Home > Hot ! > Συνέλευσης Αγώνα Βόρειας Εύβοιας: «Το δάσος πρέπει να μείνει δημόσιο αγαθό»

Συνέλευσης Αγώνα Βόρειας Εύβοιας: «Το δάσος πρέπει να μείνει δημόσιο αγαθό»


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΓΩΝΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ (ΣΑΒΕ)

savevia.gr

«Το δάσος πρέπει να μείνει δημόσιο αγαθό»

Σε μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα-παρά τις συνθήκες απόλυτου χειμώνα που επικρατούσαν στην περιοχή μας – πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 στο κινηματοθέατρο ΕΛΥΜΝΙΟΝ  η εκδήλωση-σύζητηση  για το χωροταξικό που οργάνωσε η ΣΑΒΕ με κεντρικό ομιλητή του πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας  κ.Γιώργο Χριστοφορίδη.

Στον αντίποδα της παράλληλης τριήμερης παρουσίασης της Επιτροπής Μπένου στο ξενοδοχείο Θάλαττα της Αγίας Άννας  ο κ.Χριστοφορίδης  επεσήμανε ακόμα μια φορά ότι «…Η καμένη φύση δεν είναι πεδίο ελεύθερο από κάθε περιορισμό, ανοιχτό σε κάθε «δημιουργική» παρέμβαση. Κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει για το αστικό περιβάλλον. Μια πόλη λ.χ. που ισοπεδώθηκε από σεισμό η πυρκαγιά, αφήνει ίσως κάποια περιθώρια για διόρθωση λαθών στον πολεοδομικό της σχεδιασμό. Αυτό δεν ισχύει όμως για τη φύση. Η φύση δεν έχει κάνει λάθη, τα οικοσυστήματα, τα δάση, τα ρέματα, το φυσικό ανάγλυφο, το τοπίο δεν επιδέχονται διορθωτικές παρεμβάσεις και επανασχεδιασμό. Χρειάζονται χρόνο, χώρο και ησυχία για να λειτουργήσουν οι φυσικές διαδικασίες αναγέννησης, υποβοηθούμενες αν, όπως και όσο χρειάζεται…»

Ο κ.Χριστοφορίδης κατήγγειλε επίσης ότι με τις μελέτες της διορισμένης από τον πρωθυπουργό Επιτροπής Μπένου επιχειρείται ένας εκ βάθρων χωροταξικός και πολεοδομικός επανασχεδιασμός της περιοχής ο οποίος κατά την παγία νομολογία του ΣΤΕ ανήκει στο σκληρό πυρήνα του κράτους άρα  όλες οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους.

Πολλές και ποικίλες ήταν οι τοποθετήσεις του κοινού το οποίο αν και ετερόκλητο, από πρώην δημάρχους και νυν δημοτικούς συμβούλους διαφορετικών παρατάξεων μέχρι απλούς αγρότες ,ρετσινάδες και μελισσοκόμους ,κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα απηχώντας την κοινή πεποίθηση ότι το δάσος δεν πρέπει να γίνει βορά των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων αλλά  πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό.

Όλοι συμφώνησαν ότι με τη βοήθεια των αρμόδιων ειδικών και επιστημόνων  πρέπει να διαμορφωθούν αντιπροτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά και ένα εμπεριστατωμένο ερωτηματολόγιο που θα ζητά από την Επιτροπή  Μπένου  διευκρινήσεις για όλα τα ζητήματα που παραμένουν  θολά και μας προiδεάζουν  για τα χειρότερα…

Την εκδήλωση άνοιξε η ΣΑΒΕ με εισήγηση της στην οποία παρουσίασε τους στόχους της αλλά και τις μέχρι τώρα δράσεις της.

“Συμμετείχαμε σε όλες τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για αυτό το σκοπό. Παραβρισκόμαστε σε όλες τις δημόσιες συνεδριάσεις της Επιτροπής Μπένου.

Ζητήσαμε εγγράφως από τους Δήμους να μας ενημερώσουν για τις ενέργειές τους και την έλλειψη πληροφόρησης των κατοίκων. Αίτημα που πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων.

Διοργανώσαμε 2 εκδηλώσεις στην Αγιάννα και στην Ιστιαία με θέμα τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των πληγέντων.

Δημιουργήσαμε σάιτ και σελίδα στο φέισμπουκ για την πληροφόρηση των κατοίκων ενώ εκδώσαμε και έντυπο ενημέρωσης, την Κνούκλα.

Συνδιοργανώσαμε δράσεις μαζί με το Καραβάνι Καλλιτεχνών  στην Αγιάννα ,τα Βασιλικά, τις Ροβιές , την Λίμνη, και τις Κεχριές.

Ήμασταν εκεί, στην διαδήλωση των πυροπλήκτων  στην Αθήνα, στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ιστιαία, απέναντι από τα ΜΑΤ, στους αγώνες των αγροτών και στην αγωνία των γονιών και των δασκάλων για την υποβάθμιση των σχολείων.

Όμως δεν έχουμε σταματήσει. Επιμένουμε να θυμίζουμε ότι υπάρχουν ευθύνες»

Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους  παραγωγή της Συνέλευσης Αγώνα με τίτλο «Δεν ξεχνάμε, δε συγχωρούμε τους υπεύθυνους της καταστροφής».

Στο κοινό της εκδήλωσης διανεμήθηκαν  τα δύο πρώτα τεύχη  της εφημερίδας  της ΣΑΒΕ  Κνούκλα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: