Home > Πολιτική επικαιρότητα > Ομιλία ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη στην Ολομέλεια της Βουλής

Ομιλία ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη στην Ολομέλεια της Βουλής


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

«Η Νέα Δημοκρατία προτείνει το τρίπτυχο: λιγνίτες για πάντα χωρίς να κλείσει ποτέ καμία μονάδα, μείωση προσωπικού με απόλυση 4.000 εργαζομένων στη ΔΕΗ και αύξηση των τιμολογίων» υποστήριξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ. Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης στα τρία αυτά ζητήματα είναι ξεκάθαρες:

  • Όταν κλείνει ο κύκλος της ζωής μιας λιγνιτικής μονάδας, αυτή θα αποσύρεται, όπως προβλέπεται στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μέχρι το 2030.

  • Η ΔΕΗ, βάσει της στρατηγικής της, δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού, προκρίνοντας τις συνταξιοδοτήσεις. «Εμείς θεωρούμε ότι είναι βάσιμη αυτή η στρατηγική της ΔΕΗ. Άρα, δεν υπάρχει θέμα απολύσεων και εθελουσίας. Αν έχετε άλλη γνώμη, προτείνετέ την», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

  • Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ρεύματος, ο Υπουργός σημείωσε ότι με βάση τη Eurostat, δύο διαδοχικά εξάμηνα μειώνεται η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα. «Τα στοιχεία διαψεύδουν και πάλι τη ΝΔ. Αποκλείσαμε αύξηση στην τιμή του ρεύματος, οπότε η ΝΔ πρέπει να αναζητήσει άλλα πεδία μήπως και εκμαιεύσει κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει κάποιας μορφής εντύπωση», επισήμανε.

Ο Υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι όπως και συνολικά για την πορεία της οικονομίας, σε ό,τι αφορά το μέλλον της ΔΕΗ η ΝΔ επενδύει στην καταστροφολογία και αναρωτήθηκε «όλη αυτή η καταστροφολογία δεν έρχεται σε αντίφαση με το ότι ψηφίζετε όλες τις θεσμικές αλλαγές που φέρνουμε στη Βουλή;». Παρέπεμψε, δε, στον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poors, που μόλις προχθές αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ. «Θέλω να το ξεκαθαρίσω: Το πρόβλημά της ΝΔ είναι ότι ανατρέψαμε το σχέδιο που κληρονομήσαμε το 2015 και προέβλεπε πλήρη ιδιωτικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα», υπογράμμισε.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι το 2015 η ΔΕΗ ήταν υπερχρεωμένη με δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ τα οποία είχαν ορίζοντα πενταετίας: «Αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα αναχρηματοδότησης των δανείων, κάνοντας δύο πράγματα: ο δανεισμός της ΔΕΗ απομειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ και τα 3,9 δισ ευρώ αναχρηματοδοτήθηκαν σε δύο διαδοχικές φάσεις, με μακροπρόθεσμο δανεισμό». Πλέον, σημείωσε ο Υπουργός, η ΔΕΗ προσαρμόζεται στο νέο ενεργειακό τοπίο, με ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, μέσω της ανάπτυξης των ΑΠΕ και συνδυασμό των υπηρεσιών της, ενώ έχει επεκταθεί στις γειτονικές χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο σημείο αυτό αποτελεί η εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας. «Αυτή η ΔΕΗ δεν θα έλεγα ότι είναι ένας πόλος κατάρρευσης για την ελληνική οικονομία».

Απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας ολοκλήρωσε έργα των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο Υπουργός σημείωσε ότι αυτό προσβάλλει τον κοινό νου. Ανέφερε δε, επιγραμματικά ότι επί της παρούσης κυβέρνησης ολοκληρώθηκε η α΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, έχει ανατεθεί η β΄ φάση των Κυκλάδων, προχθές υπεγράφη η διασύνδεση της Κρήτης – Πελοποννήσου, ενώ η προκήρυξη του έργου για τη διασύνδεση της Κρήτης – Αττικής θα γίνει στις αρχές του 2019. Υπενθύμισε δε, ότι «όταν παραλάβαμε, η μικρή διασύνδεση της Κρήτης ήταν μια γραμμή σε ένα σκίτσο του κ. Μανιάτη».

«Επίσης, η μεγάλη μετατροπή της χώρας σε ένα ενεργειακό hub, αυτά τα τρία χρόνια έγινε. Ο TAP, βεβαίως, ήταν σύμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά στις αρχές του 2015 άρχισε η αδειοδότηση του έργου, το 2018 ολοκλήρώθηκε το 90% του έργου και το 2020 ο TAP, όπως ακριβώς προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, θα λειτουργήσει. Ο κάθετος άξονας, ο IGB, ήταν σε μηδενικό σημείο. Το έργο προκηρύσσεται το επόμενο τρίμηνο. Επίσης, κλείσαμε τον κύκλο των συμβάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα. Αυτή η εικόνα απέχει πολύ από την εικόνα που παρουσιάζει η ΝΔ, ότι αυτή η κυβέρνηση στα ενεργειακά περίπου κατάφερε να ολοκληρώσει ένα «εργάκι» της ΝΔ και τίποτα περισσότερο».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις για το θέμα της ΔΕΠΑ, ο κ. Σταθάκης τόνισε: «Είναι προσβλητική διατύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει τον διάλογο σ΄ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Ο διάλογος έχει ήδη γίνει από την πρώτη στιγμή. Δεν έχει τεθεί κανένα θέμα από τη ΝΔ που δεν έχει απαντηθεί. Σε ό,τι με αφορά, την πρώτη φορά που θέσατε το θέμα, βγήκε πολύ αναλυτική ανακοίνωση, διορθώθηκε η παρατήρηση ότι δεν είναι 120 εκατ. οι οφειλές που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια -τα 80 έγιναν επί ΝΔ, μαζί με τις προσαυξήσεις είναι 106-108, το χρέος αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια μόλις 12 εκατ.- και επί της ουσίας είπα ευθέως και ανοιχτά ότι το σχέδιο ανταλλαγής ακινήτων, αν υπήρχε, δεν εφαρμόστηκε ποτέ και πουθενά. Εδώ είμαστε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο να μπούμε ακόμα πιο βαθιά στη συζήτηση αυτή. Πάντως, θα πρέπει να προσπαθήσετε πολύ για να κλονίσετε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: