booked.net

Home > Hot ! > Δίκη της Χρυσής Αυγής: Στη φυλακή η ηγεσία – Για 5 πρώην βουλευτές αναστέλλεται η ποινή

Δίκη της Χρυσής Αυγής: Στη φυλακή η ηγεσία – Για 5 πρώην βουλευτές αναστέλλεται η ποινήΤο ποινολόγιο για την εγκληματική οργάνωση Το γράφημα, από την Εφημερίδα των Συντακτών

Το δικαστήριο ανακοινώνει για το ποιους κατηγορούμενους θα έχουν ανασταλτικά αποτελέσματα οι εφέσεις τους – Απορρίφθηκε το αίτημα Κασιδιάρη, διαβάστηκε το βούλευμα που ζήτησε ο Λαγός

Ανακοινώνεται η απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα έχουν ανασταλτικά αποτελέσματα οι εφέσεις των καταδικασθέντων για τη Χρυσή Αυγή.

«Ανασταλτικό αποτέλεσμα θα έχουν οι εφέσεις που θα ασκήσουν οι Σκαλκος, Δήμου, Μαρίας, Παπαδόπουλος, Αντωνακόπουλος, Καστρινός, Δασκαλάκης, Αρβανίτης, Αλεξόπουλος, Μπούκουρας, Ζαρούλια και Κουκούτσης» ανακοίνωσε μόλις η πρόεδρος του δικαστηρίου, και ακολουθεί η περιγραφή των περιοριστικών όρων που τους επιβάλλονται.

Εν τω μεταξύ, είναι ιδιαίτερα αυξημένη εντός του δικαστηρίου η παρουσία αστυνομικών, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ_ΜΠΕ.

Απορρίφθηκε το αίτημα Κασιδιάρη

Περίπου 30 λεπτά διήρκησε η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων, προκειμένου να λυθούν και τα τελευταία ζητήματα που τέθηκαν από τους καταδικασθέντες Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λαγό, ώστε το δικαστήριο αμέσως μετά να ανακοινώσει την απόφασή του για το αν και ποιοι θα μπουν στη φυλακή. Με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο, με ανάλογη πρόταση της εισαγγελέως, απέρριψε ως εκπρόθεσμο το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη, με το οποίο δήλωσε ότι συντάσσεται και ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα του Γιάννη Λαγού για ανάγνωση των βουλευμάτων που είχαν εκδοθεί, μετά από εκείνο που διέταξε την επιστροφή του στη φυλακή για παραβίαση περιοριστικού όρου.

Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης, η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο διακόπτει για μία ώρα, οπότε με την επιστροφή του στην έδρα θα ανακοινωθεί η απόφαση για το αν και ποιοι θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.

Από την αίθουσα σήμερα απουσιάζουν όλοι οι πρώην βουλευτές, εκτός των Ηλία Κασιδιάρη και Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ενώ είναι ισχυρότατα τα αστυνομικά μέτρα. Συγκεκριμένα, από τους κατηγορούμενους είναι παρόντες και οι Ι. Αγγος, Αν. Μιχάλαρος, Θ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Λ. Τσαλίκης, Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος, Χρ. Χατζηδάκης, Β. Σιατούνης, Αθ. Στράτος.

Τι αναμένεται από τη σημερινή συνεδρίαση

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση του ως προς το κρίσιμο θέμα που αφορά τις αποκαλούμενες “αναστολές” στις εφέσεις των καταδικασθέντων σε καθείρξεις για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο κύκλος των αγορεύσεων της υπεράσπισης μετά την πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, που ζήτησε να παραμείνουν όλοι οι καταδικασθέντες πλην Γιώργου Ρουπακιά, ελεύθεροι, ολοκληρώθηκε χθες.

Έτσι, όπως εκτιμάται, η σημερινή ημέρα θα δώσει απαντήσεις ως προς το αν και ποιοι από τους συγκατηγορουμένους τού ισοβίτη πλέον δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, θα οδηγηθούν μαζί του στην φυλακή.

Τι ισχύει αν το δικαστήριο δεν δώσει αναστολή

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου και εφόσον κρίνει ότι κάποιοι απόντες καταδικασθέντες πρέπει να οδηγηθούν στην φυλακή, τότε ξεκινά η κινητοποίηση του μηχανισμού για την σύλληψη καταδικασθέντων προκειμένου να μεταχθούν στις φυλακές, με εντολή του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών στον οποίο θα αποσταλούν τα διατακτικά του δικαστηρίου. Ωστόσο αντί σύλληψης οι καταδικασθέντες έχουν δυνατότητα να μεταβούν οι ίδιοι στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών ώστε να μεταφερθούν απευθείας σε σωφρονιστικό κατάστημα αντί να οδηγηθούν πρώτα στην ΓΑΔΑ.

Ύστατοι ναζιστικοί σπασμοί στο δικαστήριο

Κασιδιάρης, συνήγοροι του Λαγού αλλά και η εισαγγελέας Οικονόμου καταβάλλουν απέλπιδες προσπάθειες να καθυστερήσουν τη φυλάκιση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής

Η πρόεδρος πήρε τον λόγο, σταματώντας την εισαγγελέα που μπερδεύτηκε και ήθελε να ξεκινήσει η ίδια, και τον έδωσε αμέσως στον γραμματέα της δίκης, ο οποίος διάβασε το βούλευμα που αναφέρει ότι ο Γιάννης Λαγός παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής του το 2015. Ακολούθησε ένας μικρός χαμός, καθώς εισαγγελέας και υπεράσπιση διαγωνίζονταν ποιος θα απαντήσει πρώτος στην πρόεδρο. «Θα τα πει η κυρία εισαγγελέας», απάντησε η πρόεδρος στον μονίμως αγανακτισμένο συνήγορο του Λαγού, Ρουσσόπουλο, και η φράση ακούστηκε πραγματικά πολύ ειρωνική – χωρίς αναγκαστικά να είναι αυτή η πρόθεση της κ. Λεπενιώτη.

Η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου

Εισαγγελέας και υπεράσπιση κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, με την Οικονόμου να μην υστερεί ούτε σε πάθος των συνηγόρων των ναζί. Μάλιστα, πέραν των μάλλον αδύναμων νομικών επιχειρημάτων της, η εισαγγελέας εκφώνησε και έναν συγκινητικό λόγο σχετικά με τις «ανοίκειες», όπως είπε, επιθέσεις που δέχεται από την πολιτική αγωγή και τον Τύπο, ενώ δεν παρέλειψε να προβεί και σε μια άσχετη με τη δίκη αποκατάσταση της μνήμης και του έργου του Νίκου Μιχαλολιάκου, λέγοντας ότι δεν είχε καταδικαστεί για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, όπως αναφέρθηκε από συνηγόρους της πολιτικής αγωγής στα ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι ο μετέπειτα Φύρερ της Χρυσής Αυγής, όταν συνελήφθη για βομβιστικές επιθέσεις στην Αθήνα το 1978, είχε καταφέρει να βελτιώσει ποινικά τη θέση του καταδίδοντας τους συνεργάτες του – αλλά, 42 χρόνια μετά, η υπόθεση αυτή είναι παραγεγραμμένη, συνεπώς η μέριμνα της Οικονόμου ήταν μόνο η ηθική του αποκατάσταση.

Όσο για τους συνηγόρους, επικαλέστηκαν δύο άλλα βουλεύματα σχετικά με την παραβίαση των όρων αποφυλάκισης και υποστήριξαν ότι η παραβίαση υπήρξε αποτέλεσμα πλάνης, η οποία, όπως υποστήριξαν, μπορεί να οδηγήσει σε αθώωση σε δικαστήριο. Φευ, η όλη συζήτηση μοιάζει περιττή. Ο Γ. Λαγός έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο και αν έρθει να εκτίσει την ποινή του, θα το κάνει γιατί «αποτελεί τιμή να φυλακίζεται για τις ιδέες του». Η φράση αυτή σε κανένα δικαστήριο του κόσμου δεν σε καθιστά μη ύποπτο φυγής.

Το παραλήρημα Κασιδιάρη

Στην αίθουσα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, από την καταδίκη του και μετά, βρέθηκε και ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος ζήτησε τον λόγο. Με εμφανή νευρικότητα παρακολούθησε την αντιπαράθεση της έδρας με τους εκπροσώπους του ανταγωνιστή του στη μάχη διαδοχής του ξεπεσμένου ναζιστικού θρόνου στην Ελλάδα, κουνώντας νευρικά τα χέρια του, περιεργαζόμενος τα ρουθούνια του που τον ενοχλούσαν και βάζοντας και βγάζοντας τη μάσκα του, ανάλογα με το αν του έκαναν παρατηρήσεις οι αστυνομικοί. Όταν έλαβε τον λόγο, είτε επειδή νόμιζε ότι βρίσκεται σε πάνελ διαδικτυακής εκπομπής της Χρυσής Αυγής είτε γιατί έτσι του ειπώθηκε να κάνει, έβγαλε έναν πύρινο λόγο σχετικά με τις τρομακτικές αποκαλύψεις που είχε να κάνει. Τελικά, ανέσυρε μια παλιά υπόθεση, μέσα από τη δικογραφία. Τις πολύ συχνές συνομιλίες που εμφανίστηκε να έχει από τα μέσα Ιουλίου του 2013 μέχρι και λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο πάλαι ποτέ γενικός γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου -επί πρωθυπουργίας Σαμαρά- και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος με στέλεχος της Χρυσής Αυγής, καταδικασμένο για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση σε αυτή τη δίκη. Ο Κασιδιάρης έθεσε αίτημα στο δικαστήριο να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον Βαρτζόπουλο, για να τον ρωτήσει, όπως είπε, τι έλεγε σε αυτά τα τηλεφωνήματα με το καταδικασμένο στέλεχος της Χρυσής Αυγής.

Το αίτημα του άλλοτε golden boy του ελληνικού ναζισμού είναι κάπως παραληρηματικό. Η αποδεικτική διαδικασία αυτής της δίκης έχει τελειώσει, το «στοιχείο» που κατέθεσε υπήρχε στη δικογραφία και επίσης, ακόμα και αν με κάποιο μαγικό τρόπο η διαδικασία ξανάρχιζε για να αναλύσει τις συζητήσεις του βουλευτή της Ν.Δ. με τον χρυσαυγίτη κατάδικο, αυτό θα ήταν δουλειά του δικαστηρίου να το κάνει, όχι του Κασιδιάρη σε «κατ’ αντιπαράσταση κατάθεση», με τον βουλευτή, βέβαια, να υποστηρίζει, με ανακοίνωσή του, αργότερα, πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Παραμένει πάντως το ερώτημα αν ο Κασιδιάρης διαβάζει πάρα πολλά κόμικ και επηρεάστηκε ή ήθελε απλώς να δώσει ένα σόου για να ανταγωνιστεί αυτά του Λαγού αφενός και να διαπραγματευτεί το τομάρι του με τη σαμαρική πτέρυγα αφετέρου.

Σήμερα, αφού η έδρα απαντήσει στα αιτήματα των δύο καταδικασμένων ναζιστών, με τις δευτερολογίες των συνηγόρων επί των αναστολών ολοκληρωμένες, μπορεί πλέον να ακούσουμε και την απόφαση για τις φυλακίσεις. Αλλά ποιος στοιχηματίζει ότι αυτή τη φορά δεν θα εμφανιστεί ο Μιχαλολιάκος, για να διηγηθεί μια ιστορία από την παιδική του ηλικία;

ΠΗΓΗ:https://left.gr/

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr

Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: