Home > Πολιτική επικαιρότητα > Ψήφισμα αλληλεγγύης των πρωτοβάθμιων συνδικάτων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Ψήφισμα αλληλεγγύης των πρωτοβάθμιων συνδικάτων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε το 1990 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, για την “Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους”. Σήμερα οι μετανάστες καταμετρούνται σε περισσότερους 232 εκατομμύρια, ποσοστό περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, που ζουν εκτός της πατρίδας τους χωρίς να εξαιρούνται οι Έλληνες.

Ίδια για όλους η αιτία που οδηγεί στο δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Πόλεμοι, φτώχεια, ανεργία, ανέχεια, φαινόμενα σύμφυτα με την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Εμείς, τα πρωτοβάθμια συνδικάτα που υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα, καλούμε σε οργάνωση και πάλη για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, δεν ξεχωρίζουμε τους εργάτες και τους ανέργους από το χρώμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα και την ιδιαίτερη κουλτούρα. Δίνουμε ενιαία τη μάχη κόντρα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την ΕΕ, που οδήγησαν και συνεχίζουν να κρατούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου. Που κρατούν στην ομηρία χιλιάδες μετανάστες, που περιμένουν 2 και 3 χρόνια να προωθηθούν οι αιτήσεις τους για υπηκοότητα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, άδεια παραμονής και τους αναγκάζουν να διπλοπληρώνουν ακριβά παράβολα και να πέφτουν στα δίχτυα παράνομων κυκλωμάτων ή και νόμιμων δουλεμπορικών γραφείων και την ίδια ώρα προετοιμάζουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στο δικαίωμα στο άσυλο και απελάσεις.

Σήμερα, στο camp της Ριτσώνας υπάρχουν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι που σύμφωνα με πληροφορίες πίνουν μη ακατάλληλο νερό, ανάμεσα στους οποίους αρκετοί που δεν έχουν καν πρόσβαση στη σίτιση γιατί δεν είναι ακόμα καταγεγραμμένοι. Την ίδια στιγμή 250 περίπου μεταφέρονται σε ξενοδοχείο της περιοχής της Αμαρύνθου, όπου η αγωνία και το δράμα τους συνεχίζονται, καθώς ανάμεσα σε όλα τα άλλα έχουν να αντιμετωπίσουν το ρατσιστικό δηλητήριο εγκληματικών ναζιστικών – φασιστικών στοιχείων στην περιοχή.  Τέτοια στοιχεία αντικειμενικά ενισχύονται από την απαράδεκτη τακτική της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ερέτριας – Αμαρύνθου που χαρακτηρίζει ανεπιθύμητους τους κυνηγημένους από τον πόλεμο και την φτώχια γιατί όπως ισχυρίζονται θα χαλάσουν το προφίλ της τουριστικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης που αφορά μόνο τους μεγαλοξενοδόχους ενώ καταδικάζει το λαό να μην έχει δυνατότητα για διακοπές και τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου σε μαρασμό.

Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες έχουν τεράστια ευθύνη για τη δημιουργία και ένταση του προσφυγικού προβλήματος, συμμετέχουν ενεργά σε 13 επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο και στους ανταγωνισμούς στην περιοχή της Μεσογείου που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό και τους γειτονικούς μας λαούς. Έχουν τεράστια ευθύνη για τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική ροή των νέων που φεύγουν από τη χώρα μας για μια θέση εργασίας και ένα καλύτερο μεροκάματο. Τη στιγμή που οι περικοπές για κοινωνικές δαπάνες συνεχίζονται αμείωτες, κονδύλια πολλών δις προορίζονται για πολεμικούς εξοπλισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

 

 

Θεωρούμε ότι καλύτερη προσφορά στην πάλη για τα δικαιώματα των μεταναστών είναι η ανάπτυξη της δουλειάς των σωματείων και μαζικών φορέων του εργαζόμενοι λαού, που θα βάζει στο επίκεντρο της δράσης του τη συσπείρωση Ελλήνων και ξένων εργατών στα συνδικάτα για να αντιπαλέψουμε την κοινή επίθεση που δεχόμαστε στα δικαιώματά μας, γιατί κοινή είναι η αιτία των προβλημάτων μας δηλαδή το κυνήγι του κέρδους με κάθε τρόπο από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενοι διεκδικούμε:

 • Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα
 • Να σταματήσει ο Γολγοθάς της απόκτησης οποιουδήποτε νομιμοποιητικού εγγράφου για τους μετανάστες
 • Καμία συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και αναμετρήσεις που γεννούν μετανάστευση και προσφυγιά.
 • Καμία εμπλοκή στους πολεμικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα.
 • Να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
 • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς.
 • Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον σοβινισμό.
 • Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 • Να στελεχωθούν οι δημόσιες κρατικές δομές με τις αναγκαίες προσλήψεις. Να καταργηθούν οι διάφορες ΜΚΟ που με κρατική στήριξη κάνουν μπίζνες με την προσφυγιά και τον ανθρώπινο πόνο. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
 • Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση όλων των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
 • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε τα παιδιά των προσφύγων να νιώσουν ότι ζουν -όσο αυτό είναι δυνατόν- σε κανονικές συνθήκες.

 

Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους προσφυγιά

Στα πλαίσια της δράσης που αναπτύσσουμε, οργανώνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.

Την Πέμπτη 28/12, στις 5.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο στη Χαλκίδα, δίνουμε ραντεβού για να παραδώσουμε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και ρουχισμό, στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στην Αμάρυνθο.

Καλούμε τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς να συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία αλληλεγγύης.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: