Home > Hot ! > Στην ημερίδα “για τις Αιολικές Εγκαταστάσεις σε Εύβοια και Σκύρο”, στη Χαλκίδα, ο Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Στην ημερίδα “για τις Αιολικές Εγκαταστάσεις σε Εύβοια και Σκύρο”, στη Χαλκίδα, ο Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

 

Στη διεπιστημονική ημερίδα για τις Αιολικές Εγκαταστάσεις σε Εύβοια και Σκύρο , που διοργάνωσαν σύλλογοι και επιτροπές αγώνα το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στην Χαλκίδα, παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος.

Την ημερίδα διοργάνωσαν οι: Ελληνικός Ορειβατικός σύλλογος Χαλκίδας, Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Στενής, Αθηναικός Ορειβατικός Σύλλογος, Πολιτιστικός Φυσιολατρικός /Αναπτυξιακός Σύλλογος Οικιστών Νημποριού, Σύλλογος Δήλησου, Σύλλογος ενεργών πολιτών Ερέτριας “Η Μέδουσα”, Συντονιστικό όργανο επιτροπής αγώνα Σκύρου, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας ΣΠΠΕΝΚ, δίνοντας συνέχεια στη μεγάλη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου στη Χαλκίδα και στη συνολικότερη δράση τους για να σταματήσει εγκατάσταση ανεμογεννητριών πάρκων σε Εύβοια και Σκύρο.

Επίσης συμμετείχαν οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Βαγγέλης Σταματούκος στο δήμο Χαλκίδας, Χριστίνα Αβραμίδου στο δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων και ο Δημήτρης Παρασκευάς στο Δήμο Καρύστου

Στην παρέμβασή του ο Λευτέρης Νικολάου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ευχαρίστησε εκ μέρους τους Κόμματος τους διοργανωτές για την πρόσκληση. Σημείωσε ότι συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη καθώς υπάρχουν νέες εξελίξεις και τόνισε:

“Σε ολόκληρη τη χώρα, από το Μενοίκιο Όρος, στα Άγραφα, στην Εύβοια, τη Σκύρο, και στα νησιά του Αιγαίου, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο άναρχης χωροθέτησης κι εγκατάστασης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, που το ΚΚΕ έχει καταγγείλει. Έχουμε τοποθετηθεί εναντίον της τοποθέτησής τους στους δήμους Κύμης-Αλιβερίου, Διρφύων-Μεσσαπίων, Ερέτριας, Καρύστου. Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, οι βουλευτές και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του στηρίζουν τις κινητοποιήσεις σας, όπως και στις 13 του περασμένου μήνα.

Είμαστε το μόνο ελληνικό κόμμα που καταψήφισε την ευρωενωσιακή στρατηγική της λεγόμενης “Πράσινης μετάβασης”, την “Νέα πράσινη συμφωνία”, τη δήθεν “δίκαιη μετάβαση”, τους ίδιους πόρους (νέοι φόροι πλαστικής σακούλας, καλαμακίου). Μαζί με την απολιγνιτοποιήση, την απελευθέρωση της ενέργειας, τα χρηματιστήρια ενέργειας και ρύπων, αποτέλεσαν τη μήτρα της ενεργειακής φτώχειας, των ραγδαίων αυξήσεων της τιμής του ρεύματος, για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των ομίλων του κλάδου, ήδη πριν από την έναρξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι οι δήθεν “φιλοπεριβαλλοντικές” οδηγίες της ΕΕ για τις ειδικές ζώνες διαχείρισης, τις περιοχές Natura, που έχουν εφαρμόσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν αποκλείουν τέτοιου είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες με επικίνδυνες συνέπειες για το περιβάλλον. Αντίθετα, μετατρέπουν τις προστατευόμενες περιοχές σε αντικείμενο ιδιωτικής – εμπορικής εκμετάλλευσης. Παραδίδουν όχι μόνο περιοχές Natura, αλλά και περιοχές αρχαιολογικής σημασίας, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως το όρος Δίρφυς, στους ενεργειακούς ομίλους.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τους λεγόμενους “περιβαλλοντικούς”, “αναπτυξιακούς” νόμους των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, που υλοποίησαν τις παραπάνω ευρωενωσιακές στρατηγικές, και θεσμοθέτησαν τις φαστ-τρακ διαδικασίες, τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εταιρία που κάνει την εγκατάσταση ΑΠΕ, τους άρδην αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων.

Φίλες και φίλοι,

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι την περασμένη Τετάρτη, στην Ολομέλεια του ΕΚ εγκρίθηκε μια πολύ επικίνδυνη οδηγία για τον αγώνα σας, η οποία ψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η κατάπτυστη αυτή οδηγία, επικαιροποιώντας την προηγούμενη (RepowerEU), ορίζει «περιοχές εισόδου/επιτάχυνσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», όπου θα προβλέπονται “fast track” διαδικασίες, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, ανεξάρτητα από τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Παραδίδει στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων και «με τη βούλα» ακόμα και τις περιοχές Νatura 2000 αφού αναφέρει επί λέξει «ο καθορισμός περιοχών επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα πρέπει να εμποδίζει τη εγκατάσταση έργων σε όλες τις περιοχές που είναι διαθέσιμες».

Στη συνέχεια, προκλητικά θέτει ως “αρχή” ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ υπηρετεί «υπέρτατο δημόσιο συμφέρον», με στόχο την νομιμοποίηση της κρατικής καταστολής των λαϊκών αντιδράσεων και την ταχεία απόρριψη δικαστικών προσφυγών, ώστε να αντιμετωπιστούν οι λαϊκές αντιδράσεις σε περιπτώσεις καταφανούς κινδύνου για την υγεία και το περιβάλλον, καθώς και οι τυχόν δικαστικές προσφυγές κατοίκων, ώστε να επιταχυνθούν οι καπιταλιστικές επενδύσεις. Και για να μην μείνει κανείς όμιλος παραπονεμένος, ΦΑ, πυρηνική ενέργεια σύμφωνα με την ταξινομία της ΕΕ είναι… πράσινα.

Όταν από τέτοιες οδηγίες κρίνεται το σε ποιους ομίλους θα κατανεμηθούν τα κονδύλια-μαμούθ του υπερμνημονίου Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας, όταν η αλλαγή ημερομηνίας εφαρμογής τους έχει σαν αποτέλεσμα την ωφέλεια με δις ευρώ για κάποιους ομίλους και μεγάλες απώλειες για άλλους, αποδεικνύεται από που πηγάζουν τα διάφορα σκάνδαλα στην ΕΕ, στο ΕΚ, όπως αυτά που απασχολούν τις τελευταίες μέρες και με την εμπλοκή ελλήνων ΕΒ, λομπι, ΜΚΟ, τρίτων χωρών.

Όπως με την οδηγία επιτάχυνσης εγκατάστασης ανεμογεννητριών έτσι και με το ψήφισμα-ξέπλυμα λόμπι και ΜΚΟ του Ευρωκοινοβουλίου, στον απόηχο του σκανδάλου χρηματισμού από το Κατάρ, που σημειώνει ότι «τα λόμπι είναι ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», όλα τα ελληνικά κόμματα υπερψήφισαν, εκτός από το ΚΚΕ, που αποκάλυψε με ευθύνη το αντιλαϊκό περιεχόμενο τους. Να γιατί μήτρα της διαπλοκής και της διαφθοράς είναι ακριβώς η εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και των συμφερόντων των μονοπωλίων από την ΕΕ και τα αστικά κόμματα.

Το γεγονός ότι μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε αυτές τις οδηγίες κι εκθέσεις πρέπει να αποτελέσει κριτήριο διαχωρισμού μεταξύ του ΚΚΕ και των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που για να θολώσουν τα νερά κατά καιρούς με τα τοπικά στελέχη και τους εκλεγμένους τους στην τοπική διοίκηση υποκριτικά παριστάνουν τους αλληλέγγυους στον αγώνα, αλλά με τις ψήφους τους “χαντακώνουν” τις ανάγκες του λαού και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Επιτρέψτε μου να κλείσω την τοποθέτησή μου, με την θέση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ έχει την πεποίθηση ότι το ηλεκτρικό ρεύμα δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα. Η τιμή του και η αξιοποίηση των εγχώριων πηγών Ενέργειας δεν μπορεί να καθορίζεται με γνώμονα το κέρδος και τον ανταγωνισμό των ομίλων, ούτε με βάση τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Υποστηρίζουμε την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, και του αποθεμάτων. Με νέες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, για την ηλεκτροπαραγωγή, σε σύγχρονες μονάδες υψηλής απόδοσης, χωρίς εφαρμογή του χρηματιστηρίου ρύπων.

Να προχωρήσει η κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων, αυξάνοντας τη σχετική ηλεκτροπαραγωγή και συμβάλλοντας στις ανάγκες άρδευσης, χωρίς να εξαρτάται από τον ανταγωνισμό των ομίλων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Να συναφθούν αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες για την έρευνα και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εκτός δεσμεύσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Εξοικονόμηση Ενέργειας και αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής υποδομών για ΑΠΕ, από την κατασκευή ηλιοθερμικών σταθμών μέχρι τον οικιακό εξοπλισμό, με προτεραιότητα τους μεγάλους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Σε αυτό το πλαίσιο θα μειωθεί δραστικά η αξιοποίηση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

 

Με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, να προσδιοριστούν μέγεθος, ορθή κατανομή και χωροθέτηση αιολικών πάρκων, ώστε να αποφευχθεί ο κορεσμός συγκεκριμένων περιοχών, όπως της Καρύστου φερ’ ειπείν, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες στα δάση και στον υδροφόρο ορίζοντα. Αντίστοιχα θα προσδιοριστεί ο βαθμός αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και της εγχώριας γεωθερμίας, που έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης.

Αυτές οι επιλογές απαιτούν συνολική σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων, ρήξη με το σύστημα που θέτει στο επίκεντρο την καπιταλιστική κερδοφορία. Στη βάση της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, των εργοστασίων, των μονάδων παραγωγής ενέργειας, της γης, και με τον επιστημονικό πανεθνικό σχεδιασμό, γίνεται δυνατό να αξιοποιηθεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών, για να εξαλειφθούν η ενεργειακή φτώχεια και η ανεργία, να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, να προστατευτούν η ασφάλεια των εργαζομένων, το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων.

Ταυτόχρονα, οι Κομμουνιστές παλεύουν μέσα στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, και στο κοινοβούλιο καταθέτοντας τις προτάσεις τους – ενώ προκλητικά τις απορρίπτουν τα άλλα κόμματα -για μέτρα άμεσης ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών, με κεντρικό ζήτημα την αύξηση του εισοδήματος, τις ΣΣΕ, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση των ΕΦΚ, του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για ριζική μείωση των τιμών του ρεύματος και πλαφόν στην τιμή του, για την αποχώρηση από τα χρηματιστήρια ενέργειας και ρύπων, αλλά κι από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία που τις πληρώνει ο λαός μας με πολλούς τρόπους”.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: