Home > Πολιτική επικαιρότητα > Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας-Βοιωτίας: Να μπει φρένο στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων

Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας-Βοιωτίας: Να μπει φρένο στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης με κάθε τρόπο επιδιώκει η εργοδοσία της BakeHellas. Η εργοδοσία δεν ανέχεται ότι με την δράση του σωματείου μας αναγκάστηκε να αποκαταστήσει ορισμένα έστω εργασιακά δικαιώματα. Θέλει να επαναφέρει τον εργασιακό Μεσαίωνα που υπήρχε πριν παρέμβει το συνδικάτο μας. Ενωμένοι, όλοι οι συνάδελφοι, να δώσουμε απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας με μαζικοποίηση του σωματείου μας και ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και δράσεις του.

Τα προηγούμενα χρόνια, πριν πατήσει το συνδικάτο μας πόδι στην BakeHellas, η εργοδοσία κυριολεκτικά ξεσάλωνε. Απλήρωτες – αδήλωτες υπερωρίες και έκτακτα μεροκάματα, επιδόματα και άδειες που δεν δίνονταν ή δίνονταν καθυστερημένα. Είχαν γίνει μειώσεις στους μισθούς ενώ η εκμετάλλευση έφτανε μέχρι το σημείο οι συνάδελφοι που εργάζονταν 5μερο, τα σαββατοκύριακα να φυλάνε το εργοστάσιο σε 12 ώρες βάρδιες χωρίς φυσικά να δηλώνονται αλλά ούτε και να πληρώνονται.

Με τη δράση του σωματείου μας η κατάσταση άλλαξε και αποκαταστάθηκαν πολλά από τα δικαιώματα που καταπατούνταν. Φτιάχτηκε εργοστασιακή επιτροπή του σωματείου μας και νέοι συνάδελφοι έγιναν μέλη. Η εργοδοσία αναγκάστηκε να πληρώσει περίπου 5.000 ευρώ για δεδουλευμένα σε συνάδελφο που αποφάσισε να φύγει από τη δουλειά. Στις τελευταίες απεργίες η συμμετοχή στο εργοστάσιο που είναι κοντά στο Σχηματάρι ήταν μεγαλύτερη του 10% καθώς περισσότεροι συνάδελφοι συνειδητοποιούν ότι μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η ζωή μας, να διεκδικήσουμε αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Με την οργάνωσή μας, το σωματείο μας, το όπλο της απεργίας και την αλληλεγγύη άλλων συναδέλφων του κλάδου μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η εργοδοσία αντιδρά, όχι απλά δεν θέλει να συνεχίσει να μην καταπατά τα δικαιώματα που έχει αποκαταστήσει, αλλά θέλει να επαναφέρει τον εργασιακό Μεσαίωνα. Έχει αυξήσει την εντατικοποίηση της εργασίας και στα δύο εργοστάσια όπου οι συνάδελφοι δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα. Περίτρανη απόδειξη για τις ορέξεις της είναι ότι στο δεύτερο εργοστάσιο όπου δεν έχει παρέμβει το σωματείο μας, ο εργασιακός Μεσαίωνας καλά κρατεί, όπως παλαιότερα και στο πρώτο εργοστάσιο. Τις διαθέσεις της εργοδοσίας αποκαλύπτει και το γεγονός ότι αρνήθηκε μέχρι και προκαταβολή μισθού σε συνάδελφο με τρία παιδιά που είναι σε αναρρωτική μετά από εργατικό ατύχημα μέσα στο εργοστάσιο. Μάλιστα, η οικογένεια Μαυρομαρά, που έχει και την προεδρία στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αρτοποιητικών Μονάδων δεν βγαίνει ούτε στο τηλέφωνο στην προσπάθεια που έκανε το συνδικάτο μας για επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα.

Η εργοδοσία μετά την απεργία μεθοδεύει την τρομοκράτηση, πιθανά και την απόλυση όσων πρωτοστατούν στη συνδικαλιστική δράση και αυτό γιατί θέλει να χτυπήσει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Κάνει γραπτές αναφορές στα μέλη της εργοστασιακής επιτροπής για ζητήματα που είναι καθημερινότητα στην παραγωγική διαδικασία. Την επομένη της απεργίας έκανε έγγραφη αναφορά σε συνάδελφο μέλος της εργοστασιακής επιτροπής για κάτι που δήθεν έκανε πριν από 20 μέρες και όλως τυχαίως το θυμήθηκε την επομένη της απεργίας! Λίγες μέρες μετά η εργοδοσία έκανε έγγραφη αναφορά σε άλλα μέλη της εργοστασιακής επιτροπής. Μάλιστα ο διευθυντής του εργοστασίου προκειμένου να αποσπάσει την υπογραφή των συναδέλφων για να φέρει σε πέρας τη βρώμικη αποστολή που του ανέθεσε η εργοδοσία, από τη μία κλαίγονταν σαν το γατί και παρακαλούσε τους συναδέλφους να υπογράψουν λέγοντας πώς η παραλαβή των αναφορών δεν είναι κάτι αρνητικό, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα και από την άλλη τους απειλούσε και εκβίαζε!

Τα σχέδια αυτά της εργοδοσίας έχουν τις πλάτες της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όπως και τις χθεσινής του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολυνομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που προωθείται αυτές τις μέρες στη Βουλή έχει στόχο να μεγαλώσει την εκμετάλλευση και να βάλει εμπόδια στην οργάνωση και την πάλη. Είναι η συνέχεια του αντίστοιχου αντεργατικού νομοσχεδίου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2018 ανοίγοντας το δρόμο για το πολυνομοσχέδιο που προωθείται τώρα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και από τα δύο εργοστάσια να μαζικοποιήσουν το σωματείο μας και την εργοστασιακή επιτροπή. Να βάλουμε φρένο στην επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε.

Ζητάμε από το ΣΕΠΕ, που γνωρίζουμε ότι λειτουργεί με ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό και με βάση αντιδραστικό νομοθετικό καθεστώς, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες: α)Ζητάμε από το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Βοιωτίας να ορίσει άμεσα τριμερή συνάντηση. β)Ζητάμε από το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εύβοιας να γίνει η αυτοψία για το εργατικό ατύχημα που έγινε τον Ιούλιο του 2019, με παρόν στη διαδικασία των παθών. Επίσης ενημέρωση για τους λόγους τους οποίους εκτιμάει η υπηρεσία ότι οφείλονται τα επανειλημμένα εργατικά ατυχήματα. γ)Να γίνει επιτόπιος έλεγχος από μεικτό κλιμάκιο με την παρουσία εκπροσώπων του συνδικαλιστικού μας οργάνου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: