Home > Πολιτική επικαιρότητα > Πράσινη Αριστερά: 2020, 10ο έτος συνεχούς λιτότητας

Πράσινη Αριστερά: 2020, 10ο έτος συνεχούς λιτότητας


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθώντας να επιβάλλει την νεοφιλελεύθερη λογική σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, ψήφισε και θα εφαρμόσει για 10ο συνεχόμενο έτος , έναν προϋπολογισμό ακραίας λιτότητας.

Ταυτόχρονα με τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και αντιλήψεις σε θέματα «νόμου και τάξης» (ΟΠΑ, Πανεπιστημιακό άσυλο , Εξάρχεια, επέτειος Γρηγορόπουλου, Κουκάκι, Κοζάνη κλπ), συνεχίζει το νεοφιλελεύθερο κρεσέντο με δηλώσεις υπουργών ώστε να εμπεδώσει κλίμα κοινωνικής ανασφάλειας και αντίληψη περί «νόμιμης και αναγκαίας» κρατικής καταστολής.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να υιοθετεί τις έξωθεν προτάσεις, που τις χαρακτηρίζει ως λύσεις για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν χρειάστηκαν, παρά μόνο 6 μήνες για να αποκαλυφθεί η απουσία σχεδίου και η συνέχεια μιας ίδιας ακριβώς οικονομικής πολιτικής.

Οι πολίτες καλούνται και πάλι να πληρώσουν, χωρίς να προβλέπεται καμία απολύτως βελτίωση των οικονομικών τους στο εγγύς μέλλον.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδεχτεί όλες τις δεσμεύσεις της προηγούμενης.

Επαναλαμβάνει πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας και καθήλωση των Δημοσίων επενδύσεων (6,7 δις.€, δηλαδή 2 δις.€ χαμηλότερο από το 2012!)

Συνεχίζει την παράλογη πολιτική για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ (!), που ουσιαστικά προκύπτει μόνο από φορολόγηση και δημιουργεί απαλλαγές ή φορο-ελαφρύνσεις επικοινωνιακού τύπου, σε ελάχιστο αριθμό οικονομικά ασθενών πολιτών.

Η Δημόσια περιουσία αλλάζει χέρια, παρά τη μη βιωσιμότητα του χρέους.

Είναι το 4ο συνεχόμενο έτος που θα αποδώσουμε στους δανειστές το 3,5% της ετήσιας παραγωγής, εφόσον προβλέπεται ανάπτυξη 2,8% (μία ακόμη άστοχη πρόβλεψη που σκοπό έχει να δικαιολογήσει τις υψηλές αποδώσεις στους δανειστές).

Πολιτική της κυβέρνησης, είναι να συνεχίσει την εσωτερική «υποτίμηση» του κόστους εργασίας, ώστε οι επενδυτές να έχουν εξειδικευμένο και φθηνό εργατικό δυναμικό.

Ακόμα και το «κέρδος που θα είχαν οι μικροϊδιοκτήτες από την μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα εξανεμιστεί από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Αυτό που μένει είναι η μείωση των τιμών για τους μεγαλοϊδιοκτήτες.

Την ίδια στιγμή, περιορίζονται ή μένουν στάσιμες οι δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τη στήριξη των ασθενέστερων, την κοινωνική πρόνοια.

Ο προϋπολογισμός δεν έχει καμία ουσιαστική πρόνοια για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους. Η μεσαία τάξη δεν έχει να ωφεληθεί στο παραμικρό.

Η Πράσινη Αριστερά είναι απολύτως αντίθετη με το πνεύμα και τις πρακτικές του προϋπολογισμού.

Η προοπτική για μεγέθυνση των οικονομικών δεικτών, είναι έννοια και πράξη ατελής και δεν προδικάζει αποτελεσματικότητα και επιστροφή κοινωνικού μερίσματος. Τουναντίον εξυπηρετεί την επιβολή αντί-εργασιακών μέτρων και συνθήκες ύφεσης, ενώ συχνά μεταφέρει αυξημένο χρέος στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιές, επειδή τείνει να αγνοήσει άλλες διαστάσεις της παραγωγής.

Η Πράσινη Αριστερά, εννοεί την οικονομική εξέλιξη, ως μεγέθυνση της ευημερίας του καθενός ξεχωριστά. Με ανάπτυξη που σέβεται το περιβάλλον και τους περιορισμένους φυσικούς πόρους και λαμβάνει υπόψη το οικολογικό αποτύπωμα κάθε οικονομικής και κοινωνικής ενέργειας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: