Home > Πολιτική επικαιρότητα > Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας: Κάλεσμα σε απεργία

Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας: Κάλεσμα σε απεργία


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

14 Δεκέμβρη όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ
Χαλκίδα 10.30 πλατεία Αγοράς – Αλιβέρι 10.00 Άγαλμα Λιγνιτωρύχου
Συνάδελφε, συναδέλφισσα.
Τις μέρες αυτές, έχουμε χορτάσει από φούμαρα για τη δίκαιη ανάπτυξη που έρχεται, για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό, για την είσοδο στις αγορές που θα λύσει τα προβλήματα τον Αύγουστο του 2018.
Έχουμε ακούσει να κλείνεται σε όλους τους τόνους η συμβολή της κυβέρνησης της «πρώτης φοράς αριστερά!!» στην προώθηση σοβαρών αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων μιας και το κατάφερε «χωρίς να ανοίξει ρουθούνι!». Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μοστράρει αυτή του την επιτυχία στην πρώτη γραμμή σε όλες του τις συναντήσεις με τους ντόπιους και ξένους βιομηχάνους, με το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική και αλλού. Με την ανοχή και τη στήριξη άλλωστε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κάνουν κριτική στην κυβέρνηση γιατί έκανε στραβοτιμονιές στη διαχείριση της κλεψιάς από τα λαϊκά στρώματα και όχι γιατί τσακίζει τα δικαιώματά μας. Αυτό άλλωστε είναι το προαπαιτούμενο για τα μνημόνια που παρέα ψήφισαν και προωθούν σε αγαστή συνεργασία.
Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε το μεγάλο σκάνδαλο του εξοπλισμού του κράτους δολοφόνου της Σαουδικής Αραβίας, που είναι σκάνδαλο γιατί με την πράξη της αγοραπωλησίας συμμετέχουμε στο ματοκύλισμα του λαού της Υεμένης, παίρνουμε μέρος στα τυχοδιωκτικά σχέδια των αφεντικών της χώρας για επέκταση σε νέες αγορές, βάζοντας σε περιπέτειες το λαό μας.
Ταυτόχρονα, μία μικρή ματιά γύρω μας έρχεται να διαβεβαιώσει πως η δίκαιη ανάπτυξη έρχεται με τσεκουρεμένους μισθούς, διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, ξεθεμέλειωμα της κοινωνικής ασφάλισης.
Στο Ναυπηγείο της Αυλίδας με τις μειώσεις μισθών, έχει γίνει παρελθόν για τους εργαζόμενους που δουλεύουν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, η έννοια της υπερωρίας. Έναντι αυτής, τα Σάββατα πληρώνονται με ρεπό, οι εργαζόμενοι παίρνουν μέρος του μισθού τους σε κουπόνια και καλούνται να σκύψουν το κεφάλι και να μη βγάλουν τσιμουδιά. Ταυτόχρονα, άβυσσος είναι οι συνθήκες εργασίας για όσους είναι στο σκλαβοπάζαρο των εργολάβων
Αυτή όμως η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος. Η υπογραφή ΣΣΕ από τη Συνδικάτο Ναυπηγικής Βιομηχανίας, ύστερα από πολύμηνο αγώνα απεργιακών συγκρούσεων και με την καθοριστική συμμετοχή των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς ιδιαίτερα στην Αττική, έδειξε ότι στα αφεντικά, τα μεροκάματα και τα εργασιακά δικαιώματά μας τα επιβάλουμε πάντα στην πράξη και με την πάλη μας. Ακόμα και σήμερα που τα πράγματα στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα μοιάζουν στάσιμα.. ή είναι σε σοβαρή υποχώρηση.
Στην Τέμπο και στη SABO έρχεται πάλι περίοδος παχιών αγελάδων για τα αφεντικά, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το προσωπικό που προσλαμβάνεται τώρα για να καλύψει «έκτακτες ανάγκες» με το νόμιμο μισθό των 586 μεικτά (και αν είναι κανείς τυχερός ή απολύτως απαραίτητος, ίσως και με περισσότερα!!) και να πεταχτεί και πάλι στην ανεργία όταν αυτή η περίοδος τελειώσει. Και μάλιστα σε συνθήκες πλήρους εντατικοποίησης της εργασίας, με τους εργαζόμενους στα γραφεία στη SABO παραιτημένους από το δικαίωμα στην πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης, με υπόλοιπα αδειών που δεν αποδίδονται, με την εργοδοτική αυθαιρεσία και απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στο προσωπικό να ‘ναι στοιχείο της καθημερινότητας των εργαζομένων.
Ίδια γεύση της δίκαιης ανάπτυξης με τους «κοινωνικά δίκαιους» μισθούς που θα επανέφερε η κυβέρνηση Σύριζα Ανέλ με την πρώτη ευκαιρία, είναι και η κατάσταση στη Νότια Εύβοια, στο εργοστάσιο του Παπαδιόχου. Μισθοί στα 511 και 586, υποχρεωτικές άδειες όταν υπάρχει αναδουλειά και… η νηστεία δεν έχει τελειωμό!
Μαθαίνουν μάλιστα τα εργατόπαιδα έτσι από νωρίς, φροντίζοντας για την απληρωσιά τους από τα χρόνια ήδη της μαθητείας στον ΟΑΕΔ. Το υπουργείο θεωρεί φυσιολογικό να πληρώνονται τα … 17 ολόκληρα ευρώ μεροκάματο (από τα οποία τα 11 τα πληρώνουμε εμείς οι εργαζόμενοι μέσω του ΟΑΕΔ!) με καθυστέρηση ως και δύο ή τριών μηνών, ενώ έχουν και την υποχρέωση της μετάβασής τους στο χώρο δουλειάς με δική τους ευθύνη και έξοδα!
Και εκεί όμως που οι μισθοί είναι λίγο υψηλότεροι από τους μνημονιακούς, δε φτάνουν ούτε για ζήτω! Η διατήρηση των μισθών στα ίδια επίπεδα από το 2009 ως τα σήμερα, με την παράλληλη εντατικοποίηση της εργασίας, τις ωριμάνσεις που δεν πληρώνονται για κανέναν, η επιβολή επέκτασης του ωραρίου σε χώρους όπως π.χ. η SABO για να αντέξει τάχα τον ανταγωνισμό, είχαν σαν αποτέλεσμα η ζωή να γίνεται αβάσταχτη! Τα ματωμένα πλεονάσματα για της κυβέρνησης για να δίνει τροφή στους βιομηχάνους, βγαίνουν κόβοντας τη μπουκιά από το στόμα των παιδιών μας.
Τις μέρες αυτές, μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό που ψηφίζεται στη βουλή στις 19/12, έρχονται οι άρσεις των περιορισμών στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, έρχεται η επιβολή νέου κώδικα στα εργασιακά για να ενσωματώσει την κατάργηση όλων των δικαιωμάτων στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και το πιο σημαντικό, να μπουν σοβαρά εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα και της πάλης των εργαζομένων, περιορίζοντας το δικαίωμα στην απεργία με λαγό την κατάργηση δήθεν των δικαιωμάτων ορισμένων εργατοπατέρων.
Μην τους πιστεύεις! Πάρε την υπόθεση στα χέρια σου.
Κανέναν εργατοπατέρα δε θα πειράξει το κεφάλαιο γιατί κάνουν μία χαρά τη δουλειά τους, στην ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στο επίπεδο της πλειοψηφίας του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να καυχιέται γιατί είναι αγωνιστική και να κατακρίνει τους εργαζόμενους που δε συμμετέχουν σε φιέστες με την εργοδοσία και τους υπουργούς της κυβέρνησης.
Στις 14 Δεκέμβρη να είσαι κι εσύ στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ σε Χαλκίδα και Αλιβέρι.
Διεκδικούμε:

Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751€ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57€.
Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586€ και 511€ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751€.
Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000€, προσαυξανόμενο 5.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

Λάβε μέρος στις συσκέψεις του συνδικάτου που γίνονται για να ενημερωθούμε και να οργανώσουμε από κοινού την απεργία! Δυνάμωσε το συνδικάτο σου!
8/12 στη Χαλκίδα στις 19.30 στο γραφείο του συνδικάτου στο Εργατικό Κέντρο στη Χαλκίδα
10/12 Στο Αλιβέρι στις 20.00 στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: