Home > Πολιτική επικαιρότητα > Πράσινοι: Δημοκρατία κι ελευθερία για τη Λευκορωσία!

Πράσινοι: Δημοκρατία κι ελευθερία για τη Λευκορωσία!


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Αλληλεγγύη με τους πολίτες, όχι στα γεωπολιτικά παιχνίδια.
 

Οι Πράσινοι εκφράζουν την συμπαράστασή τους στους χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν στη Λευκορωσία ειρηνικά απαιτώντας ελευθερία και δημοκρατία, ενάντια σε ένα καθεστώς καταπίεσης που διαρκεί δεκαετίες. Η χειρότερη εκδοχή του καθεστώτος αυτού είναι ο Aleksandr Lukashenko, που με καταστολή, εκλογική νοθεία, συλλήψεις, έλεγχο των ΜΜΕ και ακραία προπαγάνδα προσπαθεί να κρατήσει υπό τον έλεγχο του μια ολόκληρη κοινωνία ήδη από το 1994. Μετά τις πρόσφατες εκλογές νοθείας, όπου “συγκέντρωσε το 80% των ψήφων”, προσπαθεί να καταστείλει τη μαζική αμφισβήτησή του και τις ειρηνικές διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών, συλλαμβάνοντας πάνω από 6.000 πολίτες μέσα στα σπίτια τους.

Το καθεστώς πάντα εμπόδιζε την αντιπολίτευση (πολιτική ή κοινωνική) με διάφορα προσχήματα, συλλήψεις και φυλακίσεις να συμμετάσχει με ίσους όρους στην πολιτική ζωή. Όμως φαίνεται ότι οι πολίτες της Λευκορωσίας οργανώνονται πλέον από τα κάτω και διεκδικούν το δικαίωμά τους να αποφασίζουν για το μέλλον τους ελεύθερα, είναι αποφασισμένοι να το διαμορφώσουν εκείνοι. Οι “εκλογές” του Αυγούστου έγιναν με τους περισσότερους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή εξορία, ενώ και η Sviatlana Tsikhanouskaya κύρια αντίπαλος του Lukashenko που κατάφερε να κινητοποιήσει σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα (η οικογένειά της ήταν ήδη εκτός χώρας λόγω των απειλών που αντιμετώπιζαν).

Η εξουσία στη Λευκορωσία έχει διαχρονικά μεγάλη ιστορία στην καταπίεση, καταστολή και εκφοβισμό της κοινωνίας. Χαρακτηριστική είναι η αντιμετώπιση της πυρηνικής καταστροφής στον αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ από την τότε ηγεσία. Η πυρηνική έκρηξη είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη Λευκορωσία, μεγαλύτερες από αυτές στην γειτονική Ουκρανία, όπου βρίσκεται ο αντιδραστήρας, αφού το ραδιενεργό νέφος κατευθύνθηκε αρχικά προς τη Λευκορωσία και μεγάλο ποσοστό των ραδιενεργών υλικών κατέπεσε με τις βροχές στη χώρα αυτή. Αρχικά οι αρχές απέκρυψαν το γεγονός, αργότερα αναγκάστηκαν να μετακινήσουν πάνω από 1 εκ. πολίτες. Κατέστειλαν βίαια κάθε προσπάθεια αυτο-οργάνωσης και αλληλο-βοήθειας προς τα θύματα, ιδιαίτερα τα “παιδιά του Τσερνομπίλ”, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν στη φυλακή είτε επειδή ενημέρωναν για την κατάσταση, είτε επειδή ζητούσαν ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα ενώ κάθε βοήθεια από κινήματα αλληλεγγύης από άλλες χώρες αντιμετωπίστηκαν ως απειλή για την “εθνική ασφάλεια”. Ο ακραίος έλεγχος φτάνει μέχρι του σημείου να απαγορεύεται η δημιουργία κέντρων συνάντησης των νέων, να νεκρώνει το διαδίκτυο, να ελέγχει η αστυνομία με φυλάκια στους δρόμους την ελεύθερη μετακίνηση ή να εισβάλουν οι δυνάμεις καταστολής και να συλλαμβάνουν μαζικά πολίτες μέσα στα σπίτια τους με στημένες κατηγορίες.

Οι Πράσινοι χαιρετίζουν την κοινή δήλωση των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο με τη συμμετοχή και των Πράσινων που στηρίζει τους πολίτες της Λευκορωσίας και ζητάει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν υπόψη στις αποφάσεις τους πολίτες της Λευκορωσίας και όχι κάποια γεωπολιτικά παιχνίδια που οδηγούν στο να κάνουν τα στραβά μάτια στην καταπίεση και να στηρίξουν ελεύθερες και ανόθευτες εκλογές, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν τον δικτάτορα ως εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας.

Οι Πράσινοι καλούν επίσης την Ελληνική κυβέρνηση να μη χρησιμοποιεί το θέμα ως εργαλείο πίεσης για να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιο αυστηρά μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Μια τέτοια πρακτική μας εκθέτει ως χώρα απέναντι όχι μόνο στους πολίτες της Λευκορωσίας αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες που αδυνατούν να καταλάβουν παρόμοιες τακτικές που δεν έχουν ηθική βάση και τελικά εξυπηρετούν εκείνες τις δυνάμεις που “ανέχονται” τον Lukashenko ως ένα παίχτη που τους βολεύει στα γεωπολιτικά παιχνίδια τους.

Οι Πράσινοι στέκονται δίπλα και στο Πράσινο Κόμμα της Λευκορωσίας (Беларуская Партыя «Зялёныя») ένα από τα πιο δυναμικά Κόμματα της χώρας, με αυτόνομη πορεία, που ζητάει εκδημοκρατισμό, 100% καθαρή ενέργεια στη Λευκορωσία, ισότητα και σεβασμό των δικαιωμάτων για όλους/ες, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ΛΟΑΤ+ και την κατάργηση της θανατικής ποινής. Ζητούν να απελευθερωθούν μέλη του που έχουν συλληφθεί μαζί με χιλιάδες άλλες πολίτες.

Ο αγώνας για Δημοκρατία περνά μέσα από την Αλληλεγγύη που δείχνουμε όλοι μας στους πολίτες και αγωνιστές της Λευκορωσίας!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: