Home > Hot ! > Με κατάνυξη η εορτή του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στην Β. Εύβοια

Με κατάνυξη η εορτή του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στην Β. Εύβοια


There are no slides in this slider.There are no slides in this slider.


Η πίστη του ευσεβούς λαού  της Βορείου Ευβοίας, οδήγησε πολλούς προσκυνητές στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν Αγ.Δήμου Αλιέως και Οσ. Ιωάννου του Δαμασκηνού για   να αποδώσουν τις πρέπουσες τιμές  και φέτος τόσο στον πανηγυρικό Εσπερινό όσο και στην Θεία Λειτουργία στο ” κλέος της Δαμασκού” Όσιο Ιωάννη που τιμάται με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου στην ευλογημένη γη της Ιστιαίας κατά την 4ην Δεκεμβρίου κάθε έτους  και  με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του Αρχιμ. Δαμασκηνού Μάκρα, φιλάγιου Ιεροκήρυκος της Ι.Μ Χαλκίδος.

Στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν με εόρτια διάθεση Ιερείς από όλη την έκταση της Ι.Μ. Χαλκίδος. Στον πανηγυρικό Εσπερινό προεξήρχε ο εκ Χαλκίδος Παν/τος Αρχιμ. Νεόφυτος Χασάν  ενώ  πρό της απολύσεως της εσπερινής ακολουθίας  κήρυξε ο ίδιος με μεστότητα  και τον Θείο Λόγο στο ευλαβές εκκλησίασμα παρουσία των αρχόντων του τόπου και του Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιστιαίας Πρωτ. Ιωάννου Θάνου, των Πρωτ. Γεωργίου Χαιροπούλου, Εφημ. Αγ. Αθανασίου Πολιούχου Ιστιαίας, Νικολάου Αναστασίου, Εφημ. Ροβιών, των Οικον. Ιωάννη Σούρα, Εφημ. Ωρεών, Αθανασίου Καραβά, Εφημ. Ασμηνίου, Γεωργίου Γερμένα, Εφημ. Σινασού και των Πρεσβ. Χρήστου Βλάχου ,Εφημ. Γερακιους,  Κωνσταντίνου Σταματοπούλου , Εφημ. Αγίου Γεωργίου Ιστιαίας και Ιωάννου Καραγκούνη, Εφημ. Βουτά   ενώ στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την κυριώνυμο ημέρα, τελέστηκε ιερό συλλείτουργο από τους ευλαβείς κληρικούς της Ι.Μ Χαλκίδος Σταυροφόρο-Οικονόμο Ιωάννη Σεφέρη, Εφημ. Φαρακλας και Οικονόμο Ιωάννη Σούρα, Εφημ. Ωρεών προς τιμήν του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού συνευχομένου του κτήτορος του ομώνυμου πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού,  Αρχιμ. Δαμασκηνού Μάκρα , Ιεροκήρυκος Ι.Μ Χαλκίδος.

Ο π. Ιωάννης Σούρας, Φιλόλογος και Θεολόγος με το πέρας της ευχαριστιακής συνάξεως πραγματοποίησε ένα ιδιαίτερο κήρυγμα αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των θλίψεων μέσα από την Αγιολογική προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στους λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, υπογραμμίζοντας προς τον εορτάζοντα  π. Δαμασκηνό, τα εξής:

“Ἐρωτᾶς πῶς τὰ ἡμέτερα καὶ λίαν πικρῶς. Βασίλειον οὐκ ἔχω, Καισάριον οὐκ ἔχω, τὸν πνευματικὸν ἀδελφὸν καὶ τὸν σωματικόν.

Ὁ πατήρ μου καὶ μήτηρ μου ἐγκατέλειπόν με, μετά του Δαβὶδ φθέγγομαι.

Τὰ τοῦ σώματος πονηρῶς ἔχει, τὸ γῆρας ὑπὲρ κεφαλῆς, φροντίδων ἐπιπλοκαί, πραγμάτων ἐπιδρομαί, τὰ τῶν φίλων ἄπιστα, τὰ τῆς Ἐκκλησίας ἀποίμαντα.

Ἔρρει τὰ καλά, γυμνὰ τὰ κακά, ὁ πλοὺς ἐν νυκτί, πυρσὸς οὐδαμοῦ, Χριστὸς καθεύδει.

Τί χρὴ παθεῖν;

Μία μοὶ τῶν κακῶν λύσις, ὁ θάνατος. Καὶ τὰ ἐκεῖθεν μοὶ φοβερά, τοῖς ἐντεῦθεν ”

ενώ τόνισε ευχόμενος στον εορτάζοντα Ιεροκήρυκα της Ι. Μ Χαλκίδος, Αρχιμ. Δαμασκηνό Μάκρα να συνεχίσει την πορεία του εμπνεόμενος από την ομορφιά της Αναστάσεως του Χριστού που ύμνησε με μοναδικό τρόπο ο Ιερός Πατήρ  Ιωάννης ο Δαμασκηνός μέσα από τα σπουδαία και μημειώδη έργα του που  χάρισε εδώ και εκατοντάδες χρόνια στο πλήρωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού και λειψανοθήκης με Ιερά αποτμήματα των Αγίων Λειψάνων του  κατά την οποία τελέστηκε δέηση υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων Πελαγίας Μοναχής Καθηγ. της Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Ηλίων και Γεωργίου Μάκρα, κτήτορος του Ιερού Ναού ενώ ευλογήθηκαν και οι προσφερόμενοι άρτοι με την Ιερά ακολουθία της Αρτοκλασίας.

Η εορτή του Οσίου Ιωάννου του Δαμασκηνού επισφραγίστηκε κατά τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας με την τέλεση του Ιερού Μυστηρίου του Ευχελαίου από τους ευλαβεστάτους Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Νηλέως, Πρώτ. Δημήτριο Σταμούλη , Εφημ. Κηρίνθου και του Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Προκόπι και Οίκον. Νικόλαο Μάρκου, Μαντουδίου οι οποίοι ευχήθηκαν καταλλήλως για την επικείμενη εορτή των Χριστουγέννων αλλά και την αξία του Ιερού Ευχελαίου μέσα από ψυχοφελή παραδείγματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις ακολουθίες τίμησαν επάξια το ιερό αναλόγιο οι Ιεροψάλτες της Επαρχίας Ιστιαίας με επικεφαλής του καλλίφωνους Πρωτοψάλτες Γεώργιο Κατσούλα και Αθανάσιο Παπαγεωργίου ενώ δόθηκαν πλούσια εόρτια κεράσματα σε όλους τους προσκυνητές που είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα με την πρόνοια του εορτάζοντος Ιεροκήρυκος της Ι.Μ Χαλκίδος, Αρχιμ. Δαμασκηνού Μάκρα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: