Home > Hot ! > Περιβαλλοντοκτόνος Νόμος (Εκσυγχρονισμός ή αυθαιρεσία ;)

Περιβαλλοντοκτόνος Νόμος (Εκσυγχρονισμός ή αυθαιρεσία ;)


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

Από την ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ ( τμήμα Περιβάλλοντος) αποτυπώνεται η αντίδραση στην κατάθεση σχεδίου νόμου, στο “κλειστό” κοινοβούλιο”, με τίτλο: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, που πρόκειται για ένα ακόμη μαχαίρωμα στην πολυτραυματία “ΜΑΝΑ ΓΗ”.

Περιβαλλοντοκτόνος Νόμος (Εκσυγχρονισμός ή αυθαιρεσία;)

Την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθεί με αγωνία τις υγειονομικές εξελίξεις της πανδημίας του COVID-19, κλεισμένος σε καραντίνα στα σπίτια του, την ώρα που διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις αναφέρονται, ξεκάθαρα σε ευθεία σχέση της κρίσης του κορωνοϊού με την κρίση βιοποικιλότητας & την κλιματική κρίση στον πλανήτη, τούτη την ώρα ο κ. Χατζηδάκης και η ΝΔ φέρνουν προς ψήφιση, στην «κλειστή» Βουλή, Σ/Ν που είναι η επιτομή της χαράς του ιδιώτη σε βάρος των δημόσιων αγαθών – σε βάρος των φυσικών οικοσυστημάτων.

  • Νομιμοποιούνται 500.000, περίπου, αυθαίρετα σε 240.000 στρέμματα πρώην δασικών εκτάσεων. Επιτρέπεται, για πρώτη φορά, στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων, κτισμάτων σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων να υποβάλουν δηλώσεις νομιμοποίησης…
  • Καταργείται η προστασία των περιοχών Natura 2000, βάσει των χρήσεων γης που ισχύουν για την πολεοδομία. Ανοίγεται η δυνατότητα δραστηριοποίησης βαρέων επενδυτικών δραστηριοτήτων, όπως μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, καθώς και της τουριστικής και εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ζώνες αναζήτησης, έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων μπορούν να επεκτείνονται στις ζώνες «οικοτύπων ειδών & τύποι οικοτύπων» δηλαδή απολύτου προστασίας !
  • Καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). Μειώνονται σε αριθμό, και μετατρέπονται σε Μονάδες Διαχείρισης, κατά τόπους, χωρίς αυτοτέλεια και αυτοδιοίκητο. Παράλληλα αφαιρούνται σημαντικές αρμοδιότητές τους όπως η γνωμοδότηση στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων και κυρίως η υπάρχουσα αρμοδιότητα της φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών.
  • Γίνονται δραστικές αλλαγές στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με την εκχώρηση του ελέγχου των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σε ιδιώτες «αξιολογητές» επιλεγμένους και αμειβόμενους από τους ίδιους τους επενδυτές ?!
  • Προωθείται η αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικού μεγέθους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Προβλέπονται «διευκολύνσεις» υπέρ των βιομηχανιών ΑΠΕ με την κατάργηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που αντικαθίστανται από τη Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ δεν θα απαιτείται έκδοση απόφασης της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Για τους λόγους αυτούς, θέλοντας να διαφυλάξουμε τόσο το βάναυσα, «βιαζόμενο» μοναδικό, φυσικό περιβάλλον του Νομού μας(πυρκαγιές, ΑΠΕ, διαχείριση αποβλήτων) όσο όμως  και, τα υπό αμφισβήτηση περιβαλλοντικά – ατομικά δικαιώματα των Ευβοιωτών, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τον Επιστημονικό κόσμο, τους Φορείς και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις τόσο του Νομού όσο και της χώρας και απαιτούμε την απόσυρση του εν λόγω Σ/Ν.

Για εμάς τα σπάνια φυσικά οικοσυστήματα της Εύβοιας:

δεν εκχωρούνται

δεν πωλούνται

δεν μεταβιβάζονται

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: