Home > Πολιτική επικαιρότητα > Στη Βουλή ο δρόμος Στομίου-Πλατάνας Κύμης – Επίκαιρη Ερώτηση Β.Αποστόλου

Στη Βουλή ο δρόμος Στομίου-Πλατάνας Κύμης – Επίκαιρη Ερώτηση Β.Αποστόλου

Με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου φέρνει στη Βουλή, την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, το μεγάλο πρόβλημα του δρόμου Χάνια-Οξυλίνθου-Παραλίας Κύμης.

Θα κληθεί να απαντήσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ.Καραμανλής, αν θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των κατολισθήσεων και της διάβρωσης, εντάσσοντας το έργο αυτό σε συγκεκριμένο χρηματοδοτικό φορέα και μάλιστα με δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης.

Παρατίθεται το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης :

Επίκαιρη Ερώτηση

Αθήνα, 20/01/2020

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Άμεση ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του δρόμου Χάνια–Οξυλίνθου – Παραλίας Κύμης της Εύβοιας.

Οι υποδομές της Περ/κής Ενότητας Εύβοιας συχνά βρίσκονται στο επίκεντρο φυσικών καταστροφών, κυρίως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν το νησί. Ενίοτε δε, η σφοδρότητα των φαινομένων είναι τέτοια, που σε συνδυασμό με την παλαιότητα, τις κακοτεχνίες και την ελλιπή συντήρηση, υφίστανται μεγάλες ζημιές, ιδιαίτερα το οδικό δίκτυο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα του παραλιακού δρόμου από την περιοχή Στόμιο μέχρι την Παραλία Κύμης. Το τμήμα αυτό είναι ο πλέον πολυσύχναστος δρόμος της περιοχής, όλο

το χρόνο και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, λόγω των επισκεπτών στις παραλίες της περιοχής αλλά και της εξυπηρέτησης της νήσου Σκύρου από το λιμάνι της Κύμης.

Η κατασκευή του σημερινού δρόμου Χάνια– Οξύλινθος– Παραλία Κύμης, μήκους 2 χλμ περίπου, έγινε σε διάφορες φάσεις τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 από τις υπηρεσίες της Δ.Ε.Κ.Ε. και του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. Το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν η κατασκευή μεγάλων τοιχίων προστασίας από σκυρόδεμα στην κατάντη πλευρά του δρόμου, από την μεριά της θάλασσας.

Οι κατολισθήσεις όμως, λόγω των ασταθών εδαφών της περιοχής, αλλά και οι υποχωρήσεις του οδοστρώματος εξαιτίας της διάβρωσης από τον συνεχόμενο κυματισμό της θάλασσας είναι συχνά φαινόμενα, που απειλούν τους κατοίκους των οικισμών Στομίου και Πλατάνας, όπως και τους διερχόμενους οδηγούς.

Μετά δε την πρόσφατη κακοκαιρία «Ζηνοβία» που έπληξε την Εύβοια και ειδικότερα την περιοχή της Κύμης διεκόπη και η κυκλοφορία στο εν λόγω τμήμα εξαιτίας σοβαρής καθίζησης το οδοστρώματος.

Επειδή:

1) Η αποκατάσταση των ζημιών στο παρελθόν πραγματοποιούνταν με μεγάλες καθυστερήσεις με αιτιολογία τις διαφωνίες για την αρμοδιότητα μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Περιφέρειας αλλά και τη πολυπλοκότητα του προβλήματος,

2) Οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί αντιμετωπίζουν τόσο το πρόβλημα της κατολίσθησης, όσο και της θαλάσσιας διάβρωσης, αλλά πρέπει να επικαιροποιηθούν για την οριστική προστασία του δρόμου,

3) Η υπόθεση του δρόμου Στομίου – Πλατάνας είναι πολυδιάστατα σημαντική και πρέπει να αντιμετωπιστεί αναποτελεσματικά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός.

Αν προτίθεται να εγκρίνει την ένταξη του εν λόγω έργου στο Εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή σε άλλο χρηματοδοτικό φορέα με δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης.

Ο ερωτών βουλευτής

Αποστόλου Ευάγγελος

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: