσχετη με τα υπόλοιπα εργασιακά ζητήματα. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και δεν ξέρουν ούτε τι τους χρωστάνε αφού ούτε κατάσταση μισθοδοσίας δεν τους δίνουν. Για μια βαριά και ανθυγιεινή εργασία αμείβονται με 400€ και σκέφτονται όλη μέρα πως θα τα βγάλουν πέρα. Υπάρχουν ανασφάλιστοι, εργολαβικοί και με κάθε λογής εργασιακή σχέση εργαζόμενοι. Δεν ξέρουν αν την άλλη μέρα θα έχουν δουλειά γιατί μπορεί εν αγνοία τους να τους έχει γίνει παραίτηση.

Τώρα είναι η ώρα όλοι να σκεφτούμε καλά. Η εργοδοσία δε θα μείνει εδώ, δε θα χορτάσει από κέρδη, δε θα πάψει να προσπαθεί να επιβληθεί στον ανταγωνισμό. Ήδη επιχειρεί να αλλάξει το ωράριο και να μας φέρνει στις δύο το πρωί για δουλειά, κάνοντας τις ζωές μας κομμάτια και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Να μην τους αφήσουμε να κάνουν τη ζωή μας κόλαση.

Με τη δράση του κλαδικού και της ομοσπονδίας έχουμε εμποδίσει πλευρές της επίθεσης της εργοδοσίας. Με αυτή τη δράση μπήκαν τα ένσημα αλλιώς θα είμασταν ανασφάλιστοι και σε τέτοιες περιπτώσεις δε θα είχαμε τη  παραμικρή προστασία.

Την ίδια στιγμή απαιτείται να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο επιχειρησιακό σωματείο για να πλειοψηφούν αυτοί που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι αυτοί που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

2

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: