Home > Hot ! > Βαγγέλης Αποστόλου: Ρουσφετολογικά παιχνίδια με τη δημόσια περιουσία [video]

Βαγγέλης Αποστόλου: Ρουσφετολογικά παιχνίδια με τη δημόσια περιουσία [video]


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών».

Μετατρέπετε σε προεκλογικό ρουσφέτι ένα πρόβλημα που έρχεται από παλιά, χωρίς προηγούμενα να έχετε ολοκληρώσει βασικές διαδικασίες που αφορούν στη σύνταξη των δασικών χαρτών και στο Εθνικό Κτηματολόγιο, φτάνοντας μέχρι του σημείου να δίνετε σε ιδιώτες περιουσίες ,χωρίς κανένα στοιχείο, απλά και μόνο αποκλείοντας το Δημόσιο από την υπεράσπιση ενός δικαιώματος που από την απελευθέρωση της χώρας ως σήμερα ασκούσε, του μαχητού τεκμηρίου κυριότητας.

Δεν είναι απλά κι ούτε αντιμετωπίζονται τόσο επιπόλαια ζητήματα που έχουν σχέση με τη δημόσια περιουσία

Τα ερωτήματα πολλά:

1) Πόσα χρόνια και από ποιους κατέχονται αυτές οι περιουσίες; Ασφαλώς το γνωρίζετε.

2) Ποιες χρήσεις υπηρετούν μέχρι σήμερα και πως μπορούν αυτές οι χρήσεις να συνεχίσουν και χωρίς να μη μεταβληθούν;

3) Γνωρίζετε ότι υπάρχουν καταπατημένες εκτάσεις που δεσμεύονται ως απολύτου προστασίας, αλλά σήμερα υπηρετούν άλλες χρήσεις; και

4) Πως θα ξεπεράσετε το πρόβλημα της αντισυνταγματικότητας που έχει η διαδικασία της εξαγοράς της αγροτοδασικής γης;

Κάτι ανάλογο επιχειρήσατε, παραμονές των εκλογών του 2015, στις 20 Δεκεμβρίου του 2014, ως συγκυβέρνηση τότε με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να χαρακτηρίσετε καταπατημένα συγκεκριμένα ακίνητα.

Αγνοήσατε όμως τότε τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας που με το έγγραφό της 161521/2012 αναφέρει: Κατά τη διάρκεια σύνταξης του Κτηματολογίου τα καταπατημένα κατεχόμενα είναι 28.300 κτήματα έκτασης 403.000 στρεμμάτων και άλλα τόσα είναι αγνώστου ιδιοκτησίας, δηλαδή κοντά 1 εκατ. στρ..

Ρωτήσατε τώρα την αρμόδια Γραμματεία να σας πει που βρίσκονται τα παραπάνω στοιχεία και νούμερα; Γιατί συνεχίζετε να διαπράττετε ανοσιουργήματα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου; Ποια συμφέροντα διαχρονικά κρύβονται πίσω από αυτές σας τις ενέργειες;

Βέβαια εσείς τότε, το 2014, είχατε θάψει την εργασία που είχε γίνει για τους δασικούς χάρτες, γιατί δεν σας ενδιέφερε η ανάδειξη των εμπράγματων δικαιωμάτων, αλλά η επιβράβευση των καταπατήσεων.

Γι αυτό και δεν αναρτήσατε τους χάρτες. Γι αυτό κι εμείς αποχωρήσαμε τότε από τη περαιτέρω συζήτηση στη Βουλή.

Εμείς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινήσαμε τη διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών που είχε ως βασικό στόχο την κύρωση των δασικού χαρακτήρα εδαφών, αφήνοντας την επίλυση των προβλημάτων στη διαδικασία των ενστάσεων.

Το ΣτΕ όμως με 3 αποφάσεις του έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περισσότερες προτάσεις όπως τη μερική κύρωση των δασικών χαρτών, τις οικιστικές πυκνώσεις και στην προκειμένη περίπτωση ειδικά τη διαδικασία της εξαγοράς. Το έχω πολλές φορές πει:

Λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν μπορεί και πρέπει να δοθούν μόνο αν γυρίσουν οι δασικοί χάρτες στη φάση της ανάρτησης.

Στη φάση αυτή πρέπει να αναδειχτούν πόσα δασικού χαρακτήρα εδάφη αποτελούν καλλιεργούμενες εκτάσεις και πόσα αγροκτήματα δασώθηκαν από την εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας.

Από τις δύο αυτές κατηγορίες πρέπει να προκύψουν ποια είναι τα καταπατημένα και η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Όσον αφορά στις χρήσεις, η αγροτική, που θα επιβεβαιώνεται και με Δήλωση ΟΣΔΕ, να συνεχιστεί στα αγροτικού χαρακτήρα εδάφη και μάλιστα χωρίς εξαγορά. Δεν μπορεί για παράδειγμα το ελαιοπερίβολο που κληρονόμησε ένας αγρότης από το πατέρα του να κληθεί τώρα να το εξαγοράσει.

Για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις δασικού χαρακτήρα να συνεχιστεί μόνο ως νομή η αγροτική δραστηριότητα εις το διηνεκές και μάλιστα χωρίς εξαγορά, που κι αυτή φυσικά θα επιβεβαιώνεται με δήλωση ΟΣΔΕ. Συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς επιβάρυνση των αγροτών, βεβαίως προϋποθέτουν και τη σύνταξη των δασικών χαρτών και το χαρακτηρισμό των εδαφών.

Άλλης τάξεως θέμα είναι η κατοχή ακινήτων του Δημοσίου στο οποίο λειτουργεί κάποια δραστηριότητα. Να συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση της αναγνώρισης της κυριότητας του Δημοσίου, με το δικαίωμα της εξαγοράς να μεταφέρεται στο μέλλον.

Ασφαλώς και δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις. Έχουμε και θέματα παραχωρήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο που δεν έχει ολοκληρωθεί η νομιμοποίησή τους, με ευθύνη τόσο του Δημοσίου, όσο και των συμβαλλομένων.

Είναι υποχρέωση του κράτους να δώσει λύση, αλλά όχι όπως επιχειρείται. Επιχειρήσατε πριν 3 μήνες με το ν.4920/22 να συμψηφίσετε οφειλές 812 εκατ. από καταλογισμούς που είχαν επιβληθεί με δική σας ευθύνη στον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο και σε μεμονωμένους αγρότες, με ενισχύσεις covid, παρά τη δική μας σφοδρή αντίδραση και τελικά αυτό που καταφέρατε ήταν όχι μόνο να τις πάρετε πίσω γιατί ήταν παράνομες και ασυμβίβαστες, αλλά και αναγκαστήκατε να αποσύρετε και το νόμο σας, αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτους τους πυρόπληκτους του 2007. Το μόνο που σας έμεινε ήταν η ντροπή της εποποιίας Λιβανού- Δούκα, που τα παρουσιάζατε ως επιτυχίες σας.

Ασφαλώς και πρέπει να στηριχτούν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές, όμως με διαδικασίες που πρέπει κυρίως να είναι σοβαρές και να σέβονται και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποφάσεις από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι πολλά τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν για να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα και με τα κατεχόμενα και με τις δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα κτήματα αυτά, αλλά προσέχετε μην το κάνετε με αλχημείες και τέτοιου είδους συμπεριφορές γιατί απλούστατα μετά από λίγους μήνες θα έχουν την τύχη που είχαν άλλες εποχές ανάλογες ρυθμίσεις.”

Δείτε το video https:https://youtu.be/f-FIv6mStGo

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: