Home > Εκκλησια > Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην πανήγυρη της διαλελυμένης Ι.Μ Οσίου Νικολάου του Σικελιωτου στο Μετόχι Διρφύων

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος στην πανήγυρη της διαλελυμένης Ι.Μ Οσίου Νικολάου του Σικελιωτου στο Μετόχι Διρφύων


There are no slides in this slider.



There are no slides in this slider.


 

Φωτογραφίες: Νικόλαος Καλαφάτης

Το πρωί της Κυριακής 23 Αυγούστου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Διάκονό του Νικόλαο Πριμηκύριο, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, έξω από σωζόμενο Καθολικό της διαλελυμένης  Ιεράς Μονής Οσίου Νικολάου του Σικελιώτου στον Μετόχι Διρφύων, με συλλειτουργούς τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό και τον πολιό Εφημέριο της Ενορίας Μετοχίου Σταυροφόρο-Οικονόμο Λάμπρο Καρλατήρα.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προς τους προσελθόντες πιστούς λόγο πνευματικής οικοδομής με πρώτο σκέλος την κοίμηση και την εις ουρανούς μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου και δεύτερο σκέλος την ασκητική και αγιασμένη παρουσία του Οσίου Νικολάου, ο οποίος, καταγόμενος από την Σικελία, έκανε σπίτι του τον ορεινό τόπο του Μετοχίου και με τους ασκητικούς του αγώνες και τα πνευματικά του παλαίσματα εκεί, αξιώθηκε να γίνει κάτοικος των ουρανίων μονών. Μάλιστα στο τέλος της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον παρόντα Δήμαρχο Κύμης-Αλιβερίου κ. Αθανάσιο Μπουραντά και το περί αυτόν Δημοτικό Συμβούλιο, που συμπεριέλαβαν στον προϋπολογισμό του Δήμου ποσόν για την αναστήλωση του Καθολικού και του τάφου του Οσίου Νικολάου, την Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ευβοίας κ. Αγγελική Σίμωσι, η οποία, μαζί με τους ειδικούς συνεργάτες της δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετέχουν ενεργά στην αποκατάσταση του μνημείου, τον Μ. Υμνογράφο της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας κ. Χαράλαμπο Μπούσια, ο οποίος με την ερευνητική και υμνογραφική του πένα έχει κάνει ευρέως γνωστό τον Όσιο Νικόλαο και τον τόπο της ασκήσεώς του, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μετοχίου «Ο Όσιος Νικόλαος ο Σικελιώτης» κ. Ιωάννη Τομαρά και όλα τα μέλη του Συλλόγου, που καταβάλουν άκοπα κάθε προσπάθεια και με πνεύμα υπακοής συνεργάζονται με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Μετοχίου, ώστε να προστατευθεί και αναδειχθεί ο ιερός αυτός τόπος. Τέλος ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες πιστούς, οι οποίοι με την ευλάβεια τους προς τον Όσιο Νικόλαο και την αγάπη τους για την γενέτειρά τους, την οποία επέλεξε, ως τόπο ασκήσεως και τελειώσεώς του, αναδεικνύουν τον τόπο ως σημείο αναφοράς των απανταχού Μετοχιατών, αλλά και των κατοίκων της γύρω περιοχής.

Αμέσως μετά, απηύθυναν λόγους ευχαριστίας ο Εφημέριος της Ενορίας π. Λάμπρος Καρλατήρας και εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου η συνταξιούχος Εκπαιδευτικός κ. Σοφία Λαδερού-Παπαγιάννη και προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος καθιέρωσε νέο ξυλόγλυπτο προσκυνητάριο του Οσίου Νικολάου, τοποθετώντας σε αυτό την αργυρά λειψανοθήκη με τα αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Οσίου. Το νέο προσκυνητάριο είναι εξ ολοκλήρου δωρεά του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν οι, εκ Μετοχίου καταγόμενοι, μικροί μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Βασίλειος και Ιωάννης Πολυχρόνης μαζί με τους Ιεροψάλτες της Ενορίας και προγόνους τους κ. Ιωάννη και Σοφία Παπαγιάννη, Επίσης παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Θεοδώρου και ο Πρόεδρος της Τ. Κ. Μετοχίου κ. Σταύρος Γιαμαρέλος.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: