Home > Hot ! > Σημαντικές καθυστερήσεις στην απόδοση σύνταξης σε χιλιάδες δικαιούχους του Δημοσίου

Σημαντικές καθυστερήσεις στην απόδοση σύνταξης σε χιλιάδες δικαιούχους του Δημοσίου


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της κυβέρνησης για άμεση απόδοση των συντάξεων, η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα συνεχίζεται, με μεγάλες καθυστερήσεις και εκκρεμότητες στην απονομή τους, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα ασφυκτική κατάσταση στους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που αναφέρουν σε επιστολή τους εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης την περίοδο της άνοιξης του 2020 και έχουν πρωτοκολληθεί τον Οκτώβρη του 2020, όμως ακόμα και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί. Όπως και άλλοι αιτούντες είναι αναγκασμένοι να προσπαθούν να «επιβιώνουν» με το έναντι της κύριας σύνταξης και με το ελάχιστο ποσό του μετοχικού ταμείου που τους δόθηκε τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην επιστολή, αυτή την περίοδο στο Λογιστήριο του Κράτους εξετάζονται οι αιτήσεις που πρωτοκολλήθηκαν στα μέσα του Σεπτέμβρη του 2020. Υπολογίζοντας την μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην υπηρεσία, τον όγκο των αιτήσεων που είχαν πρωτοκολληθεί εκείνη την περίοδο, εκτιμούν ότι μπορεί να περάσει ολόκληρο το έτος και ακόμα θα περιμένουν τη σύνταξη τους.

Το θέμα το έχει αναδείξει το ΚΚΕ και στη Βουλή με σχετική Ερώτηση (4595/11.4.2022), παρ’ όλα αυτά όχι μόνο δεν έχει υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, αλλά με τη fast track διαδικασία έκδοσης των συντάξεων δεν λαμβάνεται υπόψη πλέον η χρονολογία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης και επιλέγονται τυχαία από το 2020 (τους εναπομείναντες), το 2021 και το 2022.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια εποχή που η έκρηξη των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα κίνησης, έχουν «τινάξει στον αέρα» κάθε πρόβλεψη και προετοιμασία που είχαν κάνει τα νοικοκυριά αυτά, όταν  έγιναν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα και από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, καμία σχέση δεν έχουν με την επίλυση του μεγάλου και διαχρονικού πλέον προβλήματος. Αντίθετα, παρά τις αναδιαρθρώσεις που προώθησε η κυβέρνηση στον ΕΦΚΑ, με την πρόσληψη ιδιωτών δικηγόρων, λογιστών και συνταξιούχων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, για την επίσπευση δήθεν της έκδοσης των συντάξεων, σήμερα εκκρεμεί η έκδοση 432.000 περίπου συντάξεων. Εκκρεμεί δηλαδή η έκδοση 118.000 κύριων συντάξεων, 124.000 επικουρικών συντάξεων, 100.000 ΕΦΑΠΑΞ, 27.000 συντάξεων από το εξωτερικό και 62.000 περίπου παράλληλων συντάξεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

– Να τελειώσει αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων και να λάβουν άμεσα τη σύνταξη που δικαιούνται οι ενδιαφερόμενοι,

– Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες έκδοσης συντάξεων.

Οι Βουλευτές

Στολτίδης Λεωνίδας

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: