Home > Πολιτική επικαιρότητα > Πραγματοποιήθηκε η 1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Πράσινης Αριστεράς

Πραγματοποιήθηκε η 1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Πράσινης Αριστεράς


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Το Σάββατο, 5/10/19, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η 1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της Πράσινης Αριστεράς.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Προεδρεύων της Πράσινης Αριστεράς, κ. Θράσος Φωτεινός ο οποίος ανέλυσε το πολιτικό στίγμα του κόμματος: «….στην νέα πολιτική περίοδο που βρισκόμαστε, πρέπει να πούμε αλήθειες. Η Συνδιάσκεψη της Πράσινης Αριστεράς αναγνωρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αντιλαμβάνεται ότι:

μία κοινωνία ταλαιπωρημένη μετά από δέκα χρόνια κρίσης και χρεωκοπίας,

μία χώρα χρεοκοπημένη και πτωχευμένη με πολιτικό σύστημα που δεν βοηθάει για να πάμε στην επόμενη μέρα,

με κόμματα που ενδιαφέρονται για την εξουσία ως αυτοσκοπό, προκειμένου να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το κράτος ως λάφυρο,

το νέο και διαφορετικό είναι ανάγκη και επιβάλλεται, για να μπορούμε πάλι να ελπίζουμε.

Η Πράσινη Αριστερά είναι ο νέος χώρος που υπερβαίνει τα παλαιά αφηγήματα, όλων των εκδοχών της Αριστεράς και της Οικολογίας όπως τα ξέρουμε μέχρι σήμερα».

Στην εκτενή ανάλυση για τις προοπτικές του χώρου εστίασε στα δομικά προβλήματα του πολιτικού συστήματος: «… όλα τα λουλουδάκια πρέπει να ανθίσουν. Θέλουμε τον δημοκρατικό δρόμο και την απλή αναλογική. Η απλή αναλογική δεν είναι φετίχ της Αριστεράς, αλλά βασικό στοιχείο του εκδημοκρατισμού, του τριτοκοσμικού πολιτικού μας συστήματος, που θα μπορέσει να σταματήσει τον πελατειακό τρόπο λειτουργίας του».

Στην συνέχεια ο κ. Άρης Τσουκνίδας ανάλυσε την πρόταση της Πολιτικής Επιτροπής για τα Οργανωτικά του κόμματος τονίζοντας σημαντικές καινοτομίες, όπως η κυκλικότητα και ανακλητότητα των θέσεων στα όργανα του κόμματος και η θεσμοθέτηση της εθελοντικής συμμετοχής σε επιτροπές/ομάδες εργασίας ακόμη και από άτομα που δεν είναι μέλη του κόμματος.

Ανέφερε: «…η Πράσινη Αριστερά πρέπει να λειτουργεί ως συλλογικός διανοούμενος, να είναι ανοικτή προς την κοινωνία, με διευρυμένη εσωτερική δημοκρατία και συμμετοχή που να παράγει θέσεις, προτάσεις, με στόχο τον κοινωνικό μετασχηματισμό σε οικολογική και σοσιαλιστική κατεύθυνση».

Στην συνέχεια αναλύθηκαν οι θεμελιώδεις πολιτικές αρχές και αξίες του κόμματος που είναι: η οικολογική σοφία, η αειφορία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η µη βία, η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία, ο σεβασμός στην ποικιλότητα, η αποκέντρωση, η προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, η ποιότητα ζωής, η ατομική και κοινωνική ευθύνη, η ισονομία, η αυτοδιαχείριση, ο δημοκρατικός δρόμος για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, η υπεράσπιση του δικαιώματος στην τροφή, στην ελευθερία, στην παιδεία».

Ο προεδρεύων κ. Θ. Φωτεινός έκλεισε τις εργασίες δίνοντας μήνυμα ελπίδας και προοπτικής: «….έχουμε πλήρη επίγνωση της δυσκολίας του πολιτικού μας εγχειρήματος, αλλά η οικοδόμηση πολιτικού λόγου και προτάσεων, που δεν αποτελούν ένα απλό αφήγημα που βασίζεται σε επικοινωνιακούς όρους και πρακτικές, αλλά προκύπτουν μέσα από τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα της χώρας, θεωρούμε ότι θα αγκαλιαστεί από τις πολίτες. Δεν προλάβαμε να συμμετέχουμε στις πρόσφατες εκλογές, αλλά από εδώ και στο εξής, συντεταγμένα θα αγωνιστούμε για την καλυτέρευση της ζωής όλων μας, μέσω της ενεργοποίησης όλων και περισσότερων πολιτών».

Τέλος, ορίστηκε ότι 1ο Συνέδριο του κόμματος να γίνει την επόμενη άνοιξη 2020.

Γραφείο Τύπου

Πράσινης Αριστεράς

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: