Home > Πολιτική επικαιρότητα > ΔΝΤ: Το σκληρό Brexit θα μπορούσε να κοστίσει στην Ευρώπη το 1,5% του ΑΕΠ της

ΔΝΤ: Το σκληρό Brexit θα μπορούσε να κοστίσει στην Ευρώπη το 1,5% του ΑΕΠ της


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποστούν μακροπρόθεσμες ζημίες ισοδύναμες με το 1,5% περίπου της ετήσιας οικονομικής παραγωγής, εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ένωση χωρίς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου το επόμενο έτος, ανέφερε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ την 29η Μαρτίου του επόμενου έτους και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει ακόμη επιτύχει συναίνεση στο δικό της Συντηρητικό Κόμμα για το πώς πρέπει να μοιάζουν οι μελλοντικοί δεσμοί με την ΕΕ, πόσο μάλλον να διεξάγει μια τελική συμφωνία με την ΕΕ.

Η απώλεια της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ σε περίπτωση μη συμφωνίας θα κοστίσει στην Ένωση περίπου 250 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται στην εκτίμηση του ΔΝΤ για το μέγεθος της οικονομίας της ΕΕ εκτός της Βρετανίας για το 2018. Η απώλεια των θέσεων εργασίας θα μπορούσε επίσης να ανέλθει στο 0,7% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ, κάτι που μεταφράζεται σε πάνω από 1.000.000 χαμένες θέσεις εργασίας.

Το χρονοδιάγραμμα των απωλειών θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των μεταβατικών ρυθμίσεων μετά το Brexit, αλλά θα χρειαζόταν τουλάχιστον πέντε έως 10 χρόνια για να γίνει πλήρως αισθητό, ανέφερε το ΔΝΤ.

Ενώ η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν στα περιγράμματα ενός μεταβατικού σχεδίου το Μάρτιο για να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό το status quo μέχρι το τέλος του 2020, η συμφωνία αυτή δεν έχει επικυρωθεί και κινδυνεύει να χαλάσει εάν δεν υπάρξει συμφωνία για μακροπρόθεσμους στόχους.

“Η δύναμη της ολοκλήρωσης της ζώνης του ευρώ-Ηνωμένου Βασιλείου συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρξουν νικητές του Brexit”, ανέφερε το ΔΝΤ.

Η Ιρλανδία θα πληγεί περισσότερο λόγω των στενών δεσμών της με τη Βρετανία, ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Η Γερμανία θα υποφέρει επίσης από απώλειες στην αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας της. Εξετάζοντας μόνο τον εμπορικό αντίκτυπο, η Ιρλανδία θα μπορούσε να χάσει σχεδόν το 4% της οικονομίας της σε ένα σκληρό Brexit, αλλά για ορισμένες μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, το πρόβλημα θα ήταν σαφές μικρότερο.

Η Βρετανία υποστήριξε ότι είναι προς το οικονομικό συμφέρον της ΕΕ να υιοθετήσει μια ευέλικτη προσέγγιση στο Brexit, ενώ η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται να θέσει ένα προηγούμενο που να επιτρέπει σε μια χώρα να εγκαταλείψει αλλά να διατηρήσει τις πτυχές της ένταξης στην ΕΕ που θεωρεί επωφελείς. Αντίθετα ορισμένοι βρετανοί νομοθέτες λένε ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ και να διαπραγματευτεί με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου – το σενάριο του ΔΝΤ στην περίπτωση μη συμφωνίας – εάν η ΕΕ κάνει πολύ λίγες παραχωρήσεις.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι η μελέτη του έδειξε μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στην ΕΕ από το Brexit σε σχέση με κάποια προηγούμενη κυοφορούμενη έξοδο (είπε κάποιος Grexit;), διότι διαμορφώνει έντονα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού της βιομηχανίας καθώς και την επίδραση των δασμών και το μειωμένο εμπόριο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

ΤΟ Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρότρυνε επίσης την ΕΕ να συνεχίσει να επιτρέπει στους «κεντρικούς αντισυμβαλλομένους» που εδρεύουν στο Λονδίνο να εκτελούν καθαρές παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές για να χειρίζονται συναλλαγές σε ευρώ – κάτι που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστάθηκε προηγουμένως.

Αντίθετα αν η Βρετανία ακολουθούσε το μοντέλο της Νορβηγίας, τα αποτλέσματα θα ήταν πολύ πιο ήπια για την χώρα, μια εκδοχή όμως που έχει απορρίψει από την αρχή η Μει καθώς θα απαιτούσε την σε μεγάλο βαθμό συμμόρφωση της Βρετανίας στους κανόνες της ΕΕ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το πολιτικό κλίμα της χώρας. Μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών για τα μεταποιημένα αγαθά – η οποία είναι πιο κοντά σε αυτό που επιδιώκει η Μέι – θα μείωνε τις μακροπρόθεσμες απώλειες της ΕΕ στο 0,8% του ΑΕΠ ή περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

Νωρίτερα φέτος, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney δήλωσε ότι η οικονομία της Βρετανίας ήταν περίπου 1,5-2,0% μικρότερη από ό,τι θα ήταν αν το κοινό είχε ψηφίσει για να μείνει η χώρα στην ΕΕ – όχι πολύ μακριά από αυτό που πρόβλεπε το ΔΝΤ για ένα σενάριο “περιορισμένου Brexit”.

Πηγή: emea.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: