Home > Πολιτική επικαιρότητα > Ομιλία Πρατσόλη στην ολομέλεια για την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων

Ομιλία Πρατσόλη στην ολομέλεια για την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.


There are no slides in this slider.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2016/97/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 20ης ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

 

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Με το παρόν νομοσχέδιο και τις διατάξεις αυτού ρυθμίζεται το καυτό, θα έλεγα, θέμα περί μη περικοπής των συντάξεων που έχει απασχολήσει εδώ και μήνες την πολιτική επικαιρότητα.
Παρακολουθήσαμε σήμερα από τον αρχηγό της ΝΔ αλλά και τους βουλευτές της, ένα θλιβερό κατήφορο αφού δεν κατάφεραν να πουν τίποτε για την ταμπακιέρα. Καταφεύγουν στο προσφιλές τους σπορ κατασυκοφάντησης και καταστροφολογίας. Ο ελληνικός λαός ευτυχώς μας ακούει και κρίνει.
Υπάρχουν δύο τρόποι άσκησης πολιτικής. Ο ένας στηρίζεται στην αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικών και εμπνέει, στοχεύοντας στο μέλλον και στην αναπτυξιακή προοπτική και ο άλλος επενδύει στο φόβο και βασίζεται στην παραπληροφόρηση και την καταστροφολογία.
Η αντιπολίτευση επέλεξε και στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς αφορά τα εισοδήματα και την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας, τον δεύτερο τρόπο. Δυστυχώς.
Προσπάθησε να σπείρει επί μήνες τον πανικό της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, αποσιωπώντας επιμελώς τις βίαιες μειώσεις που είχαν υποστεί οι συνταξιούχοι τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Γιατί θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από το 2010 έως το 2014 ο λογαριασμός που πλήρωσαν οι συνταξιούχοι, έφτασε τα 50 δις € και είχαν δρομολογηθεί συνολικά 23 παρεμβάσεις, από τις οποίες οι 12 αφορούσαν οριζόντιες περικοπές των συντάξεων.
Στη συνέχεια και ενώ πύκνωναν τα μηνύματα ότι δεν θα ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο καθώς έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για να αποτραπεί η εφαρμογή του, άρχισε το τροπάρι της αναστολής αντί της κατάργησης. Τόνοι μελάνι χύθηκαν για να υποστηριχθεί ότι το μόνο που επιδιώκει η Κυβέρνηση, είναι η αναστολή του μέτρου, για να αναγκαστεί να το εφαρμόσει η επόμενη. Επιστρατεύτηκαν πολιτικοί, νομικοί, δημοσιογράφοι και γενικώς δημοσιολογούντες που κατακεραύνωναν την «ανάλγητη» Κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που απέκρυβαν τα «κατορθώματα» των προηγούμενων στο ζήτημα της μείωσης των συντάξεων.
Επιχειρηματολογούσαν, οι εγχώριοι μνημονιακοί ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό. Κατά τους ισχυρισμούς τους, λοιπόν έπρεπε να κοπούν οι συντάξεις είτε υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, είτε όχι.
Και ακούσαμε και εδώ στη Βουλή στη συζήτηση του Ν/Σ στις επιτροπές ότι εφαρμόσαμε τις θέσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για τη μη περικοπή των συντάξεων. Αλήθεια; Ποιες; Αυτές που εφαρμόσατε στα χρόνια 2010-2014; Με τις κατά 45% περίπου μειώσεις; Τότε αλίμονο στους συνταξιούχους. Ευτυχώς όμως ΟΧΙ εφαρμόζουμε την δική μας πολιτική, την πολιτική ενίσχυσης και ανακούφισης των συνταξιούχων. Την πολιτική εξόδου από τα μνημόνια και την σκληρή λιτότητα που οι δικές σας πολιτικές δημιούργησαν.
Αλλά, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η Κυβέρνηση κατάφερε να αποδείξει ότι ήταν ένα αχρείαστο μέτρο από τη στιγμή που είχαν επιτευχθεί οι στόχοι –και με το παραπάνω- θα λέγαμε.
Σήμερα λοιπόν είμαστε στην ευχάριστη θέση να μην προχωρήσουμε στις προνομοθετημένες περικοπές των συντάξεων. Ένα δραστικό μέτρο που θα μείωνε κατά μέσο όρο 14% τα εισοδήματα περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχων, επιπλέον φυσικά των περικοπών κατά περίπου 25% από την αρχή της κρίσης.
Και αυτό δεν σηματοδοτεί μόνο την εξασφάλιση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, αλλά σε συμβολικό επίπεδο και τη λήξη μιας μακράς περιόδου αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρουσιάζοντας έναν προϋπολογισμό για το 2019 με τον οποίο επιτυγχάνει τον ζητούμενο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ενώ παράλληλα στηρίζει την ανάπτυξη και καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Με αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν, θα πάψει πλέον η αντιπολίτευση να επενδύει στην πλάτη των συνταξιούχων τις πολιτικές της σκοπιμότητες. Θα αναγκαστεί επίσης να ψηφίσει την παρούσα ρύθμιση, αποδεχόμενη τη διάψευση των εκλογικών προσδοκιών που είχε στηρίξει σ’ αυτή τη φημολογία.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Περνώντας στην ουσία του παρόντος νομοσχεδίου, θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να αναφερθώ στα πιο καίρια σημεία.
Συγκεκριμένα, από 1/1/2019 καταργούνται οι ρυθμίσεις που όριζαν περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις (σύμφωνα με το ν. 4387/16), η οποία δεν υπερβαίνει το 18% της καταβαλλόμενης σύνταξης. Η προσωπική διαφορά θα συνεχίσει να καταβάλλεται στους συνταξιούχους, συμψηφιζόμενη με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.
Για τις συντάξεις του Δημοσίου εξακολουθεί να καταβάλλεται η οικογενειακή παροχή και για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, το επίδομα συζύγου.
Επίσης εξακολουθεί να καταβάλλεται η προσωπική διαφορά και για τις επικουρικές συντάξεις, όπως ακριβώς ισχύει και για τις κύριες.
Και τέλος συνεχίζεται η καταβολή προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης τα έτη 2016, 2017, 2018, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 94 του ν. 4387/2016.
Αυτός ο νόμος αποτελεί δικαίωση για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.
Σήμερα όμως καλούμαστε να ψηφίσουμε και 2 τροπολογίες από τα διακηρυγμένα θετικά μέτρα του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Το ένα αφορά τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Το πρόγραμμα αυτό που άρχισε να ισχύει το 2006 περίπου με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε ανήμπορους κυρίως συμπολίτες μας, έργο σημαντικό ειδικά για την περιφέρεια. Μετά την σταδιακή μείωση της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, τώρα στον προϋπολογισμό του 2019 χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από κρατικούς πόρους. Όμως η ομηρία των εργαζομένων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν και παρέμενε το μόνο μελανό σημείο αυτού του προγράμματος. Γι’ αυτό σήμερα με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση μας με αίσθημα ευθύνης αλλά και υποχρέωσης στους δικαιούχους αυτού του προγράμματος, προχωρά μέσω ΑΣΕΠ στην μονιμοποίηση των εργαζομένων με αυξημένη μοριοδότηση για τους υπάρχοντες εργαζομένους. Σταματάμε εδώ αυτή την 12 ετή περίπου ανορθόδοξη κατάσταση και δίνουμε λύση σε ένα ακόμα σοβαρό θέμα.
Η άλλη τροπολογία που δείχνει την ευαισθησία μας για θέματα εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, είναι η μείωση κατά 50 % των εισφορών για κύρια σύνταξη των εργαζομένων έως 25 ετών σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που είχε θεσπίσει υποκατώτατο μισθό για νέους κάτω των 25.
Η οικονομία μας πλέον έχει πάρει ανοδική πορεία και είμαστε περήφανοι που από ’δω και πέρα θα ψηφίζουμε μόνο πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να επισφραγίσει την επιτυχία αυτής της κυβέρνησης να φέρει ξανά πίσω στην Ελλάδα την ανάπτυξη και την δημοσιονομική επέκταση ύστερα από 8 σκληρά χρόνια μέτρων και λιτότητας, έχοντας πάντα ως στόχο να προχωρά καθημερινά σε τομές που συμβάλλουν στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και της διαφάνειας.

Σας ευχαριστώ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του palmosev.gr

Για τις ειδήσεις της Εύβοιας κι όχι μόνο εμπιστευτείτε το palmosev.grΑφηστε ενα σχολιο

Η παρούσα φόρμα συλλέγει το όνομα σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σχόλιο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε το Privacy Policy της ιστοσελίδας μας.

error: