Home > Hot ! > [Video]Σταύρος Μπένος: “Μέγιστος και πρώτος μας στόχος, να μείνουν στον τόπο τους οι νέοι άνθρωποι”

[Video]Σταύρος Μπένος: “Μέγιστος και πρώτος μας στόχος, να μείνουν στον τόπο τους οι νέοι άνθρωποι”


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Ο κ. Σταύρος Μπένος το κεντρικό πρόσωπο της ολικής ανασυγκρότησης της Εύβοιας, παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμά του, που είναι γεμάτο από επισκέψεις σε όλα τα χωριά που πέρασε  η καταστροφική φωτιά και από συναντήσεις με τοπικούς φορείς, ώστε να ενημερωθεί για την έκταση των προβλημάτων, βρήκε χρόνο και μίλησε με την Πάρη Ντελκή για το palmosev.gr.

Αναφέρθηκε στον μελλοντικό σχεδιασμό και την ένταξη του ανθρώπινου κεφαλαίου σε αυτόν, με μέγιστο και πρώτο στόχο, να μείνουν στον τόπο τους οι νέοι άνθρωποι. Μίλησε επίσης και για το νομικό καθεστώς, όπως αυτό της Νησιωτικότητας που  θα μπορούσε ίσως να καμφθεί λόγω των συνθηκών που αντιμετωπίζει  η βόρεια Εύβοια.

Δείτε το video

Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας, που επεξεργάζεστε θα επιτρέψει στους κατοίκους να παραμείνουν στον τόπο τους και να προσελκύσει τους νέους μας σε αυτόν;

«Είναι ο μέγιστος και πρώτος μας στόχος!  Όλα συγκλίνουν στον άνθρωπο και κυρίως η μεγίστη προτεραιότητα αυτής της σύγκλισης είναι το σύνθημα μένουμε στον τόπο μας και όλα τα προγράμματα θα έχουν μια κατεύθυνση κυριολεκτικά να απευθυνθούν  με ένα τρόπο πολύπλευρο και πολυποίκιλο στους νέους ανθρώπους είτε μιλάμε για νέους αγρότες, είτε μιλάμε για νέους που θα ασχοληθούν με τον τουρισμό, είτε μιλάμε για επιστήμονες που θέλουν να κάνουν κάτι καινοτομικό και θα έχει τις υποδομές η περιοχή να τους υποδεχτεί, είτε μιλάμε για αυτό που ονομάζουμε δημιουργικές βιομηχανίες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εξαιτίας του καινούργιου προϊόντος που θα κάνουμε δηλαδή σε όλες τις πτυχές της ζωής και σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας θα υπάρχει το κριτήριο της απόλυτης προτεραιότητας για τους νέους ανθρώπους».

Στην άμεση παρέμβαση αναφέρεστε σε αποζημιώσεις. Μπορεί ένα νοικοκυριό να ξαναστηθεί με 11-12 χιλιάδες ευρώ;

«Θα ήθελα να σας πω πολύ καθαρά ότι εγώ δεν είμαι αρμόδιος για αυτή τη φάση των δράσεων. Είναι αρμόδιος ο κ. Τριαντόπουλος. Εγώ έχω επιφορτιστεί από τον πρωθυπουργό για την φάση της τρίτης περιόδου, δηλαδή της μελλοντικής ανασυγκρότησης. Ακούω όμως τις προτάσεις των φορέων και θα τις μεταφέρω. Δεν είμαι εκείνος που θα τις κρίνω ή θα πάρω αποφάσεις γι αυτές».

Οπότε δεν μπορώ να σας ρωτήσω για τη μεταβατική φάση που αναφέρεστε σε προστασία από πλημμύρες και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας της φάσης;

«Σε αυτή τη φάση ως Υπουργός Περιβάλλοντος τον πρώτο λόγο  έχει ο κύριος Αμυράς. Δεν σημαίνει ότι είμαι απών και από αυτά, αλλά απλώς εδώ έχω ένα ρόλο απλώς συμβουλευτικό  και μεταβιβαστικό. Η κύρια και απόλυτη ευθύνη μου αφορά την Τρίτη φάση».

Ξέρετε καλύτερα από μένα ότι η Εύβοια εντάχθηκε πρόσφατα στο καθεστώς της νησιωτικότητας. Στην ουσία όμως, από την ένταξη αυτή  δεν προκύπτουν ιδιαίτερα οφέλη, για τον λόγο ότι η ένταξη αναφέρεται σε πληθυσμούς κάτω των 100.000 κατοίκων. Τα ακραία μέρη της Εύβοιας, που είναι απομονωμένα, όπως η βόρεια και η νότια Εύβοια έχουν κοινά χαρακτηριστικά και προβλήματα.  

Θα ήταν δυνατόν μέσω του σχεδίου ανασυγκρότησης να διακριθεί η βόρεια Εύβοια λόγω συνθηκών από τον υπόλοιπο νομό και να επωφεληθεί από το καθεστώς της νησιωτικότητας, έστω και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας;

«Οι συνθήκες είναι τέτοιες που προφανώς θα υπάρχουν πολλές παρεκκλίσεις. Ήδη η πρώτη παρέκκλιση και σας το λέω είναι ένα πρόγραμμα για τους λιμένες, που θα επιχορηγηθεί από την Ε.Ε. και θα το σχεδιάσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα συμπεριλάβει και την Εύβοια. Να λοιπόν μια πρώτη ευεργεσία για τις νησιωτικές περιοχές, άρα παρακάμπτουμε αυτό το εμπόδιο από την πλατφόρμα  που μου είπατε. Ένα δεύτερο θέμα είναι πως γίνονται προσπάθειες και πιστεύω πως θα ευοδωθούν είναι  από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το οποίο πέρα από τις περιοχές απολιγνητοποίησης, δηλαδή της Κοζάνης και  της Μεγαλόπολης θα  συμπεριλάβει και τα νησιά. Θα περιληφθεί και σε αυτό το ταμείο η Εύβοια. Και θα εξετάσουμε σημείο προς σημείο, όχι μόνο της νησιωτικής πολιτικής, όλες τις πολιτικές οι οποίες σε μεγάλο βαθμό κάμπτονται, εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής».

Αυτά τα οποία απαιτούσαμε πριν ακόμη συμβεί το τραγικό γεγονός της πυρκαγιάς, ήταν επιδοτούμενα εισιτήρια για τα φεριμπότ εφόσον το οδικό μας δίκτυο δεν είναι καλό, ή μείωση του ΦΠΑ, όπως είναι σε άλλα νησιά, στην απεναντινή μας Σκιάθο για παράδειγμα…

«Όλα αυτά τα πράγματα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων».

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.gr



Αφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: