Home > Πολιτική επικαιρότητα > Συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη

Συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Οι προτάσεις του εμπορικού κόσμου για την αναπτυξιακή διασύνδεση εμπορικών αγορών – τουριστικών ροών

Τις προτάσεις της ΕΣΕΕ για την βέλτιστη αξιοποίηση της δυναμικής του τουριστικού προϊόντος της χώρας προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και ειδικότερα του εμπορίου έθεσε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Καρανίκα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.

Στη συνάντηση τέθηκε από πλευράς της ΕΣΕΕ ο προβληματισμός ότι το ελληνικό εμπόριο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν καρπώνεται σε σημαντικό βαθμό τις αυξημένες τουριστικές εισπράξεις. Προς επίρρωση αυτού, παρουσιάστηκε η επεξεργασία από το ΙΝ.ΕΜ.Υ -ΕΣΕΕ της συγκριτικής πορείας των Δεικτών Κύκλου Εργασιών στο εμπόριο και τον τουρισμό από το 2012 και μετά. Από την επεξεργασία προκύπτει πως οι δύο δείκτες αποκλίνουν, ιδιαίτερα από το 2016 και μετά, καταδεικνύοντας πως η μεγέθυνση του τουριστικού προϊόντος δεν προκαλεί ανάλογες ροές και στο εμπόριο. Και το δεύτερο τρίμηνο του 2019 η δυναμική του ΔΚΕ Λιανικού Εμπορίου συνεχίζει να απομειώνεται παρά την εντυπωσιακή αύξηση του ΔΚΕ Τουρισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ παρουσίασε τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας, με την υλοποίηση των οποίων ο τουρισμός θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του λιανικού εμπορίου και το εμπόριο με τη σειρά του θα συνδράμει αποφασιστικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρανίκας τόνισε την ανάγκη για:

Ανάπτυξη συνεργιών με το Υπουργείο Τουρισμού ειδικότερα στο επίπεδο της άντλησης αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων τα οποία είναι σημαντικά για τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής.

Υποβοήθηση από το Υπουργείο Τουρισμού ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της σημαντικής Δράσης Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου.

Επέκταση του Θεσμού της «Τιμώμενης Χώρας» και ακόμη μεγαλύτερη προβολή της από τον ΕΟΤ.

Υποστήριξη από το Υπουργείου Τουρισμού της προωθητικής δράσης «Ελλάδα στο σπίτι σας», η οποία δύναται να ενισχύσει την αγορά τοπικών προϊόντων.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ενημέρωσαν τον κ. Θεοχάρη ότι η ΕΣΕΕ θα διεξάγει, για το διάστημα 2019-2022, πρωτογενή έρευνα ώστε να αποτυπωθεί επακριβώς το μέρος της ταξιδιωτικής δαπάνης που μεταφέρεται στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε:

«Σε αυτή την μεταβατική και γεμάτη προκλήσεις εποχή για τη χώρα, οι πιο δυναμικοί κλάδοι πρέπει να ενώνουν δυνάμεις προς όφελος του συνόλου της οικονομίας. Τουρισμός και Εμπόριο έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης μέσα από συνέργειες, γι’ αυτό θέσαμε στον Υπουργό Τουρισμού σειρά προτάσεων που θα βελτιώσουν το αναπτυξιακό αποτύπωμα και των δύο κλάδων. Στον τουρίστα, Έλληνα και ξένο, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζει από κοντά τα τοπικά προϊόντα στις περιοχές που επισκέπτεται και να κάνει τα ψώνια του στις εμπορικές αγορές. Χρειάζονται ολοκληρωμένες ενέργειες προβολής τις οποίες μπορεί να αναλάβει το Υπουργείο Τουρισμού και καινοτόμες δράσεις, όπως τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, η υλοποίηση των οποίων πρέπει να επιταχυνθεί. Η έρευνα που θα πραγματοποιήσει η ΕΣΕΕ τα επόμενα τρία χρόνια για τις τουριστικές ροές στα εμπορικά κέντρα θα αποτελέσει ένα καθοριστικό εργαλείο για τη χάραξη πολιτικών τόσο στο εμπόριο όσο και στον τουρισμό».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: