Home > Hot ! > Η Παναγία η «Πορταΐτισσα» από το Άγιον Όρος στο Ασμήνιο

Η Παναγία η «Πορταΐτισσα» από το Άγιον Όρος στο Ασμήνιο

Η Εκκλησιαστική Κοινότητα του Ασμηνίου υποδέχθηκε αντίγραφο της Παναγίας της «Πορταΐτισσας» από το Άγιον Όρος.

Η Παναγία η Πορταΐτισσα της Ιεράς Μονής Ιβήρων, είναι ένα από τα σπανιότερα και σημαντικότερα κειμήλια του Αγίου Όρους έλκοντας το πνευματικό ενδιαφέρον χιλιάδων προσκυνητών κάθε χρόνο στο Παναγιοσκέπαστο Όρος.


Με αφορμή την Ιερά Αποδημία ευλαβών προσκυνητών από την Β. Εύβοια με επικεφαλής τον Αρχιμ. Δαμασκηνό Μάκρα που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια των θερινών μηνών του 2022 επισκέφτηκαν το ιερό χώρο της Παναγίας της «Πορταΐτισσας» στο μοναστήρι των Ιβήρων τιμώντας και θαυμάζοντας το κάλλος της Μητέρας του Φωτός, της Υπεραγίας Θεοτόκου και εκεί ένας εκ των ευλαβών πιστών του ομίλου των προσκυνητών θέλησε με δικά του έξοδα να προσφέρει το ακριβές αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της «Πορταΐτισσας» κατά την επάνοδο του στην Εκκλησιαστική Κοινότητα του Ασμηνίου.


Έτσι, την Δευτέρα, 20 Μαρτίου ε.ε στα προπύλαια του παραθαλάσσιου Ι.Ν Αγ. Νικολάου Ασμηνίου ο λαός του Θεού και οι Ιερείς της Αρχιερατικης Περιφέρειας Ιστιαίας με προεξάρχοντα τον Ιεροκήρυκα της Ι.Μ Χαλκίδος Αρχιμ. Δαμασκηνό Μάκρα υποδέχθηκαν με πολλή συγκίνηση την Ιερή Εικόνα της Παναγίας ενώ τελάσθηκε στη συνέχεια με κατανυκτικό τρόπο η Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων από τον Εφημ. Ασμηνίου Οικον. Αθανάσιο Καραβά συμπροσευχομένων του Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιστιαίας ,Πρωτ. Ιωάννου Θάνου, του Εφημ. Ωρεών, Οικον. Ιωάννου Σούρα και του Εφημ. Σινασού , Οικον.Γεωργίου Γρεμενά αλλά και του δωρητού του σεπτού αντιγράφου της Παναγίας κ.Παναγιώτη Αποστολόπουλου, Φαρμακοποιού.
Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων ο Ιεροκήρυκας της Β.Ευβοίας προσέφερε επικοδομητικό λόγο προς τους ενορίτες του Ασμηνίου που συμμετείχαν στην Ιερά Ακολουθία ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε δύο θαυμαστά γεγονότα που συνοδεύουν την φήμη της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της «Πορταΐτισσας», λέγοντας τα εξής« την εποχή που στη Μεσόγειο δρούσαν πειρατικοί στόλοι, η Μονή των Ιβήρων έγινε στόχος του Άραβα πειρατή Ραχάι. Η παράδοση λέει πως όταν οι πειρατές πλησίασαν τη Μονή για να την λεηλατήσουν δεν τα κατάφεραν.Επιστρέφοντας στο πλοίο είπαν στον Ραχάι πως μια γυναίκα τους είχε εμποδίσει. Ο ίδιος δοκίμασε να δείξει στους άνδρες του πως όλα ήταν της φαντασίας τους. Φθάνοντας στη Μονή, είδε μπροστά του την εικόνα της Παναγίας. Τότε έβγαλε το ξίφος του και τη χτύπησε στο πρόσωπο. Παραδόξως το εικόνισμα άρχισε να αιμορραγεί στο σημείο που χτυπήθηκε.
Το σημάδι στο εικόνισμα όπως και το αίμα που έχει ξεραθεί με τα χρόνια, φαίνονται
Τότε ο πειρατής, κατάλαβε πως δεν είχε να κάνει με κάτι άψυχο. Οι αγιορείτικες παραδόσεις τον θέλουν να μένει στη Μονή των Ιβήρων, όπου βαπτίστηκε Χριστιανός και έγινε μοναχός.
Του έδωσαν το όνομα Δαμασκηνός, αλλά εκείνος θέλοντας να ταπεινωθεί ζητούσε από τους ανθρώπους να τον φωνάζουν Βάρβαρο. Έζησε όλη του τη ζωή μπροστά από την εικόνα της Παναγίας ενώ η Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο, όχι όμως με το βαπτιστικό του όνομα αλλά ως «Άγιο Βάρβαρο»
Ακολούθως στο μεστό λόγο του ο Ιεροκήρυκας δεν παρέλειψε ν’αναφέρει ότι «το 1651 οι 365 μοναχοί της Μονής των Ιβήρων δοκίμαζαν οικονομική στενότητα, γι’ αυτό ανέθεσαν στη Θεοτόκο την Πορταΐτισσα να μεριμνήσει για τη συντήρησή τους. Αμέσως η φιλόστοργη Μητέρα έτρεξε για εξεύρεση πόρων με το ακόλουθο χαριτωμένο θαύμα.
Εκείνη την περίοδο ήταν βαριά άρρωστη η κόρη του τσάρου της Ρωσίας Αλεξίου Μιχαήλοβιτς. Τα πόδια της ήταν παράλυτα και για τους γιατρούς αθεράπευτα.
Τη θλίψη της πριγκίπισσας και των βασιλέων γονέων της έρχεται τώρα να μεταβάλει σε χαρά η θαυματουργή Πορταΐτισσα. Παρουσιάζεται μια νύχτα στον ύπνο της, κι αφού της έδωσε θάρρος και υποσχέθηκε να τη θεραπεύσει της λέει:
– Να πεις στον πατέρα σου να φέρει από τη Μονή των Ιβήρων την εικόνα μου την Πορταΐτισσα.
Το πρωί η άρρωστη διαβίβασε την εντολή κι αμέσως ξεκίνησε έκτακτη αποστολή, για να μεταφέρει στους Ιβηρίτες μοναχούς την επιθυμία του τσάρου. Εκείνοι φοβήθηκαν μήπως η εικόνα δεν επιστραφεί, και αποφάσισαν να στείλουν ένα πιστό αντίγραφο με τιμητική συνοδεία τεσσάρων ιερομονάχων.
Μόλις μαθεύτηκε ο ερχομός της σεπτής εικόνας στη Μόσχα, η πόλη άδειασε. Όλοι, βασιλείς και λαός, έτρεξαν να την προϋπαντήσουν. Στ’ ανάκτορα όμως η πριγκίπισσα κοιτόταν στο κρεβάτι, χωρίς να γνωρίζει τίποτε. Κάποια στιγμή ζήτησε τη μητέρα της και τότε πληροφορήθηκε το μεγάλο γεγονός.
– Τι; φώναξε. Έρχεται η Παναγία, κι εμένα με άφησαν εδώ;
Πηδά αμέσως από το κρεβάτι, ντύνεται και τρέχει να υποδεχθεί κι εκείνη την Παναγία. Ο κόσμος είδε την παράλυτη πριγκίπισσα να τρέχει και τα έχασε. Η συγκίνηση κορυφώθηκε, όταν από την άλλη μεριά έφθασε η αγία εικόνα κι έγινε η τελετή της υποδοχής και της προσκυνήσεως.
– Μεγαλειότατε, είπαν οι απεσταλμένοι, προσφέρουμε τη σεπτή αυτή εικόνα σαν δώρο στο ευσεβές ρωσικό έθνος.
– Σας ευχαριστώ, είπε συγκινημένος ο τσάρος. Σε ένδειξη της ευγνωμοσύνης μου σας παραχωρώ μία από τις καλύτερες μονές της πρωτεύουσας, τον άγιο Νικόλαο. Επίσης ετήσιο επίδομα από 2.500 ρούβλια, ατέλεια σε ό,τι εισάγετε και εξάγετε από τη χώρα μου, καθώς και δωρεάν μετακίνηση των απεσταλμένων σας» επισημαίνοντας οτι
το μετόχι αυτό παρέμεινε στην κυριότητα της Μονής Ιβήρων μέχρι το 1932 και της εξασφάλιζε τόσες προσόδους, ώστε κάλυπτε όλες σχεδόν τις υλικές της ανάγκες.

Με το κλείσιμο της Ιεράς Ακολουθίας ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ιστιαίας π. Ιωάννης Θάνος ευχαρίστησε τον Ιεροκήρυκα της Ι.Μ Χαλκίδος Αρχιμ.Δαμασκηνό Μάκρα καθώς και τους υπολοίπους Ιερείς για την προσφορά της πνευματικής πανδαισίας της υποδοχής της Ιεράς Εικόνας ενώ το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας στο τέλος προσέφερε νηστίσιμο κέρασμα προς τους «κοπιώντας και ψάλλοντας »τα μεγαλεία του Θεού.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: